Inloggen
Geschillen tussen EU-instellingen en hun personeelsleden worden voortaan behandeld door het EU-Gerecht. Het speciale Gerecht voor ambtenarenzaken verdwijnt per 1 september 2016.
Nieuwsbericht | 27-07-2016
Het beoogde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU leidt tot veel juridische vragen over de te volgen procedures en de rechten en plichten van de EU en het Verenigd Koninkrijk, van EU-burgers en van ondernemingen. In een nieuw Brexit-dossier op de ECER site wordt uitgebreid ingegaan op de diverse aspecten van deze bijzondere ontwikkeling.
Nieuwsbericht | 26-07-2016
Een land kan niet in algemene zin als veilig aangemerkt worden als er voor (minderheids)groepen een systematisch gevaar op vervolging of een onmenselijke behandeling bestaat. Dat geldt ook als de veiligheidssituatie niet stabiel is of een deel van het land onveilig is. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie mag een land wel als veilig aanmerken als hij een uitzondering maakt voor die (minderheids)groepen of voor het onveilige deel van dat land. Dat staat in een advies aan de Raad van State.
Nieuwsbericht | 21-07-2016
De gestage daling van het aantal nieuwe klachten tegen Nederland heeft zich in 2015 voortgezet. Het aantal nieuwe EU-Pilot-dossiers heeft het laagste niveau bereikt sinds 2011. Sinds 2012 is het aantal lopende inbreukprocedures relatief stabiel gebleven. Het aantal nieuwe inbreukprocedures wegens te late omzetting is in 2015 gestegen, maar is nog altijd ruim onder het niveau van 2011 gebleven. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Commissie.
Nieuwsbericht | 19-07-2016
Het EU-Hof moet binnenkort een knoop doorhakken over de toelaatbaarheid van het verbod om op het werk een hoofddoek te dragen. Twee advocaten-generaal hebben hierover tegengestelde adviezen uitgebracht.
Nieuwsbericht | 14-07-2016
De Raad, het Europees Parlement en de Commissie moeten veel meer documenten over hun informele driehoeksoverleg in wetgevingsdossiers openbaar maken, zeker na afloop van de onderhandelingen. Dat moet ook gelden voor alle versies van het vier-kolommendocument, aldus Ombudsman Emily O’Reilly.
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat de afspraken tussen de EU en de VS over de bescherming van persoonsgegevens de EU-burgers voldoende beschermen. Dit zogenoemde Privacy Shield vormt een nieuw kader voor trans-Atlantische gegevensstromen van ondernemingen.
Nieuwsbericht | 13-07-2016
Het EU-Hof buigt zich op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad over de vraag of een moederonderneming na een reorganisatie ervoor mag kiezen de valutaverliezen van een buitenlandse dochter af te trekken zonder dat de winsten van deze en andere dochters aan haar toegerekend worden.
De Europese Commissie heeft de Raad van de EU formeel voorgesteld de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada samen met de lidstaten in oktober te ondertekenen. De zogeheten Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) zou dan ook al voorlopig kunnen worden toegepast.
Nieuwsbericht | 06-07-2016
De Europese Raad stond in belangrijke mate in het teken van de uitslag van het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Daarnaast sprak de Europese Raad over de Europese economie, het migratie-vraagstuk en externe betrekkingen. Ook is gesproken over de uitslag van het Nederlandse referendum.
Nieuwsbericht | 04-07-2016
Toont 1.821 - 1.830 van 3.509 resultaten.