Inloggen Account aanvragen
De Europese Commissie stelt dat Google zijn machtspositie als zoekmachine heeft misbruikt door de bevoordeling van de prijsvergelijkingsdienst van Google. Google moet daarom een boete van 2,42 miljard euro betalen.
Nieuwsbericht | 01-07-2017
Na de eerste formele onderhandelingsronde hebben de EU en het VK over een aantal onderwerpen hun standpunten bekend gemaakt. De Britse regering heeft een ‘openingsbod’ gedaan voor de rechten van EU-burgers in het VK na Brexit. De Europese Raad heeft selectiecriteria vastgesteld voor nieuwe locaties van de EU-agentschappen die zich nu in Londen bevinden.
Nieuwsbericht | 30-06-2017
Ondanks de afwezigheid van wetenschappelijke consensus kan worden bewezen dat een ziekte het gevolg is van een gebrekkig vaccin door een samenstel van ernstige, precieze en met elkaar overeenstemmende aanwijzingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 27-06-2017
Een vereiste om gedurende tien jaar actief te zijn in Hongarije om een licentie voor online gokken te krijgen, discrimineert buitenlandse gokbedrijven. Ook is niet duidelijk wat de criteria zijn voor betrouwbaarheid en welke technische vereisten worden gesteld aan een vergunning. De Hongaarse wetgeving beperkt daardoor de mogelijkheid voor ondernemingen gevestigd in andere lidstaten om zich op de online kansspelmarkt in Hongarije te begeven. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
De belastingvrijstellingen die de Katholieke Kerk in Spanje geniet, kunnen verboden staatssteun vormen indien en voor zover zij worden toegekend voor economische activiteiten. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een bijzonder instructief arrest over de toepassing van de staatssteunregels in het kader van onderwijsactiviteiten.
Personen of entiteiten die ten onrechte op een EU-sanctielijst zijn geplaatst kunnen recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep van een Iraanse onderneming tegen de Raad. In de omstandigheden van deze zaak vloeide de onrechtmatigheid voort uit het niet onderbouwen van de plaatsing op de lijst met bewijs.
Nieuwsbericht | 31-05-2017
De leges die telecombedrijven moeten betalen voor gemeentelijke instemming met de randvoorwaarden waaronder graafwerkzaamheden mogen plaatsvinden, vallen buiten het bestek van de Europese Dienstenrichtlijn. Daarentegen is de detailverkoop van goederen een dienst in de zin van de Dienstenrichtlijn. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof te antwoorden op vragen van de Hoge Raad en de Raad van State.
De Raad Algemene Zaken heeft de Commissie gemachtigd te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over het vertrek van dit land uit de EU en Euratom. Daarvoor zijn gedetailleerde onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld. De rechten van de burgers van de EU en het VK na de Brexit zullen voorop staan, evenals de financiële afwikkeling van de Britse verplichtingen en de situatie van Ierland, waarmee het VK een open grens heeft. De onderhandelingsdocumenten zullen zoveel mogelijk openbaar zijn.
Nieuwsbericht | 24-05-2017
Het Europees onderzoeksbevel is sinds maandag 22 mei 2017 van kracht. Het maakt het voor de justitiële autoriteiten gemakkelijker om in een ander EU-land bewijsmateriaal op te vragen. Elke EU-lidstaat is voortaan verplicht een verzoek van een andere lidstaat te erkennen en op dezelfde wijze uit te voeren als een besluit van de eigen autoriteiten.
Nieuwsbericht | 23-05-2017
Is het Programma Aanpak Stikstof in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof en met voorrang om een antwoord gevraagd. Dat is van belang in zo’n 200 zaken tegen allerlei vergunningen.
Nieuwsbericht | 17-05-2017
De rechterlijke instanties van een lidstaat mogen de geldigheid toetsen van fiscale inlichtingenverzoeken die door een andere lidstaat zijn toegezonden. Deze toetsing beperkt zich tot de vraag of het bij de gevraagde inlichtingen niet kennelijk aan een verwacht belang voor het betrokken belastingonderzoek blijkt te ontbreken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Luxemburgse rechter.
De Europese Commissie heeft nieuwe staatssteunregels goedgekeurd. Daardoor hoeven bepaalde vormen van overheidssteun voor havens, luchthavens, cultuur en ultraperifere gebieden niet meer vooraf door de Commissie te worden onderzocht.
Moet de algemene heffingskorting volledig worden toegekend aan iemand die slechts een deel van het jaar in Nederland werkt, of alleen voor dat tijdsdeel? Deze vraag heeft de Hoge Raad voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 16-05-2017
De bepalingen van het vrijhandelsverdrag EU-Singapore over andere dan directe buitenlandse investeringen en die over de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten vallen niet onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Daarom moet het verdrag zoals het nu luidt samen met de lidstaten worden gesloten. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in zijn advies op een verzoek van de Europese Commissie.
De Commissie heeft ten onrechte de registratie geweigerd van het Europees burgerinitiatief „Stop TTIP”. Een burgerinitiatief kan ook opkomen tegen onderhandelingen over verdragen. Het vormt geen onaanvaardbare inmenging in het verloop van de wetgevingsprocedure, maar zwengelt op rechtmatige wijze en tijdig een democratisch debat aan. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 15-05-2017
Een derdelander kan aanspraak maken op een verblijfsrecht als zij of hij ouder is van een minderjarig kind dat de Nederlandse nationaliteit heeft. Instanties mogen er niet zo maar van uitgaan dat de andere ouder de zorg maar op zich moet nemen. Vastgesteld moet worden dat het kind niet zo afhankelijk is van de derdelander dat het de EU zou moeten verlaten als aan die derdelander een verblijfsrecht wordt geweigerd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
De Commissie hoeft documenten in het kader van een EU-pilot-procedure niet individueel en concreet te onderzoeken om te beoordelen of zij vrijgegeven moeten worden onder de Eurowob. Voor deze documenten geldt een algemene aanname van vertrouwelijkheid. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld.
Staat de Europese gezinsherenigingsrichtlijn toe dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf weigert als een vreemdeling het inburgeringsexamen niet heeft behaald? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-05-2017
De EU is niet aansprakelijk voor de verlagingen van de Griekse pensioenen door de Griekse overheid in het kader van de gezondmaking van de nationale begroting. Dat heeft het Gerecht bepaald in een procedure van Griekse pensioengerechtigden tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 11-05-2017
Duitsland hoeft niet dezelfde medezeggenschap toe te kennen aan werknemers van een Duits concern in andere lidstaten. Als het al gaat om een beperking van het vrije werknemersverkeer, dan is die gerechtvaardigd door de sociale, economische en culturele omstandigheden. Dat is het advies van het advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 10-05-2017
Inschrijvers bij een aanbesteding moeten beroep kunnen instellen tegen de toelating van andere inschrijvers. De eis dat een inschrijver zelf de hoofdmoot van de opdracht moet uitvoeren en niet mag doorschuiven naar onderaannemers is in strijd met het vrij verkeer. Wijziging achteraf van gunningsvoorwaarden is niet altijd mogelijk. Deelnemers aan een combinatie mogen op elkaar steunen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse en een Litouwse rechter.
Nieuwsbericht | 28-04-2017
Een directeur die strafrechtelijk wordt vervolgd voor BTW-fraude waarvoor zijn vennootschap eerder een fiscale boete heeft gekregen, kan zich niet beroepen op het verbod op dubbele bestraffing in het EU-Handvest Gondrechten. Het gaat immers niet om dezelfde persoon. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 25-04-2017
Voor de behandeling van een leningaanvraag mogen kredietinstellingen een aanvullend identiteitsbewijs, zoals een kopie van het paspoort of de verblijfsvergunning, verlangen van personen die volgens hun rijbewijs niet geboren zijn in een lidstaat van de EU of van de Europese Vrijhandelsassociatie.
Nieuwsbericht | 24-04-2017
In 2016 hebben het Hof van Justitie en het Gerecht van de EU 62 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het ging om 57 prejudiciële zaken en vijf rechtstreekse zaken. Het oordeel van de Europese hoven van de in dit jaarbericht besproken zaken komt in een ruime meerderheid overeen met het standpunt van de Nederlandse regering. Dit blijkt uit het jaarbericht 2016 van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 21-04-2017
Stukken die een lidstaat toestuurt aan de Commissie kunnen door derden worden opgevraagd met een beroep op de Eurowob. Een verzoek van de lidstaat om de stukken niet vrij te geven, hoeft de Commissie niet te honoreren als het niet voldoende is onderbouwd. Dat heeft het EU-Gerecht opnieuw bevestigd in een procedure van Frankrijk tegen de Commissie.
Verbiedt het EU-recht dat mensen die langer dan tien jaar buiten de EU wonen, automatisch hun Nederlandse nationaliteit kunnen kwijtraken? Deze vraag heeft de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-04-2017
Bestaande rechten van Nederlandse en Britse burgers op het terrein van verblijf, arbeid en sociale zekerheid moeten worden voortgezet. Het VK moet voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Een breed vrijhandelsverdrag moet zich ook richten op samenwerking op het gebied van justitie, buitenlands beleid, veiligheid en defensie. Dat schrijft het kabinet aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 11-04-2017
Het EU-scorebord voor justitie 2017 bevat een vergelijkend overzicht van de doeltreffendheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten. Doeltreffende rechtsstelsels zijn essentieel zijn voor het opbouwen van vertrouwen in een bedrijfs- en investeringsvriendelijk klimaat in de interne markt, aldus Věra Jourová, commissaris voor Justitie.
Nieuwsbericht | 10-04-2017
Zestien EU-landen gaan samen fraude ten nadele van de EU-begroting bestrijden. Dat heeft de Raad bekend gemaakt. Aan deze jongste vorm van nauwere samenwerking doet Nederland niet mee.
Nieuwsbericht | 05-04-2017
De nationale autoriteiten hebben een brede beoordelingsmarge om een studievisum te weigeren om redenen van openbare veiligheid aan een Iraans staatsburger met een diploma van een universiteit die op de EU-sanctielijst staat, voor een studie op een gevoelig gebied, zoals IT-beveiliging. Het weigeringsbesluit moet wel naar behoren worden gemotiveerd en op een solide feitelijke grondslag berusten.
De Britten hebben de EU officieel laten weten dat zij zich willen terugtrekken uit de EU. Tim Barrow, de Britse ambassadeur bij de EU, heeft de brief van premier Theresa May overhandigd aan de Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Lees de Britse brief en de reactie van Tusk.
Nieuwsbericht | 04-04-2017
Per 1 april 2017 is de laatste overgangsregeling voor stemmen met gekwalificeerde meerderheid op basis van het Verdrag van Nice vervallen. Vanaf nu zijn enkel de stemregels van het Verdrag van Lissabon van toepassing.
Nieuwsbericht | 03-04-2017
Vorig jaar verscheen een bijgewerkte elektronische versie van de EU-verdragen. Het ECER berichtte hierover al. Voor wie nog graag mag bladeren in verdragsteksten is deze versie nu ook in boekvorm verschenen.
Nieuwsbericht | 31-03-2017
De EU-sancties tegen bepaalde Russische ondernemingen in reactie op de crisis in Oekraïne zijn geldig. Het EU-Hof is bevoegd prejudiciële vragen te beantwoorden over de rechtmatigheid van sancties tegen personen of entiteiten in het kader van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 30-03-2017
De regering moet alle EU-informatie die zij heeft, in beginsel ook tijdig delen met het parlement. De precieze inzetten van de Nederlandse regering in Europese onderhandelingen moeten voor de Kamers inzichtelijk zijn. De regering geeft in leeswijzers duiding bij alle informatie. Uitgangspunt blijft een openbare behandeling. Dat is de strekking van een gedetailleerde initiatiefwet van het voormalige PvdA-kamerlid Maij en het VVD-kamerlid Mulder.
Nieuwsbericht | 28-03-2017
De EU-staatshoofden en -regeringsleiders kwamen op 25 maart in Rome bijeen voor de 60e verjaardag van de Europese Verdragen van Rome. Deze bijeenkomst was een gelegenheid om na te denken over de staat van de Europese Unie en de toekomst van het integratieproces. Premier May van het Verenigd Koninkrijk was thuis gebleven.
Nieuwsbericht | 27-03-2017
Ook handelingen van strijdkrachten tijdens een gewapend conflict in de zin van het internationale humanitaire recht kunnen „terroristische daden” vormen. Het feit dat de activiteiten van de Tamiltijgers handelingen van strijdkrachten kunnen vormen, leidt niet tot ongeldigheid van de plaatsing van die organisatie op de bevriezingslijst. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 15-03-2017
Toestemming van een abonnee om opgenomen te worden in een telefoongids dekt tevens gebruik van die gegevens in een andere lidstaat. De bescherming van persoonsgegevens van abonnees kan in de hele Europese Unie op dezelfde wijze worden gewaarborgd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Een interne regel van een onderneming die het zichtbaar dragen van een politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt, vormt geen directe discriminatie. Als een dergelijke regel niet bestaat, kan de wil van een werkgever om rekening te houden met de wensen van een klant om de diensten van die werkgever niet langer te laten verrichten door een werkneemster met een islamitische hoofddoek, worden beschouwd als discriminatie.
Nieuwsbericht | 14-03-2017
In bilaterale contacten met andere EU-lidstaten kan de effectiviteit van de Nederlandse positie worden vergroot door nauwe samenwerking tussen de departementen, het postennetwerk, de permanente vertegenwoordiging bij de EU en de Tweede Kamer. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet volgt de rechtsstatelijke ontwikkelingen in Polen op de voet en met aanzienlijke zorg. Het steunt de Europese Commissie in de dialoog met Polen over de “systemische bedreiging van de rechtsstaat”, die samenhangt met het effectief functioneren van het Constitutioneel Hof. Dat antwoordt het kabinet op vragen uit de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 13-03-2017
Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om een humanitair visum af te geven aan personen die zich naar hun grondgebied willen begeven met de bedoeling asiel aan te vragen. Lidstaten zijn vrij om dit te doen op grond van hun nationale recht. In het Unierecht worden enkel de procedures en voorwaarden vastgesteld voor de afgifte van visa voor de doorreis over het grondgebied van de lidstaten of een voorgenomen verblijf op het grondgebied van de lidstaten van ten hoogste 90 dagen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 07-03-2017
Het Witboek over de toekomst van Europa is de bijdrage van de Commissie aan de Top van Rome over de 60ste verjaardag van de Europese verdragen op 25 maart 2017. In het Witboek worden de belangrijkste uitdagingen en kansen voor Europa in de volgende tien jaar uiteengezet. Het bevat vijf scenario's voor de manier waarop de Unie in de periode tot 2025 zou kunnen evolueren.
Nieuwsbericht | 03-03-2017
Tegen de verklaring EU-Turkije tot oplossing van de migratiecrisis kan bij het EU-Gerecht geen beroep worden ingesteld. Deze verklaring is namelijk niet vastgesteld door een van de EU-instellingen, maar door de lidstaten. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure van drie asielzoekers.
Nieuwsbericht | 01-03-2017
Een langere navorderingstermijn voor het innen van belasting over onvermeld vermogen in het buitenland is in overeenstemming met het EU-recht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 17-02-2017
Het Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada is goedgekeurd door het Europees Parlement. Het akkoord kan waarschijnlijk vanaf april 2017 voorlopig worden toegepast.
De invoerrechten van een flinke gemotoriseerde driewieler moeten worden berekend als voor een auto en niet als voor een motorfiets. Dit heeft het Hof verduidelijkt naar aanleiding van vragen van de Hoge Raad.
De Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om de beroepsfase van de comitologieprocedure aan te passen. Met het voorstel wil de Commissie bredere politieke verantwoordelijkheid en eigenaarschap van lidstaten over politiek gevoelige uitvoeringshandelingen verzekeren.
De Nederlandse inkomenseis voor hypotheekrenteaftrek voor een buitenlandse hoofdwoning is in strijd met het vrij verkeer van kapitaal. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 14-02-2017
De EU moet zich niet alleen maar aanpassen aan een veranderende wereld, maar hem actief vormgeven. Niet alleen beschermen wat we nu hebben, maar bouwen aan een betere samenleving voor morgen. Deze ambitie wil de Europese Commissie uitwerken in een witboek over de toekomst van Europa dat volgende maand verschijnt bij de zestigste verjaardag van de verdragen van Rome.
Nieuwsbericht | 09-02-2017
Toont 601 - 650 van 2.392 resultaten.