De Ier Gerard Hogan is benoemd tot advocaat-generaal bij het EU-Hof. De benoeming maakt deel uit van de driejaarlijkse gedeeltelijke vervanging van de rechters en advocaten-generaal bij het EU-Hof, die begin oktober plaatsvindt.
Nieuwsbericht | 17-09-2018
In zijn State of the European Union-toespraak met de titel 'Het uur van de Europese soevereiniteit' heeft Voorzitter Juncker zijn plannen voor het laatste jaar van deze Commissie bekend gemaakt. Juncker wil onder meer versterking van het grensbeheer, striktere regels voor migratie en terugkeer, de euro als wereldwijde handelsmunt, efficiƫntere besluitvorming in het buitenlands beleid, beter anti-witwas toezicht en eerlijke verkiezingen. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze de zomertijd willen blijven hanteren. Het ECER zet de plannen op een rij.
Nieuwsbericht | 13-09-2018
Documenten in het kader van effectboordelingen opgesteld met het oog op nieuwe wetsvoorstellen van de Commmissie, moet de Commissie meteen na ontvangst uit eigen beweging openbaar maken. Dan kunnen belanghebbenden ook al in de fase van de ontwikkeling van wetgevingsvoorstellen precies weten wat de voors en tegens zijn en hun standpunt kenbaar maken. In deze fase is geen sprake van een algemene aanname van vertrouwelijkheid voor effectbeoordelingsverslagen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
De Europese Commissie kan haar toezicht op de wijze waarop het EU-recht wordt toegepast in de lidstaten verder versterken. De Europese Rekenkamer heeft de toezichtactiviteiten van de Commissie onderzocht en de uitdagingen en kansen daarbij geĆÆdentificeerd. Zij wijst daarbij op de noodzaak van transparantie, verantwoording en controle bij de toepassing van het EU-recht.
Nieuwsbericht | 11-09-2018
Touringcarondernemingen mogen niet worden verplicht om voorafgaand aan de grensoverschrijding binnen het Schengengebied te controleren of passagiers in het bezit zijn van het vereiste paspoort en de vereiste verblijfsvergunning voor de legale binnenkomst op het nationale grondgebied. De lidstaten beschikken binnen de Schengengrenscode over andere mogelijkheden voor de geoorloofde bestrijding van illegale immigratie. Dit is het advies van Advocaat-Generaal (AG) Bot aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 06-09-2018
Indien de Raad een namens de Unie in te nemen standpunt in een internationaal lichaam vaststelt en het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) een hoofddoel of -onderdeel is van het vast te stellen besluit, dient de GBVB-rechtsgrondslag gebruikt te worden. Het besluit moet dan met unanimiteit vastgesteld worden. In deze zaak heeft de Raad echter volgens het EU-hof onterecht artikel 31 VEU (GBVB) als rechtsgrondslag gebruikt, omdat dit niet het zwaartepunt van het besluit is.
Nieuwsbericht | 04-09-2018
In 2017 hebben het EU-Hof en het Gerecht 62 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 50 prejudiciƫle uitspraken, een Advies verzoek en 11 rechtstreekse zaken. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in ruime meerderheid overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de twaalfde rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 22-08-2018
Het Poolse Hooggerechtshof heeft prejudiciƫle vragen aan het EU-Hof gesteld over het beginsel van onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Aanleiding is de Poolse reorganisatie van het Hooggerechtshof die het ontslag van zijn voorzitter en een aantal rechters tot gevolg heeft. Tegelijk heeft de Europese Commissie Polen een zgn. 'met redenen omkleed advies' over de Poolse wet gestuurd. De Poolse autoriteiten hebben nu een maand de tijd om de nodige maatregelen te nemen om aan dit met redenen omkleed advies te voldoen. Als zij die maatregelen niet nemen, kan de Commissie besluiten om de zaak aan het EU-Hof voor te leggen.
Nieuwsbericht | 15-08-2018
De octrooibescherming van een medicijn dat bestaat uit meerdere werkzame stoffen, moet worden beoordeeld vanuit een oogpunt van de vakman naar de stand van de techniek op de datum van indiening of de prioriteitsdatum van dat octrooi. Het EU-Hof volgt met deze uitleg de opvatting van de Nederlandse regering in een Britse zaak over een middel ter bestrijding van HIV. Door deze uitleg zal het middel waarschijnlijk eerder rechtenvrij geproduceerd kunnen worden.
Nieuwsbericht | 08-08-2018
Het buiten-toepassing laten door de nationale rechter van een met een richtlijn strijdige bepaling van national recht - en een daarop gebaseerd beding in een verzekeringspolis - zou neerkomen op de rechtstreekse werking van een richtlijn. Dit is nog altijd niet toegestaan. Een particulier kan geen rechtstreeks beroep doen op een richtlijnbepaling met als doel een verplichting uit de richtlijn op te leggen aan een andere particulier. Een particulier die is benadeeld doordat het nationale recht strijdig is met een richtlijn kan in dat geval wel schadevergoeding eisen van de lidstaat.
Toont 1.301 - 1.310 van 3.275 resultaten.