Inloggen Account aanvragen
Is het toegestaan dat een nieuw asielmotief pas in beroep bij de rechtbank wordt aangevoerd? Deze vraag heeft de Raad van State in twee vreemdelingenzaken gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 06-10-2017
Ierland heeft geen gevolg gegeven aan de door de Commissie geëiste terugvordering van onrechtmatige staatsteun van Apple ter hoogte van 13 miljard EUR. De Commissie heeft daarom besloten Ierland voor het EU-Hof te dagen wegens niet-uitvoering van haar besluit.
De Hongaarse beperkingen voor buitenlandse universiteiten om onderwijs aan te bieden in Hongarije vormen volgens de Commissie een inbreuk op verschillende EU-verplichtingen. De restricties voor niet–gouvernementele organisaties die financiële steun uit het buitenland ontvangen, zijn in strijd met het vrije kapitaalverkeer en de grondrechten. Als Hongarije de maatregelen niet intrekt, stapt de Commissie naar het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-10-2017
Een nieuw initiatief van de Commissie moet leiden tot een efficiëntere en duurzame aanpak van overheidsopdrachten, waarbij ten volle gebruik wordt gemaakt van digitale technologie om de procedures te vereenvoudigen en te versnellen.
Nieuwsbericht | 04-10-2017
De lidstaten mogen grenscontroles uitbreiden van zes maanden tot een jaar wanneer hun openbare orde of binnenlandse veiligheid ernstig wordt bedreigd. Dat moet wel onder strikte voorwaarden gebeuren. Dat stelt de Commissie bij de presentatie van haar nieuwe voorstellen.
Nieuwsbericht | 28-09-2017
Een nieuwe regeling voor hervestiging van ten minste 50 000 vluchtelingen, proefprojecten voor legale migratie die de Commissie kan helpen financieren en coördineren, en nieuwe administratieve maatregelen om het terugkeerbeleid van de EU doeltreffender te maken. Dat stelt de Europese Commissie voor.
De behandeling van zaken door het EU-Hof kan beter en de verouderde IT-systemen moeten worden vervangen. Dat beveelt de Europese Rekenkamer aan in een rapport dat een unieke blik achter de schermen van het EU-Hof biedt.
Nieuwsbericht | 27-09-2017
Staat het EU-recht toe dat de verblijfsvergunning van een gezinslid wordt ingetrokken als dat gezinslid niet wist dat de vader zijn verblijfsvergunning heeft verkregen op basis van valse gegevens? Deze vraag heeft de Raad van State gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 26-09-2017
Het arbitragebeding dat is opgenomen in de tussen Nederland en Slowakije gesloten overeenkomst inzake de bescherming van investeringen, is verenigbaar met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Wathelet.
Nieuwsbericht | 19-09-2017
Een Europees screeningskader voor buitenlandse directe investeringen. Ontwerpmandaten voor de opening van onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland. Een ontwerpmandaat voor de opening van onderhandelingen voor de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. Ook worden voortaan alle nieuwe voorstellen voor onderhandelingsmandaten op het gebied van handel bekendgemaakt. Dit handelspakket heeft de Commissie gepresenteerd .
Nieuwsbericht | 15-09-2017
De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd voor de totstandbrenging van een Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie. Tegelijkertijd zal de Commissie beginnen met een gedetailleerde analyse van de stromen buitenlandse directe investeringen naar de EU. Ook wil zij een coördinatiegroep met de lidstaten oprichten om de gezamenlijke strategische overwegingen en oplossingen op het gebied van buitenlandse directe investeringen in kaart te helpen brengen.
Het voorstel voor een Europees burgerinitiatief om de kwijtschelding van de overheidsschuld van landen in een noodsituatie mogelijk te maken, is terecht afgewezen door de Commissie. Het onderwerp van een dergelijk initiatief kan immers niet worden gebaseerd op de EU-Verdragen, zo heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 13-09-2017
Naar aanleiding van de publicatie van de wet inzake de gewone rechtbanken in het Poolse staatsblad heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Polen ingeleid. Polen heeft een laatste waarschuwing gekregen voordat de Commissie naar het EU-Hof stapt.
In een bliksemsnelle procedure heeft de vice-president van het EU-Hof op verzoek van de Europese Commissie Polen gelast de houtkap in het Białowieża bos te staken. Omdat de houtkap in het laatste oerbos van Europa echter onverminderd doorgaat, wil de Commissie dat het EU-Hof Polen een dwangsom oplegt. Volgens Polen gebeurt de houtkap om redenen van openbare veiligheid, wat het EU-Hof bij wijze van uitzondering had toegestaan.
Onder dit motto hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voor de leden van het Europees Parlement in Straatsburg zijn "State of the Union" -toespraak 2017. Daarin zet hij zijn prioriteiten voor het komende jaar uiteen en schetst hij zijn visie op de wijze waarop de Europese Unie zich tegen 2025 zou kunnen ontwikkelen.
Het besluit van de Raad uit 2015 om 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, te verdelen over de lidstaten, voldoet aan de formele en materiele vereisten en is dus geldig, aldus het EU-Hof. Eventuele gebrekkige effectiviteit van de maatregel kon op het moment van totstandkoming door de Raad niet worden voorzien, net zo min als het gebrek aan medewerking van lidstaten als Hongarije en Slowakije zelf. Inmiddels heeft de Commissie een inbreukprocedure ingeleid tegen Hongarije, Tsjechië en Polen wegens het gebrek aan medewerking.
Nieuwsbericht | 11-09-2017
België heeft het EU-Hof advies gevraagd over de verenigbaarheid van het Investment Court System (« ICS ») met de EU-verdragen. ICS is het hervormde geschillenbeslechtingsysteem tussen Staten en investeerders dat werd opgenomen in het economische en handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Het advies van het EU-Hof wordt over anderhalf jaar verwacht.
Nieuwsbericht | 07-09-2017
Een inreisverbod voor een illegaal verklaarde persoon gaat pas in wanneer de persoon het land ook daadwerkelijk heeft verlaten. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 08-08-2017
Het doorlaten en gedogen van doorgang van vluchtelingen door een lidstaat naar een buurlidstaat kan niet worden aangemerkt als de verstrekking van een visum. In die situatie is nog steeds sprake van illegale grensoverschrijding. De lidstaten waar de asielzoekers als eerste de EU binnen zijn gekomen, blijven volgens het EU-Hof ook bij een grote toestroom van derdelanders, verantwoordelijk voor de aanvragen van internationale bescherming.
Nieuwsbericht | 04-08-2017
In een aanbeveling inzake de rechtsstaat licht de Commissie nader toe waarom zij zich ernstige zorgen maakt over de voorgenomen hervorming van de rechterlijke macht in Polen. De Commissie is van oordeel dat de systemische bedreiging voor de rechtsstaat in Polen, naar aanleiding waarvan in januari 2016 al een rechtsstaatprocedure is ingeleid, door deze hervorming nog groter wordt.
Voor de handhaving op de EU-sanctielijst van Hamas is geen beslissing van een lidstaat nodig. Die is alleen vereist bij een eerste listing. De Raad mag zich voor de handhaving ook beroepen op informatiebronnen zoals de pers en het internet. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 03-08-2017
De Raad moet motiveren of de rechten van betrokkenen zijn gerespecteerd als het gaat om een beslissing van een derde land die ten grondslag ligt aan de beslissing om de plaatsing op de EU-sanctielijst te handhaven. Die beslissing moet ook op recente bewijselementen berusten, aldus het EU-Hof.
Burgers kunnen processtukken van lidstaten niet opvragen bij het EU-Hof. Maar als de Europese Commissie de stukken van het EU-Hof heeft gekregen, mag de Commissie ze in beginsel openbaar maken als burgers daarom verzoeken. Wel kan de Commissie vrijgave weigeren zo lang de procedure nog loopt. Dat heeft het EU-Hof beslist.
Het geplande verdrag tussen de EU en Canada over de doorgifte van passagiersgegevens mag niet in haar huidige vorm worden gesloten. Het is in beginsel toegestaan om stelselmatig alle gegevens van passagiers door te geven, te bewaren en te gebruiken. Maar verschillende bepalingen van het ontwerpverdrag beantwoorden niet aan de vereisten die voortvloeien uit de grondrechten van de EU, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 27-07-2017
Het EU-recht staat toe dat werknemers van vestigingen buiten Duitsland worden uitgesloten van stemrecht en verkiesbaarheid in de raad van toezicht van een Duits concern. Lidstaten bepalen zelf wat de werkingssfeer van hun medezeggenschapswetgeving is, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 21-07-2017
Het ontslag van jongeren van 25 jaar in een instapbaan vormt geen leeftijdsdiscriminatie omdat hiermee een legitieme doelstelling op het terrein van werkgelegenheid en de arbeidsmarkt wordt nagestreefd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Een faillissement in het kader van een ‘pre-pack’, die tot doel heeft de overdracht van een onderneming voor te bereiden om een snelle doorstart van de levensvatbare onderdelen ervan mogelijk te maken, voldoet mogelijk niet aan alle EU-voorwaarden. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Amsterdamse rechtbank.
Nieuwsbericht | 13-07-2017
Zuiver plantaardige producten mogen in beginsel niet worden afgezet onder benamingen zoals „melk”, „room”, „boter”, „kaas” of „yoghurt”, die door het EU-recht worden voorbehouden aan producten van dierlijke oorsprong.
Het elektronische platform Uber is een vervoersdienst. Uber kan daarom worden verplicht om te voldoen aan de nationale taxivervoerseisen. Nationale wetgeving die UberPop verbiedt, hoeft niet te worden aangemeld bij de EU om rechtsgeldig te zijn. Dat is het advies van A-G Szpunar aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 10-07-2017
Betere richtsnoeren stelden de Commissie, het Europees Parlement en de Raad in staat de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid beter te beoordelen. Ook het EU-Hof gaf aangrijpingspunten voor deze beoordeling. De nationale parlementen hebben voor de derde keer een gele kaart getrokken, nu voor de detacheringsrichtlijn. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de Commissie over subsidiariteit en evenredigheid.
Nieuwsbericht | 07-07-2017
De nationale parlementen hebben vorig jaar 620 keer de Commissie te laten weten wat zij vinden van nieuwe wetsvoorstellen en andere initiatieven. Koploper is de Italiaanse senaat met 81 adviezen. De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer hebben samen vijftien adviezen naar Brussel gestuurd. Dat blijkt het jaarverslag 2016 over de betrekkingen tussen de Europese Commissie en de nationale parlementen van de lidstaten.
Het aantal inbreukzaken is in 2016 met een vijfde gestegen en is de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest. Het aantal te late omzettingen van richtlijnen is bijna verdubbeld in vergelijking met 2015. Nederland scoort niet slecht, maar hoort ook niet bij de best presterende lidstaten. Dat blijkt uit het jaarverslag en het scorebord van de Commissie over de toepassing van het EU-recht door de lidstaten.
Nieuwsbericht | 06-07-2017
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had aan een Nederlandse scheepswerf en een Roemeens bedrijf geen boetes mogen opleggen vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is niet aangetoond dat voor de vreemdelingen werkvergunningen nodig waren.
Nieuwsbericht | 05-07-2017
De Europese Commissie heeft besloten het burgerinitiatief Stop TTIP alsnog te registeren. Maar pas nadat een miljoen handtekeningen zullen zijn verzameld, besluit de Commissie of en hoe zij gevolg zal geven aan het initiatief.
Op 1 juli heeft Estland het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU op zich genomen. Het Ests voorzitterschap heeft op haar website de programma’s voor alle raadsformaties en haar prioriteiten gepubliceerd. De website bevat ook de agenda met Raadsbijeenkomsten en informele bijeenkomsten.
Nieuwsbericht | 03-07-2017
De Europese Commissie stelt dat Google zijn machtspositie als zoekmachine heeft misbruikt door de bevoordeling van de prijsvergelijkingsdienst van Google. Google moet daarom een boete van 2,42 miljard euro betalen.
Nieuwsbericht | 01-07-2017
Na de eerste formele onderhandelingsronde hebben de EU en het VK over een aantal onderwerpen hun standpunten bekend gemaakt. De Britse regering heeft een ‘openingsbod’ gedaan voor de rechten van EU-burgers in het VK na Brexit. De Europese Raad heeft selectiecriteria vastgesteld voor nieuwe locaties van de EU-agentschappen die zich nu in Londen bevinden.
Nieuwsbericht | 30-06-2017
Een vereiste om gedurende tien jaar actief te zijn in Hongarije om een licentie voor online gokken te krijgen, discrimineert buitenlandse gokbedrijven. Ook is niet duidelijk wat de criteria zijn voor betrouwbaarheid en welke technische vereisten worden gesteld aan een vergunning. De Hongaarse wetgeving beperkt daardoor de mogelijkheid voor ondernemingen gevestigd in andere lidstaten om zich op de online kansspelmarkt in Hongarije te begeven. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 27-06-2017
De belastingvrijstellingen die de Katholieke Kerk in Spanje geniet, kunnen verboden staatssteun vormen indien en voor zover zij worden toegekend voor economische activiteiten. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een bijzonder instructief arrest over de toepassing van de staatssteunregels in het kader van onderwijsactiviteiten.
Ondanks de afwezigheid van wetenschappelijke consensus kan worden bewezen dat een ziekte het gevolg is van een gebrekkig vaccin door een samenstel van ernstige, precieze en met elkaar overeenstemmende aanwijzingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Franse rechter.
Personen of entiteiten die ten onrechte op een EU-sanctielijst zijn geplaatst kunnen recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep van een Iraanse onderneming tegen de Raad. In de omstandigheden van deze zaak vloeide de onrechtmatigheid voort uit het niet onderbouwen van de plaatsing op de lijst met bewijs.
Nieuwsbericht | 31-05-2017
De leges die telecombedrijven moeten betalen voor gemeentelijke instemming met de randvoorwaarden waaronder graafwerkzaamheden mogen plaatsvinden, vallen buiten het bestek van de Europese Dienstenrichtlijn. Daarentegen is de detailverkoop van goederen een dienst in de zin van de Dienstenrichtlijn. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof te antwoorden op vragen van de Hoge Raad en de Raad van State.
De Raad Algemene Zaken heeft de Commissie gemachtigd te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over het vertrek van dit land uit de EU en Euratom. Daarvoor zijn gedetailleerde onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld. De rechten van de burgers van de EU en het VK na de Brexit zullen voorop staan, evenals de financiële afwikkeling van de Britse verplichtingen en de situatie van Ierland, waarmee het VK een open grens heeft. De onderhandelingsdocumenten zullen zoveel mogelijk openbaar zijn.
Nieuwsbericht | 24-05-2017
Het Europees onderzoeksbevel is sinds maandag 22 mei 2017 van kracht. Het maakt het voor de justitiële autoriteiten gemakkelijker om in een ander EU-land bewijsmateriaal op te vragen. Elke EU-lidstaat is voortaan verplicht een verzoek van een andere lidstaat te erkennen en op dezelfde wijze uit te voeren als een besluit van de eigen autoriteiten.
Nieuwsbericht | 23-05-2017
De Europese Commissie heeft nieuwe staatssteunregels goedgekeurd. Daardoor hoeven bepaalde vormen van overheidssteun voor havens, luchthavens, cultuur en ultraperifere gebieden niet meer vooraf door de Commissie te worden onderzocht.
Nieuwsbericht | 17-05-2017
Is het Programma Aanpak Stikstof in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof en met voorrang om een antwoord gevraagd. Dat is van belang in zo’n 200 zaken tegen allerlei vergunningen.
De rechterlijke instanties van een lidstaat mogen de geldigheid toetsen van fiscale inlichtingenverzoeken die door een andere lidstaat zijn toegezonden. Deze toetsing beperkt zich tot de vraag of het bij de gevraagde inlichtingen niet kennelijk aan een verwacht belang voor het betrokken belastingonderzoek blijkt te ontbreken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Luxemburgse rechter.
De bepalingen van het vrijhandelsverdrag EU-Singapore over andere dan directe buitenlandse investeringen en die over de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten vallen niet onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Daarom moet het verdrag zoals het nu luidt samen met de lidstaten worden gesloten. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in zijn advies op een verzoek van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 16-05-2017
Moet de algemene heffingskorting volledig worden toegekend aan iemand die slechts een deel van het jaar in Nederland werkt, of alleen voor dat tijdsdeel? Deze vraag heeft de Hoge Raad voorgelegd aan het EU-Hof.
De Commissie heeft ten onrechte de registratie geweigerd van het Europees burgerinitiatief „Stop TTIP”. Een burgerinitiatief kan ook opkomen tegen onderhandelingen over verdragen. Het vormt geen onaanvaardbare inmenging in het verloop van de wetgevingsprocedure, maar zwengelt op rechtmatige wijze en tijdig een democratisch debat aan. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 15-05-2017
Toont 651 - 700 van 2.477 resultaten.