Op 23 november 2023 heeft de Europese Commissie een document met goede praktijken gepubliceerd. Het gaat om goede praktijken die een positief gevolg hebben voor de overdracht van asielzoekers tussen EU-lidstaten.
Nieuwsbericht | 05-12-2023
Het verslag bevestigt onder meer dat de strategische GLB-plannen van lidstaten belangrijk zijn om het inkomen van landbouwers en de voedselzekerheid in stand te houden en tegelijkertijd de overgang van de landbouw in de EU naar een duurzaam landbouwmodel in de periode 2023-2027 te ondersteunen. Het verslag wijst op de noodzaak van stevigere instrumenten voor preventie en risicobeheer en een versterkte aanpak van de aanpassing aan de klimaatverandering.
Nieuwsbericht | 01-12-2023
De Europese Commissie heeft de mogelijkheid om reddings- en herstructureringssteun toe te kennen aan niet-financiële ondernemingen in moeilijkheden verlengd tot 31 december 2025. De rest van de richtsnoeren blijft ongewijzigd van toepassing.
Het bereikte akkoord ziet op herziening van het bestaande en zogenoemde Prüm-kader, dat al ruim tien jaar de grensoverschrijdende politiële en justitiële samenwerking in strafzaken in de Europese Unie regelt. De nieuw voorgestelde Prüm II-verordening breidt de gegevenscategorieën waarvoor geautomatiseerde uitwisseling mogelijk is tussen rechtshandhavingsautoriteiten in de EU uit. Daarnaast centraliseert de nieuwe verordening de verbindingen tussen de lidstaten waar de gegevensuitwisseling plaatsvindt. De herziening dient gegevensuitwisseling ten behoeve van politiële samenwerking te verbeteren, vereenvoudigen en versnellen. Daarmee versterkt het nieuwe kader de preventie, detectie en onderzoeken naar strafbare feiten in de EU.
Nieuwsbericht | 30-11-2023
Uit het gepresenteerde najaarspakket van het Europees Semester blijkt onder meer dat de economie van de EU veerkrachtig blijft ondanks de verschillende schokken van afgelopen jaren. Wel is de groeidynamiek in 2023 afgezwakt door de hoge inflatie en strengere financieringsvoorwaarden, terwijl in 2024 slechts een bescheiden toename van de groei wordt verwacht.
Een openbaar bestuur mag, om te komen tot een volkomen neutrale overheidsomgeving, op het werk verbieden dat er zichtbare tekens worden gedragen waaruit levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuigingen blijken, zoals een hoofddoek. Dat verbod discrimineert niet als het op een algemene manier en zonder onderscheid geldt voor alle personeelsleden van dat openbaar bestuur en het beperkt blijft tot wat strikt noodzakelijk is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 29-11-2023
Uit het gepubliceerde Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer (ERK) blijkt dat, hoewel het EU-kader ter bevordering van de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur in de lidstaten is verbeterd, de aanzienlijke verhoging van de financiering geen concrete resultaten heeft opgeleverd. De Europese aquacultuurproductie lijkt in feite tot stilstand te zijn gekomen.
De analyse van de Europese Rekenkamer (ERK), de financiële waakhond van de EU, wijst erop dat de Europese Commissie de conclusies van de auditors over het begrotingsbeheer op bepaalde EU-uitgaventerreinen niet deelt. Zo ontdekten de auditors meer fouten in de uitvoering van het cohesiebeleid (met het grootste aandeel in het EU-uitgavenbeleid) en het COVID-19-herstelfonds (het grootste gemeenschappelijke fonds van de EU).
Nieuwsbericht | 28-11-2023
De auditors van de Europese Rekenkamer (ERK) verklaren de negen onderzochte gemeenschappelijke ondernemingen en publiek-private partnerschappen van de EU financieel gezond. Zij bevestigen in het jaarrapport 2022 de positieve resultaten van eerdere controles, maar waarschuwen ook voor nog enkele grote uitdagingen in de toekomst. Benadrukt wordt dat projecten uit de vorige financieringscyclus moeten worden afgerond en dat de bijdragen van particuliere leden worden verhoogd tot de afgesproken streefdoelen. Daarnaast moet een aantal zwakke punten op het gebied van aanwerving en beheer worden aangepakt.
Gecentraliseerde aankoopactiviteiten in het kader van gezamenlijke aanbestedingen door aanbestedende instanties uit verschillende lidstaten worden verricht door een „in een andere lidstaat gevestigde” aankoopcentrale wanneer de aanbestedende instantie is gevestigd in een andere lidstaat dan die waar de aankoopcentrale is gevestigd. In voorkomend geval is dat ook ongeacht de plaats waar een derde instantie, die zeggenschap heeft over een van deze instanties, is gevestigd. De collisieregel, op grond waarvan de gecentraliseerde aankoopactiviteiten van een aankoopcentrale worden verricht in overeenstemming met de nationale bepalingen van de lidstaat waar de aankoopcentrale is gevestigd, is ook van toepassing op de met die activiteiten verband houdende beroepsprocedures in de zin van de richtlijn inzake beroepsprocedures bij overheidsopdrachten, voor zover die aankoopcentrale belast was met de afwikkeling van de aanbestedingsprocedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Oostenrijkse rechter.
Toont 1 - 10 van 3.641 resultaten.