Inloggen Account aanvragen
De EU-Dienstenrichtlijn is niet van toepassing op een situatie waarin een overeenkomst vóór de inwerkingtreding van die richtlijn is gesloten en vóór de uiterste datum van omzetting van die richtlijn al zijn effecten heeft bereikt. Dat de zitting bij de verwijzende rechter na die datum van omzetting heeft plaatsgevonden maakt dat niet anders. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 08-11-2022
De nieuwe voorgestelde regels zullen bijdragen tot meer transparantie met betrekking tot de identificatie en de activiteiten van de verhuurders van kortetermijnaccommodatie en de regels waaraan zij moeten voldoen. Daarnaast zullen de regels de registratie van de verhuurders vergemakkelijken. Verder beogen de nieuwe regels de uitwisseling van gegevens tussen onlineplatforms en overheidsinstanties te stroomlijnen.
De bedenktijd heeft tot doel ervoor te zorgen dat een derdelander die slachtoffer is (geweest) van mensenhandel kan herstellen, zich kan onttrekken aan de invloed van de daders en met kennis van zaken kan beslissen of hij bereid is mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek en/of de gerechtelijke procedure. Tijdens de bedenktijd mag er een overdrachtsbesluit tegen de derdelander worden genomen. Maar dat besluit mag niet ten uitvoer worden gelegd. Wel mogen de nationale autoriteiten maatregelen nemen ter voorbereiding van de uitvoering ervan, mits de bedenktijd daardoor niet van zijn nuttige effect wordt beroofd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 07-11-2022
De Handreiking gaat over de implementatie van het arrest Didam in het gemeentelijke grond(uitgifte)beleid bij gebiedsontwikkeling. Dit arrest betreft een uitspraak van de Hoge Raad van eind 2021 en heeft onder meer gevolgen voor de aanbestedingspraktijk. De handreiking biedt ondersteuning bij de implementatie van het Didam-arrest en omvat praktische stappenplannen voor zowel de selectieprocedure als een-op-een transacties.
Met de goedgekeurde Nederlandse steunregeling van 185 miljoen euro kunnen bedrijven staatssteunproof worden gecompenseerd voor kosten van aanpassing aan de nieuwe douaneprocedures na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De steunregeling is met name bedoeld om bedrijven te helpen de kosten te dragen van de aanpassing van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) aan de nieuwe douanevoorschriften, en voor kosten van opleiding en externe advisering over douanevoorschriften.
Nieuwsbericht | 04-11-2022
De Commissie stelt voor om de lijst van verontreinigende stoffen die het oppervlakte- en grondwater aantasten bij te werken en de bestaande kwaliteitsnormen te actualiseren. Het voorstel voorziet daarnaast in een verbetering van de monitoring van chemische mengsels om de gecombineerde effecten beter te kunnen beoordelen.
Nieuwsbericht | 02-11-2022
Het voorstel bepaalt dat tussentijdse EU-normen inzake luchtkwaliteit voor 2030 moeten worden vastgesteld die beter aansluiten bij de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast schrijft het voorstel voor dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat mensen die gezondheidsschade lijden als gevolg van luchtverontreiniging, recht op compensatie hebben wanneer de EU-regels inzake luchtkwaliteit zijn geschonden.
Met de door de Europese Commissie aangenomen wijziging van het tijdelijke crisiskader voor staatssteun kunnen lidstaten de flexibiliteit binnen de staatssteunregels blijven benutten om de economie te ondersteunen in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne.
Nieuwsbericht | 01-11-2022
Het voorstel voor een herziene richtlijn bevat onder meer nieuwe normen voor microverontreinigingen en nieuwe monitoringseisen voor microplastics. Verder stelt de Commissie voor om afvalwater systematisch te controleren op verschillende virussen. Daarnaast moeten grotere steden plannen voor geïntegreerd waterbeheer gaan opstellen.
De Digitale dienstenverordening (DSA) beschermt de digitale ruimte tegen de verspreiding van illegale inhoud en waarborgt de bescherming van de grondrechten van de gebruikers. De DSA legt de verantwoordelijkheden en een verantwoordingsplicht vast voor aanbieders van intermediaire diensten, zoals sociale media, online marktplaatsen, zeer grote online platforms en zeer grote online zoekmachines. Voor zeer grote online platforms en zoekmachines gelden strengere regels.
Toont 111 - 120 van 3.208 resultaten.