Inloggen
Niet kan worden aanvaard dat de EU-pilotprocedure een nieuwe categorie van documenten vormt waarvoor een algemeen vermoeden tegen openbaarmaking dient te gelden. Dit heeft A-G Sharpston geadviseerd aan het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 18-11-2016
“Rechterlijke autoriteit” en “rechterlijke beslissing” zijn autonome Unierechtelijke begrippen in het kader van het Europees aanhoudingsbevel. Alleen autoriteiten die onderdeel uitmaken van de rechterlijke zijn een “rechterlijke autoriteit”. Het zijn enkel die rechterlijke autoriteiten die een Europees en een nationaal aanhoudingsbevel mogen uitvaardigen. Dat blijkt uit een reeks uitspraken van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-11-2016
Nederlandse wetgeving die onderscheid maakt op grond van leeftijd bij de fiscale aftrek van scholingskosten is niet in strijd met het EU-recht, mits dit een legitiem doel nastreeft en voldoet aan de vereisten van geschikt- en evenredigheid. Dat blijkt uit het arrest van het EU-hof in de zaak De Lange.
Nieuwsbericht | 11-11-2016
Het kabinet onderhandelt verder om een juridisch bindende oplossing te vinden die recht doet aan de uitkomst van het referendum en aanvaardbaar is voor het Nederlandse parlement en de overige 27 EU Lidstaten. Dat blijkt uit brieven die Minister Koenders en Minister-President Rutte aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Nieuwsbericht | 08-11-2016
Een regelgevend besluit dat verschillende bepalingen bevat in verband met de installatie van windmolens die moeten worden nageleefd bij de verlening van administratieve vergunningen voor de aanleg en exploitatie van dergelijke installaties, valt onder het begrip “plannen en programma’s” in de zin van de SMB-richtlijn. Dat houdt in dat het besluit moet wordt onderworpen aan een milieueffectbeoordeling. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 02-11-2016
Nederland heeft niet in strijd gehandeld met de sociale zekerheidsverordening 1408/71 en het vrij verkeer van werknemers door geen AOW-uitkering toe te kennen aan de Oostenrijkers Rotwangl en Wieland. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 01-11-2016
Tijdens de 16e EU-Canada Top zijn de Brede Economische en Handelsovereenkomst (ook wel bekend als CETA) en de overeenkomst inzake een strategisch partnerschap (SPA) ondertekend. De ondertekening van deze overeenkomsten toont de gezamenlijke inzet voor een progressieve internationale agenda over het gehele beleidsspectrum en markeert een historische stap in de versterking en de verdieping van de relaties tussen de EU en Canada. Dat blijkt uit de gezamenlijke verklaring over het partnerschap EU-Canada die tijdens de Top is afgelegd.
Nieuwsbericht | 31-10-2016
De in Duitsland vastgestelde uniforme prijzen voor medicijnen op recept zijn in strijd met het vrij verkeer van goederen binnen de EU. De Duitse parkinsonvereniging mag zijn leden daarom attent maken op het bestellen van goedkopere medicijnen bij een Nederlandse postorderapotheek. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 19-10-2016
De exploitant van een website kan er een gerechtvaardigd belang bij hebben bepaalde persoonsgegevens van de bezoekers te bewaren om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Het dynamische IP-adres van een bezoeker is zo’n persoonsgegeven wanneer daarmee de identiteit van de bezoeker kan worden achterhaald via zijn internetprovider. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Duitse Bundesgerichtshof.
Het kabinet zal instemmen met de ondertekening, de voorlopige toepassing en de uiteindelijke sluiting van het Handelsverdrag met Canada. De laatste bezwaren zijn weggenomen door een interpretatieve verklaring van de EU, Canada en de lidstaten. Daarin is helder bevestigd hoe de gevoelige onderdelen van het verdrag moeten worden uitgelegd. Dat is ook van belang in geval van geschillen tussen de partijen onderling en met investeerders. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 12-10-2016
Toont 1.781 - 1.790 van 3.500 resultaten.