Voorlopige compromissen in trilogen tussen Raad, EP en Commissie over wetgevingsvoorstellen moeten op verzoek in beginsel openbaar worden gemaakt. Er geldt voor de zogeheten ‘vierkolommendocumenten’ geen algemene aanname van vertrouwelijkheid en algemene gronden, zoals de bescherming van het besluitvormingsproces, volstaan niet om openbaarmaking te weigeren. Dat heeft het EU-Gerecht beslist.
Nieuwsbericht | 23-03-2018
Het arbitragebeding in de overeenkomst over de bescherming van investeringen tussen Nederland en Slowakije is niet verenigbaar met het EU-recht. Dit beding onttrekt geschillen die betrekking kunnen hebben op de toepassing of uitlegging van EU-recht aan de controle van nationale rechters die prejudiciële vragen aan het EU-Hof kunnen stellen over de juiste uitleg van het EU-recht. Dat is in strijd met het beginsel van autonomie van het EU-recht, omdat alleen het EU-Hof het laatste woord heeft over de uitleg van het EU-recht. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van het Duitse Bundesgerichtshof.
Nieuwsbericht | 06-03-2018
De onafhankelijkheid van nationale rechters valt onder de werkingssfeer van het EU recht en daarom onder de controle van het EU-Hof. Een salarisverlaging van de Portugese rechters maakt echter geen inbreuk op deze onafhankelijkheid, aldus het EU-Hof. Dat heeft het EU- Hof bepaald op vragen van een Portugese rechter.
Enkele nieuwe gezichten, maar ook veel bekende: dat is de uitkomst van de benoemingenronde bij het EU-Hof. Ook de Nederlandse rechter Sacha Prechal is herbenoemd, voor een tweede termijn van zes jaar.
Nieuwsbericht | 02-03-2018
De Europese Commissie heeft een ontwerp terugtrekkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd. In 120 pagina's worden onder meer de rechten van burgers, kwesties als goederen die vóór de datum van de terugtrekking in de handel zijn gebracht, de financiële regeling, overgangsregelingen en institutionele bepalingen, en een protocol over Ierland / Noord-Ierland in een juridisch tekst gegoten.
Nieuwsbericht | 28-02-2018
De EU-Marokko partnerschapsovereenkomst inzake visserij en het bijbehorende protocol zijn niet van toepassing op de wateren aangrenzend aan de Westelijke Sahara. Daarom zijn de EU-handelingen over de sluiting van deze verdragen en over de verdeling van de vangstmogelijkheden geldig. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Britse rechter. Het is de eerste keer dat het EU-Hof prejudiciële vragen over de geldigheid van een internationale overeenkomst beantwoordt.
Nieuwsbericht | 27-02-2018
Het beperkt openbaar maken van wetgevingsdocumenten en het overmatig gebruik van de LIMITE-markering moet worden aangemerkt als wanbeheer. Dat stelt EU-Ombudsman Emily O'Reilly in haar strategisch onderzoek naar transparantie binnen de Raad in het wetgevingsproces.
Nieuwsbericht | 26-02-2018
Polen heeft nagelaten bij de besluiten tot bosbeheeroperaties in het Białowieża-bos ervoor te zorgen dat die in overeenstemming waren met de habitat- en vogelrichtlijnen en de broedplaatsen van beschermde soorten niet verslechteren. Dit heeft advocaat-generaal Yves Bot het EU-Hof geadviseerd.
Nieuwsbericht | 23-02-2018
De aanbeveling van de Commissie over online gokdiensten is door België tevergeefs aangevochten bij het EU-Hof. Deze aanbeveling heeft geen bindende rechtsgevolgen. De lidstaten zijn vrij de aanbeveling op te volgen. Daarom ontsnapt deze aanbeveling aan rechterlijk toezicht, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 22-02-2018
De thuis vervulde wachtdienst van een werknemer, waarbij deze verplicht is in korte tijd gehoor te geven aan oproepen van zijn werkgever en naar de werkplek te komen, beperkt de werknemer sterk in het ondernemen van persoonlijke of sociale activiteiten. Het Hof oordeelt daarom dat een dergelijke thuiswachtdienst als arbeidstijd – en niet als rusttijd – moet worden beschouwd.
Toont 1.381 - 1.390 van 3.275 resultaten.