Met de gedeeltelijke aanpassing van het uitfaseringsschema van het tijdelijke crisis- en transitiestaatssteunkader kunnen lidstaten hun steunregelingen voor de winterperiode als vangnet handhaven indien bepaalde ondernemingen nog steeds worden getroffen door de economische verstoring als gevolg van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk krijgen de lidstaten meer tijd om ook na de winterperiode de maatregelen uit te voeren die zij eventueel moeten nemen. Dit zal de lidstaten helpen bij de praktische uitvoering van steunmaatregelen.
Nieuwsbericht | 24-11-2023
Het verslag geeft een overzicht van de belangrijkste initiatieven die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd en toont aanzienlijke vooruitgang met de verbetering van de militaire mobiliteit. Nauwe samenwerking tussen de Europese Dienst voor extern optreden, met inbegrip van de militaire staf van de EU, het Europees Defensieagentschap en de Europese Commissie heeft volgens het verslag tot verschillende tastbare resultaten geleid.
Nieuwsbericht | 23-11-2023
De Gasopslagverordening beoogt te waarborgen dat de ondergrondse gasopslaginstallaties van de EU-lidstaten worden gevuld voor de winterperiode(s). De EU-lidstaten moeten jaarlijks een ontwerp-vultraject opstellen met tussentijdse streefdoelen voor februari, mei, juli en september (het vultraject). Op 20 november 2023 heeft de Europese Commissie een uitvoeringsverordening aangenomen waarin de tussentijdse streefdoelen voor elke EU-lidstaat voor 2024 zijn vastgesteld.
Drie jaar na de lancering van het EU-Genderactieplan voor de periode 2021-2025 (GAP III) hebben de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (HV) een verslag gepresenteerd over de implementatie van het plan. In het verslag staan de belangrijkste resultaten en toezeggingen beschreven. Het doel van het actieplan is om te streven naar gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes.
De Visserij Vrijstellingsverordening (VVV) en de Landbouw Groepsvrijstellingsverordening (LGVV) bevatten een aantal technische fouten die van invloed zijn op de bepalingen van de desbetreffende verordeningen. De fouten hebben gevolgen voor de voorwaarden waaronder staatssteun kan worden vrijgesteld van de aanmeldingsplicht. Op 22 november 2023 heeft de Europese Commissie twee verordeningen aangenomen om de fouten te rectificeren.
De zogenoemde ‘tweestappentoets’, die voor weigering van overlevering in de rechtspraak van het EU-Hof is ontwikkeld voor het Kaderbesluit Europees aanhoudingsbevel (EAB), kan worden doorgetrokken onder het Kaderbesluit wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging strafvonnissen. Bij het verrichten van de ‘tweestappentoets’ moet in beginsel worden uitgegaan van de situatie in de betrokken EU-lidstaat ten tijde van de strafrechtelijke veroordeling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nederland heeft een met redenen omkleed advies ontvangen van de Europese Commissie wegens het niet vóór januari 2022 omzetten van twee richtlijnen op het gebied van erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart en over harmonisatie van normen voor competenties, kennis en geschiktheid.
Nieuwsbericht | 22-11-2023
Met een Mededeling, een voorstel voor een EU-verordening, een aanbeveling en een voorstel voor een aanbeveling presenteert de Europese Commissie een pakket “mobiliteit van vaardigheden en talent”, om daarmee de EU aantrekkelijker te maken voor talent van buiten de Europese Unie en om mobiliteit binnen de EU te bevorderen. Het gaat onder meer om een nieuwe EU-talentenpool waar in de EU gevestigde werkgevers in contact kunnen komen met werkzoekenden uit derde landen en om maatregelen die de erkenning van kwalificaties en de mobiliteit van lerenden bevorderen. De initiatieven komen voort uit het Europees Jaar van de Vaardigheden.
Uit de Eurobarometer blijkt dat een tekort aan vakkrachten voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in de EU een groot probleem is. De uitdagingen in verband met dit tekort zijn geleidelijk toegenomen, en alle EU-lidstaten en alle sectoren van de economie hebben ermee te maken.
Het akkoord betreft het onderliggende voorstel van de Europese Commissie voor een EU-Verordening die een regelgevingskader vaststelt waarmee de toegang van de EU tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen wordt gewaarborgd. Dergelijke toegang tot kritieke grondstoffen is essentieel voor het concurrentievermogen van Europa, onder meer voor de groene en de digitale industrieën en voor defensie en lucht- en ruimtevaart.
Toont 1 - 10 van 3.630 resultaten.