Inloggen Account aanvragen
Bij de beoordeling of een Europees aanhoudingsbevel (EAB) van een andere EU-lidstaat ten uitvoer moet worden gelegd dient de rechter van een EU-lidstaat te beschikken over een zekere beoordelingsmarge om te bepalen of de gezochte persoon in de andere EU-lidstaat zal worden vervolgd voor strafbare feiten waarvoor hij al in een derde land is berecht. De Nederlandse Overleveringswet voorziet op dit moment niet in een dergelijke beoordelingsmarge en is daarom niet in overeenstemming met het EU-Kaderbesluit EAB. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 11-05-2021
De Raad heeft ten onrechte de volledige openbaarmaking van het advies van de Juridische Dienst van de Raad over het Commissievoorstel voor de MFK-Rechtsstaatverordening geweigerd. De Raad kon geen geslaagd beroep doen op de uitzonderingsgronden uit de Eurowob ter bescherming van het besluitvormingsproces en het juridisch advies, aldus het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 10-05-2021
De Europese Commissie doet in een nieuwe mededeling verschillende voorstellen om het wetgevingsproces van de Europese Unie te verbeteren. Mede ter bevordering van Europa's herstel na de coronacrisis is het van belang om het wetgevingsproces zo doeltreffend mogelijk te laten verlopen en om de wetten van de Europese Unie af te stemmen op toekomstige behoeften. Samenwerking tussen de EU-instellingen, lidstaten en belanghebbenden is daarbij volgens de Commissie van wezenlijk belang.
Nieuwsbericht | 06-05-2021
De Brussel Ibis-verordening regelt niet alleen welke EU-lidstaat bevoegd is met betrekking tot schadevergoedingsacties uit onrechtmatige daad, maar ook welke rechter in die EU-lidstaat zich bevoegd mag verklaren. De EU-lidstaten kunnen ervoor kiezen om de behandeling van geschillen te centreren bij gespecialiseerde gerechten, waaronder gerechten die zich alleen bezig houden met schendingen die voortvloeien uit inbreuken op het EU-mededingingsrecht. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Spaanse rechter.
Een volgend asielverzoek kan worden gebaseerd op ‘nieuwe omstandigheden’ die reeds bestonden ten tijde van de beëindiging van de procedure in het kader van het vorige asielverzoek, maar destijds niet zijn aangevoerd. De ontvankelijkheid van een volgend asielverzoek mag wel afhankelijk worden gesteld van de voorwaarde dat de nieuwe omstandigheden buiten toedoen van de asielzoeker niet zijn aangevoerd in het kader van het vorige asielverzoek. Deze ontvankelijkheidsvoorwaarde moet wel uitdrukkelijk in het nationale recht zijn opgenomen. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmansgaard Øe naar aanleiding van vragen van een Oostenrijkse rechter.
Op 24 december 2020 bereikten de onderhandelaars van de Europese Unie en het VK een akkoord over een Handels- en Samenwerkings-overeenkomst (HSO). Het Europees Parlement heeft nu ook haar goedkeuring verleend. Daarmee kan, na besluitvorming door de Raad, de Handels- en Samenwerkings-overeenkomst in werking treden per 1 mei 2021.
Nieuwsbericht | 29-04-2021
Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe EU-verordening inzake kunstmatige intelligentie voorziet in een verbod op bepaalde praktijken op het gebied van kunstmatige intelligentie en bevat specifieke eisen en verplichtingen voor exploitanten van systemen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Ook heeft de Commissie een actualisering gepresenteerd van het gecoördineerde plan inzake kunstmatige intelligentie. Daarnaast beoogt een nieuwe EU-Machineverordening de veiligheidsvoorschriften aan te passen waardoor het vertrouwen van gebruikers in de nieuwe en veelzijdige generatie producten wordt vergroot.
Nieuwsbericht | 28-04-2021
De ministerraad is akkoord gegaan met het wetsvoorstel maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015, dat het mogelijk moet maken om aanbestedingsprocedures voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning eenvoudiger in te richten. Het wetsvoorstel is eind april 2021 naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie hebben een voorlopig akkoord bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor een Europese klimaatwet. Hiermee wordt de politieke verbintenis van de Europese Unie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden ook een wettelijke verbintenis.
De Europese Commissie presenteert via een Mededeling de nieuwe strategie van de Europese Unie voor de bestrijding van mensenhandel (2021-2025), die erop gericht is mensenhandel te voorkomen, mensenhandelaren voor de rechter te brengen en slachtoffers te beschermen en weerbaarder te maken.
Toont 461 - 470 van 2.959 resultaten.