Het ongenoegen over de Europese samenwerking is in veel lidstaten in opmars. Voor het eerst in 60 jaar bereidt een lidstaat zich voor op uittreding. In een wereld waar alles met alles verknoopt is, wil het kabinet Nederland in staat stellen enerzijds maximaal te profiteren van globalisering, en anderzijds bescherming te bieden tegen de nadelen en tegen verlies van onze eigenheid. Dat schrijft het kabinet in de Staat van de Unie 2017.
Nieuwsbericht | 12-01-2017
De associatieovereenkomst en de overeenkomst tussen de EU en Marokko voor liberalisatie van landbouw- en visserijproducten zijn niet van toepassing op de Westelijke Sahara. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een uitspraak in de hoger beroepszaak Raad tegen Polisario.
De Commissie heeft twee voorstellen gepresenteerd om in 171 EU-instrumenten de nog functionerende “regelgevingsprocedure met toetsing” (de “PRAC”) aan te passen aan het Verdrag van Lissabon. Met deze voorstellen komt de Commissie één van de afspraken uit het Interinstitutioneel Akkoord Beter Wetgeven na.
Het vrijhandelsverdrag met Singapore bevat onderdelen waarvoor alleen de EU-lidstaten bevoegd zijn, of waarvoor zij hun bevoegdheid delen met de EU. Daarom is de EU niet bevoegd het verdrag te sluiten zonder daarbij de lidstaten te betrekken. Dat is het advies van advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 11-01-2017
De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben een juridisch bindende verklaring opgesteld om tegemoet te komen aan de Nederlandse zorgen over de EU-associatie-overeenkomst met Oekraïne.
Een nationale regeling die voorafgaande goedkeuring van een bestuursorgaan vereist bij collectief ontslag is een belemmering van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van ondernemerschap, maar kan in beginsel gerechtvaardigd worden. Echter, in deze zaak was sprake van zodanig vage beoordelingscriteria dat de nationale regeling volgens het EU-Hof in strijd is met de genoemde vrijheden.
De Handreiking Staatssteun voor de overheid, een uitgave van de ministeries van BZK en EZ, is bedoeld als hulpmiddel voor de beleidsmedewerker en financiële of juridische medewerker bij ministeries of andere steunverlenende overheden. Lees alles over de basisregels van staatssteun: hoe herken je staatssteun en hoe ga je er vervolgens mee om.
Nieuwsbericht | 10-01-2017
De EU is vrij om in het kader van haar externe betrekkingen onderscheid te maken tussen derde landen. De Unie moet in staat zijn om haar politieke keuzes te maken en om derde landen van elkaar te onderscheiden naargelang van de nagestreefde doelstellingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
De hoogste Spaanse rechter heeft ten onrechte de terugbetaling van onverschuldigde hypotheekrente door banken aan huizenbezitters beperkt. De EU-richtlijn inzake oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten verzet zich tegen nationale rechtspraak die na vaststelling van het oneerlijke karakter van een beding de terugbetalingsplicht beperkt tot na datum van de rechterlijke uitspraak, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-01-2017
Op 1 januari jl. heeft Malta het voorzitterschap van de Raad van de EU overgenomen van Slowakije. Malta richt zich dit half jaar vooral op herstel van het vertrouwen in de EU, de bezinning over de toekomst van de EU en actuele kwesties in verband met migratie, veiligheid en economie.
Nieuwsbericht | 03-01-2017
Toont 1.631 - 1.640 van 3.362 resultaten.