Inloggen Account aanvragen
Het scorebord van 2019 bevat een vergelijkend overzicht van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten uit het oogpunt van onafhankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie. Věra Jourová, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, geeft aan dat hoewel veel landen hun rechterlijke macht blijven verbeteren, de ontwikkelingen niet overal positief zijn. Er zijn nog steeds te veel EU-burgers die hun rechtsstelsel niet als onafhankelijk beschouwen en die te lang op rechtsbedeling moeten wachten.
Nieuwsbericht | 30-04-2019
In 2018 hebben het EU-Hof en het Gerecht 59 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 54 prejudiciële uitspraken, en 5 rechtstreekse zaken. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in meerderheid overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de dertiende rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 18-04-2019
Ben je benieuwd naar de ins- en outs van de komende verkiezingen van het Europees Parlement? Kom dan naar het seminar van het ECER en de Directie Integratie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 mei 2019. Tijdens dit seminar wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen en institutionele aspecten van deze verkiezingen. Naast de spelregels voor de verkiezingen komen de volgende onderwerpen aan de orde: Welke mogelijkheden tot coalitievorming kunnen we verwachten? Wat betekent dit voor de rol van het EP na de verkiezingen, welke nieuwe spelregels gaan gelden tussen EP en de andere EU-instellingen en welke betekenis heeft dit voor ons werk? Hoe beïnvloedt de Brexit de samenstelling van het EP? Kortom: genoeg interessante aspecten om mee te nemen.
De Commissie wil dat de Raad bij het stemmen over sociaal beleid helemaal overgaat naar een systeem van gekwalificeerde meerderheid, te beginnen met besluiten over non-discriminatie. Dat blijkt uit een mededeling van de Commissie. Eerder al lanceerde de Commissie soortgelijke voorstellen voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, het fiscale beleid en het energie- en klimaatbeleid. Daarmee worden enkele slapende bepalingen in het Verdrag van Lissabon wakker gekust.
Nieuwsbericht | 17-04-2019
De Europese Commissie heeft een derde inbreukprocedure gestart tegen Polen. Net als in eerdere procedures is het doel de Poolse rechters te beschermen van politieke bemoeienis en daarmee hun onafhankelijkheid te garanderen. Door een nieuwe wet over het toezicht op de rechters wordt volgens de Commissie de onafhankelijkheid van de Poolse rechters ernstig bedreigd.
Nieuwsbericht | 15-04-2019
Hoewel de rechtsstaat een van de gemeenschappelijke waarden is waarop de Unie gegrondvest is, staat de rechtsstaat in de Unie steeds meer onder de druk. Daarom wil de Commissie nu een debat aanzwengelen over de vraag wat de Unie nog meer kan doen om de rechtsstaat te beschermen. Daartoe heeft de Commissie een Mededeling gepubliceerd, waarin de EU-instellingen, de lidstaten en alle andere belanghebbenden worden opgeroepen hierover na te denken en met concrete ideeën over verbetering te komen.
Het EU-verbod van dubbele berechting en bestraffing geldt niet wanneer een nationale mededingingsautoriteit een onderneming bij hetzelfde besluit een geldboete wegens schending van het nationale mededingingsrecht én een geldboete wegens schending van het EU-mededingingsrecht oplegt. Het totaal van beide boeten moet wel evenredig zijn aan de aard van de inbreuk. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Poolse rechter.
Een onderdaan van een derde land die in een lidstaat een verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, deze lidstaat daarna heeft verlaten en vervolgens in een tweede lidstaat een nieuw verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, kan zich in beginsel niet beroepen op het verantwoordelijkheidscriterium wanneer hij opkomt tegen een overdrachtsbesluit in de tweede lidstaat. Bij uitzondering is dit wel mogelijk indien uit de verstrekte informatie duidelijk blijkt dat die tweede lidstaat als gevolg van het verantwoordelijkheidscriterium moet worden beschouwd als de verantwoordelijke lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Open markten en het aantrekken van buitenlandse investeringen zijn voor de EU van groot belang. In de afgelopen jaren is binnen de EU het besef gegroeid dat die ook onbedoelde risico’s met zich meebrengen. Een toename van investeringen in strategische sectoren heeft tot een openbaar debat over dit onderwerp geleid. De Raad heeft daarom een nieuw kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie goedgekeurd. Dit EU-kader is op 10 april 2019 in werking getreden.
Nieuwsbericht | 10-04-2019
Een minderjarige voor wie een Unieburger zorg draagt in het kader van het Algerijnse kafala-stelsel kan niet worden aangemerkt als een ‘rechtstreekse bloedverwant in neergaande lijn’ van deze Unieburger. De woonlidstaat van deze Unieburger moet wel, na een individuele beoordeling, de binnenkomst en het verblijf van deze minderjarige op zijn grondgebied vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 09-04-2019
Toont 1.171 - 1.180 van 3.204 resultaten.