De richtlijn consulaire bescherming uit 2015 bepaalt wanneer en hoe EU-burgers in een niet-EU-land het recht hebben om de bescherming van ambassades en consulaten van andere EU-landen te genieten indien hun eigen land niet vertegenwoordigd is. Het voorstel voor een wijziging van die richtlijn verduidelijkt onder meer wanneer een EU-burger als ‘niet-vertegenwoordigd’ moet worden beschouwd en dus recht heeft op consulaire bescherming van de consulaire instanties van andere EU-lidstaten.
Nieuwsbericht | 11-12-2023
Het jaarverslag over de toepassing van het EU-Handvest in 2023 is toegespitst op doeltreffende rechtsbescherming en toegang tot de rechter, omdat deze rechten van cruciaal belang zijn om de volledige toepassing van het EU-Handvest te waarborgen. Het jaarverslag over het EU-Handvest vormt een aanvulling op het jaarverslag over de rechtsstaat.
De in de Staatsteunprocedureverordening vastgelegde verjaringstermijn voor het terugvorderen van steun heeft enkel betrekking op de bevoegdheden van de Commissie. Die verjaringstermijn kan noch direct, noch indirect en evenmin naar analogie worden toegepast op de procedure van onrechtmatige staatssteun door de bevoegde nationale (rechterlijke) instanties. Het verstrijken van die verjaringstermijn heeft ook niet tot gevolg dat onrechtmatige staatssteun met terugwerkende kracht wordt geregulariseerd wegens de enkele omstandigheid dat die steun ‘bestaande steun’ is geworden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Tsjechische rechter.
Nieuwsbericht | 08-12-2023
De toepassingsperiode van de Verordening algemene tariefpreferenties (APS-verordening) uit 2012 loopt tot en met 31 december 2023. Omdat de onderhandelingen over het voorstel voor een nieuwe APS-verordening waarschijnlijk op 31 december 2023 nog niet zijn afgerond, hebben de Raad en het Europees Parlement een verordening aangenomen om de toepassingsperiode van de APS-verordening uit 2012 te verlengen.
Nieuwsbericht | 07-12-2023
De nieuwe richtlijn geeft consumenten het recht om om menselijke tussenkomst te vragen op websites die gebruikmaken van automatische informatiehulpmiddelen. Daarnaast voorziet de nieuwe richtlijn in een vergemakkelijking van het herroepingsrecht van op afstand gesloten overeenkomsten.
Het antidwang-instrument moet derde landen die de EU of haar lidstaten onder druk willen zetten op andere gedachten brengen. In eerste instantie door de dialoog aan te gaan. Wanneer dat niet lukt en er geen andere opties resten, kan de EU tegenmaatregelen nemen. Zij kan bijvoorbeeld handelsbeperkingen opleggen in de vorm van verhoogde douanerechten, invoer- of uitvoervergunningen, beperkingen op de handel in diensten of op de toegang tot buitenlandse directe investeringen of overheidsopdrachten.
De Europese Commissie heeft op grond van de Europese staatssteunregels goedkeuring gegeven aan een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (“IPCEI”) ter ondersteuning van onderzoek, ontwikkeling en de eerste industriële toepassing van geavanceerde technologieën voor cloud- en edgecomputing door verschillende aanbieders in Europa.
Het voorstel voorziet in een monitoringskader voor de Europese bossen. Het monitoringskader moet betere gegevens en kennis bieden voor besluitvorming en beleidsuitvoering ten aanzien van Europese bossen, zodat de lidstaten, boseigenaren en bosbeheerders beter kunnen reageren op de toenemende bedreigingen en de Europese bossen veerkrachtiger kunnen maken.
De Raad en het Europees Parlement hebben nieuwe regels aangenomen voor de online aanvraag van een visum voor wie naar het Schengengebied wil reizen. De nieuwe regels voorzien onder meer in de oprichting van een EU-visumaanvraagplatform en de huidige visumsticker wordt vervangen door een cryptografisch ondertekende streepjescode.
In de situatie van een pandemie kan een lidstaat een verbod instellen op niet-essentiële reizen naar andere lidstaten die op basis van de aldaar heersende gezondheidssituatie zijn aangemerkt als hoog risicogebied. Ook kan een lidstaat personen die zijn grondgebied binnenkomen verplichten om screeningtesten te doen en in quarantaine te gaan. Deze voorschriften moeten wel gemotiveerd, duidelijk, nauwkeurig, niet-discriminerend en evenredig zijn. Tegen die voorschriften moet ook beroep kunnen worden ingesteld. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
Toont 1 - 10 van 3.658 resultaten.