Inloggen Account aanvragen
Frankrijk heeft het stokje van Slovenië overgenomen als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Grote uitdaging waar de Fransen zich mee geconfronteerd zien is het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon. Frankrijk was reeds van plan zich tijdens het voorzitterschap te richten op het dichten van de kloof tussen burger en Brussel.
Nieuwsbericht | 30-06-2008
De interdepartementale werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) heeft een nieuwe leidraad. Deze is gepubliceerd is op de ECER- website. De BNC werkt sinds een jaar met een aanpaste leidraad. In deze nieuwe versie zijn de punten op de i gezet.
Voor schade als gevolg van het lekken van olie in zee zijn niet alleen reders, maar ook verkopers en oliemaatschappijen aansprakelijk op grond van de Europese afvalstoffenrichtlijn. Voorwaarde is hierbij wel dat zij hebben bijgedragen aan het risico van de vervuiling. Dat heeft het EG-Hof bepaald in procedure van een Franse kustgemeente tegen oliemaatschappij Total.
Nieuwsbericht | 29-06-2008
De uitslag van het referendum in Ierland (53,4% tegen) heeft de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon per 1 januari 2009 onzeker gemaakt. Maar de eerste verklaringen en commentaren spreken niet van afstel. De Europese Raad heeft nu afgesproken dat Ierland in oktober voorstellen zal doen voor een reactie op het Ierse nee. De ratificatieprocedures in de andere lidstaten gaan gewoon door. Inmiddels heeft ook het Verenigd Koninkrijk het verdrag goedgekeurd. In Nederland heeft de Tweede Kamer al ingestemd en zal de Eerste Kamer zich begin juli over het verdrag buigen.
Nieuwsbericht | 18-06-2008
De Europese Commissie heeft het EG-Hof van Justitie om advies gevraagd over een voorgenomen verdrag tussen de Gemeenschap en enkele leden van de WTO. Kernvraag is of de bevoegdheid tot sluiting ervan exclusief aan de Gemeenschap toekomt. De Raad vindt dat ook de lidstaten moeten instemmen met de sluiting. Deze bijzondere adviesprocedure wordt slechts zelden toegepast.
Nieuwsbericht | 16-06-2008
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de staatssecretarissen van Verkeer & Waterstaat en VROM in het ongelijk gesteld in een geding over de landingsbaan van vliegveld Eelde. Volgens de Afdeling had de financiële steun aan dit vliegveld aangemeld moeten worden bij de Europese Commissie. Opvallend in deze zaak is dat de Raad van State de procedure een tijd heeft aangehouden om vragen te stellen aan de Commissie over de uitleg van de Europese staatssteunregels.
Nieuwsbericht | 12-06-2008
De tekst van de nieuwe richtlijn inzake luchtkwaliteit is gepubliceerd en daarmee van kracht geworden. In de hele Unie komen bindende normen voor de uitstoot van fijn stof, dat een grote bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Nederland heeft veel moeite gehad met het initiatief voor de richtlijn, maar verwacht uiteindelijk geen onoverkomelijke problemen. Vóór 11 juni 2010 dient de richtlijn te zijn omgezet in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 11-06-2008
De Europese Commissie stelt nieuwe richtsnoeren voor de effectbeoordeling (Impact Assessment) van Europese wetgeving op. Een openbare raadpleging moet de Commissie hierbij helpen. Bezoek voor meer informatie over impact assessment het ECER-seminar op 17 juni.
Nieuwsbericht | 10-06-2008
Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met de ratificatie door Nederland van het Verdrag van Lissabon. Met deze beslissing is de mogelijkheid van een nieuw referendum van de baan. Het Verdrag zal nu voorgelegd worden aan de Eerste Kamer. Op dit moment hebben 14 EU-lidstaten hun parlementaire procedures helemaal afgerond.
Nieuwsbericht | 04-06-2008
Het EG-Hof heeft op 3 juni jl. in de zaak Intertanko beslist dat de richtlijn betreffende verontreiniging door schepen (Richtlijn 2005/35) niet hoeft te worden getoetst aan het internationale recht. Wel geeft het Hof duidelijkheid over de termen die de richtlijn gebruikt.
Nieuwsbericht | 03-06-2008
Wederom harde kritiek op het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe Eurowob- verordening, dit maal van de Europese Ombudsman. Hij noemt het voorstel een beperking van de huidige regels en een stap terug ten opzichte van datgene waar de burger nu recht op heeft. Hij is het bovendien niet eens met de interpretatie van de Commissie van de jurisprudentie van het EG-Hof op het gebied van de openbaarheid van documenten.
Nieuwsbericht | 02-06-2008
Indien de Commissie een aanbesteding uitschrijft voor projecten buiten de Unie, mag daarop gereageerd worden in elke officiële taal van de Unie. De Europese Ombudsman heeft dit onlangs beslist naar aanleiding van een klacht van een Duitse organisatie die haar voorstel graag in de eigen taal wilde indienen. De Commissie had bedacht enkel stukken in het Engels, Frans of Spaans in behandeling te zullen nemen. Volgens de Ombudsman is dit ‘taaldiscriminatie’. De Commissie heeft de aanbevelingen van de Ombudsman onwerkbaar genoemd en verworpen.
Nieuwsbericht | 28-05-2008
Het voornemen van voetbalorganisatie UEFA om Europese clubs te verplichten zes ‘home grown’- spelers in de selectie te hebben is niet in strijd met het vrij verkeer van personen. Een onafhankelijke studie in opdracht van de Europese Commissie bevat deze conclusie. De maatregel is mogelijk discriminerend, maar evenredig en gerechtvaardigd. Ondertussen keert de Commissie zich fel tegen de ‘6+5- regel’, een plan van de wereldvoetbalbond FIFA.
Het initiatief van Frankrijk om met landen rond de Middellandse Zee een Unie te vormen is overgenomen door de Europese Commissie. In het voorstel wil de EU een verdergaand partnerschap ontwikkelen met deze landen. De Commissie is erop gebrand de nieuwe Unie binnen de communautaire structuur te organiseren. Het is niet de bedoeling dat de Mediterrane EU- lidstaten een eigen verband aangaan die losstaat ten opzichte van de EU. De Commissie ziet zich echter gelijk weer geconfronteerd met een soortgelijk initiatief. Dit maal willen Zweden en Polen een partnerschap met een aantal oost- Europese landen vormen.
Nieuwsbericht | 27-05-2008
De lidstaten zijn het eens geworden over de nieuwe milieurichtlijn die voor het eerst expliciet strafrechtelijke verplichtingen in een EG-richtlijn omvat. Volgens het Sloveense voorzitterschap zal de richtlijn model staan voor toekomstige strafwetgeving in de eerste pijler. De richtlijn bevat een aantal delictsomschrijvingen, iets wat voorheen aan de nationale wetgever was voorbehouden.
Nieuwsbericht | 22-05-2008
Een besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende het moratorium op lichte handwapens in West- Afrikaanse landen is nietig, zo heeft het EG-Hof beslist. Het besluit had niet op basis van het EU-verdrag, maar het EG-verdrag vastgesteld moeten worden. Het Hof heeft hiermee beslist in het voordeel van de Europese Commissie in haar geding tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 21-05-2008
De implementatie van de Europese richtlijn betreffende de bewaring van telecomgegevens zorgt voor een stevig debat in de Tweede Kamer. De richtlijn schrijft een bewaartermijn (dataretentie) voor tussen de 6 en 24 maanden. Een voorstel van de regering om in Nederland een termijn van 18 maanden in te voeren heeft geen kamermeerderheid. Op dit moment bestaat een dergelijke bewaarplicht niet in Nederland.
Nieuwsbericht | 19-05-2008
De Nederlandse organisatie Kieskompas gaat in samenwerking met het European University Institute te Florence een kieswijzer ontwikkelen voor de verkiezingen voor het Europese Parlement in juni 2009. De website zal tevens gebruikt worden om onderzoek te doen naar het Europese electoraat. De organisatie hoopt dat de Europese variant net zo populair wordt als de Nederlandse kieswijzer.
Nieuwsbericht | 14-05-2008
Handhaving van Europese regelgeving is voor het overgrote deel nog altijd de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Met de toenemende invloed van Brussel op het nationale recht en de praktijk van handhavende instanties is het van belang dat er een optimale nationale omzetting is. Het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie concludeert in een onderzoek dat de implementatie van richtlijnen in Nederland over het algemeen zonder structurele problemen verloopt.
De Raad van de Europese Unie heeft vandaag de geconsolideerde versies van de Europese Verdragen bekend gemaakt in het Publicatieblad. Zo zullen het EU-verdrag en EG-verdrag er na ratificatie van het Verdrag van Lissabon uit gaan zien. Het EG-verdrag zal dan ‘Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie’ gaan heten.
Nieuwsbericht | 08-05-2008
De Europese Commissie heeft in een voorstel tot aanpassing van de Eurowob-verordening een nieuwe aanpak van de openbaarheid van EU-documenten gepresenteerd. Volgens de Commissie is dit een flinke verbetering van de transparantie van EU-instellingen. Burgerrechtenorganisaties zijn het hier echter niet mee eens. Met name de definitie van de term 'document' die in het amendement wordt gegeven oogst momenteel kritiek. Ook de Zweedse regering is kritisch over het voorstel
Nieuwsbericht | 06-05-2008
De invoering van een versoepelde procedure voor de vaststelling van de lijst met veilige derde landen in de richtlijn over de behandeling van asielaanvragen kan niet door de beugel. Dergelijke bijzondere procedures zijn in strijd met het EG-Verdrag. Het Europees Parlement mag voortaan meebeslissen over de vraag welke derde landen veilig worden geacht. Dat heeft het EG-Hof verklaard in het beroep dat het Europees Parlement had ingesteld tegen de Raad.
Het elektronisch volgen van mensen, dieren en producten kan grote voordelen hebben op het gebied van volksgezondheid, consumentenbescherming en technologische ontwikkeling. De nadelen zijn er ook, met name voor wat betreft de privacy. De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming, de Nederlander Peter Hustinx, waarschuwt in een advies voor de gevolgen van deze zogenoemde ‘ radiofrequentie-identificatie’ (RFID).
Nieuwsbericht | 28-04-2008
Op 2 en 3 juni 2008 zal de Academy of European Law in Trier de jaarlijkse conferentie ‘Recent developments in European Community law’ organiseren. Tijdens dit tweedaagse seminar zullen de laatste ontwikkelingen (wetgeving, jurisprudentie) binnen het Europese recht aan de orde komen. Het ECER heeft van eerdere Haagse deelnemers aan deze conferentie enthousiaste berichten ontvangen.
Nieuwsbericht | 23-04-2008
Het Verdrag van Lissabon zal vertaald worden in het Fries. Dat schrijft de Minister van Binnenlandse zaken in een brief aan de Eerste Kamer. De lidstaten kunnen ervoor kiezen het Verdrag te vertalen in elke taal die in die lidstaat als officiële taal geldt. Nederland heeft hierop besloten dit voor het Fries te zullen doen. Ook in dat deel van het land kan men binnenkort in de eigen taal lezen wat er is afgesproken in Lissabon. Een nieuwe fase binnen de ‘Jeropeeske Uny’.
Nieuwsbericht | 22-04-2008
Het wordt voor de overheid gemakkelijker onterecht gegeven staatssteun terug te vorderen. Het Nederlandse recht bevatte nog geen adequate wetgeving om hieraan altijd te kunnen voldoen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel tot aanpassing van het Burgerlijk wetboek, Algemene Wet Bestuursrecht en de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen. Voor zover bekend is Nederland de eerste lidstaat die dergelijke wetgeving invoert.
Nieuwsbericht | 21-04-2008
Er bestaat nog veel rechtsonzekerheid en onduidelijkheid over geï nstitutionaliseerde publiek-private samenwerking (PPS). In de ogen van de Commissie kan de oprichting van de PPS en de gunning van een overheidsopdracht samen worden genomen in één procedure. De selectie van de private partner dient transparant te zijn. En de aanbestedingsrichtlijnen blijven van toepassing, ook op situaties buiten hun werkingssfeer. Dat blijkt uit een ‘ interpretatieve mededeling’ die de Commissie heeft gepubliceerd. De Commissie benadrukt wel dat het uiteindelijk het EG-Hof is die in laatste instantie verantwoordelijk is voor de uitlegging van het gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 20-04-2008
Een verbod voor een Nederlandse makelaar om zijn beroep in België uit te oefenen is in strijd met het vrij verkeer van diensten. Een lidstaat mag opleidingseisen stellen voor een bepaalde beroepsgroep, maar dit mag buitenlandse dienstverleners niet onnodig belemmeren. De buitenlander mag opereren op de markt van een andere lidstaat, indien hij gebruik maakt van een gecertificeerde collega. Dat blijkt uit het arrest van het EG-Hof in de zaak Van Leuken.
Nieuwsbericht | 17-04-2008
Een verschil in arbeidsvoorwaarden tussen tijdelijke en vaste overheidswerknemers waarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat, is in strijd met het gemeenschapsrecht. Bovendien heeft het principe van gelijke behandeling in de richtlijn betreffende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd rechtstreekse werking en kunnen werknemers hier dus direct rechten aan ontlenen. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof in de Ierse zaak Impact, waarin het Hof en passant ingrijpt in de nationale verdeling van rechterlijke bevoegdheden.
Nieuwsbericht | 16-04-2008
Het EU-Protocol betreffende diensten van algemeen belang laat veel ruimte aan de lidstaten om aan dergelijke diensten invulling te geven. Toch bestaat nog veel onduidelijkheid over de toepassing van het Protocol. Daarom zal in de komende periode gewerkt worden aan praktische handreikingen die duidelijk maken hoe overheden hiermee dienen om te gaan. Dat schrijft de minister van EZ in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 14-04-2008
Toont 2.701 - 2.730 van 3.016 resultaten.