Inloggen Account aanvragen
Een EU-lidstaat of een Schengenstaat mag een door Interpol gesignaleerde persoon niet aanhouden wanneer bij onherroepelijk vonnis is vastgesteld dat de opsporingscirculaire van Interpol is uitgevaardigd voor reeds berechte strafbare feiten. De gesignaleerde persoon mag wel voorlopig worden aangehouden om te kunnen verifiëren of de opsporingscirculaire betrekking heeft op reeds berechte strafbare feiten. De voorlopige aanhouding mag echter niet worden gehandhaafd wanneer na verificatie vast is komen te staan dat sprake is van reeds berechte strafbare feiten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 21-05-2021
Met de vaststelling van een aanbeveling roept de Europese Commissie de Raad op om een Raadsbesluit vast te stellen waarbij de Commissie wordt gemachtigd om te kunnen onderhandelen over een samenwerkings-overeenkomst op mededingingsgebied tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Raad moet nu besluiten of en onder welke voorwaarden de start van onderhandelingen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 17-05-2021
In een brief aan de Tweede Kamer wordt de kabinetsreactie op de uitkomsten van een rapport van een Nederlands-Vlaamse bestuurlijke werkgroep over grensbelemmeringen en grenseffecten weergegeven. Die uitkomsten hebben mede geleid tot aanpassingen in het Integraal Afwegingskader (IAK) voor beleid en regelgeving. De aanbevelingen van de werkgroep kunnen gaan helpen om nieuwe en gewenste ontwikkelingen in en van de grensregio’s mogelijk te maken.
De nieuwe strategie van de Europese Unie inzake vrijwillige terugkeer en re-integratie bevat praktische maatregelen om het juridische en operationele kader voor vrijwillige terugkeer uit Europa en de doorreislanden te versterken. Ook beoogt de strategie om de kwaliteit van programma's voor terugkeer en re-integratie te verbeteren, om betere koppelingen tot stand te brengen met andere ontwikkelingsinitiatieven in derde landen en om de samenwerking met de partnerlanden te versterken.
De Europese Commissie heeft herziene richtsnoeren inzake regionale steunmaatregelen goedgekeurd. Daarin zijn de regels vastgelegd op grond waarvan de lidstaten staatssteun kunnen verlenen aan ondernemingen om de ontwikkeling van achterstandsgebieden in de EU te ondersteunen zonder dat deze steun ten koste gaat van het gelijke speelveld tussen de lidstaten. De herziene richtsnoeren zullen op 1 januari 2022 in werking treden.
Het EU-recht vereist dat in elke EU-lidstaat in beginsel slechts één instantie exclusief bevoegd is om instanties te erkennen die conformiteitsbeoordelingen van producten mogen verrichten. Een dergelijke exclusieve bevoegdheid is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten en het EU-verbod op misbruik van een machtspositie. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 14-05-2021
Met de geactualiseerde industriestrategie wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat de eerder in maart 2020 gepubliceerde EU-strategie ten volle rekening houdt met de nieuwe omstandigheden na de Covid-19-crisis en dat de strategie bijdraagt aan de transformatie naar een duurzamere, meer digitale, veerkrachtige en wereldwijd concurrerende economie. In de geactualiseerde strategie stelt de Commissie onder meer nieuwe maatregelen voor om de veerkracht van de interne markt te versterken.
Nieuwsbericht | 11-05-2021
Met een voorstel voor een nieuwe EU-verordening wil de Europese Commissie mogelijke verstorende effecten van buitenlandse subsidies op de interne EU-markt tegengaan. Hiermee vult de Commissie de huidige leemte in de EU-wetgeving op. Die leemte veroorzaakt nu nog dat overheden van buiten de Europese Unie nagenoeg ongehinderd subsidies kunnen toekennen, terwijl subsidies van EU-lidstaten juist nauwlettend in het oog worden gehouden.
In nieuwe voorstellen voor beleid en regelgeving moeten voortaan grenseffecten – indien deze aan de orde zijn – worden meegenomen als verplichte kwaliteitseis in de totale belangenafweging. Op deze manier worden de gevolgen van nieuw of gewijzigd beleid en nieuwe wet- en regelgeving voor burgers, bedrijven en overheden in de grensregio’s inzichtelijk gemaakt.
Een gedetacheerde werknemer kan een schending van een nationale wettelijke regeling inzake minimumlonen van de lidstaat van ontvangst aanvoeren in het kader van een in de lidstaat van herkomst ingestelde gerechtelijke procedure. De rechter van de lidstaat van herkomst moet wel bevoegd zijn om van de zaak kennis te nemen, bijvoorbeeld omdat de werkgever zijn vestiging in die staat heeft. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Hongaarse rechter.
Toont 451 - 460 van 2.959 resultaten.