Inloggen Account aanvragen
Gezien de noodzaak om de lidstaten tijdig en doelgericht te ondersteunen bij het versterken van hun defensievermogens, stelt de Europese Commissie voor om gemeenschappelijke aanbestedingen op defensiegebied via de EU-begroting te stimuleren. Die gemeenschappelijke aanbestedingen worden gestimuleerd door middel van een specifiek kortetermijninstrument. Na de invoering van dat instrument zal de Commissie een voorstel presenteren voor toekomstige gezamenlijke ontwikkelings- en aanbestedingsprojecten op defensiegebied.
Nieuwsbericht | 02-08-2022
Een niet-begeleide minderjarige asielzoeker moet rechterlijke bescherming genieten in het geval dat de aangezochte lidstaat het verzoek tot overname van die asielzoeker heeft geweigerd. Een dergelijke weigering kan namelijk – net als een overdrachtsbesluit – leiden tot een aantasting van het recht van een niet-begeleide minderjarige asielzoeker om met het oog op het onderzoek van zijn asielverzoek verenigd te worden met een familielid. In beide gevallen moet de betrokkene beroep kunnen instellen wegens schending van dat recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 01-08-2022
Het gelijkwaardigheidsbeginsel verzet zich niet tegen een nationale regeling die voor verzoeken in kort geding en beroepen met betrekking tot een aanbestedingsprocedure, andere procedureregels bepaalt dan die welke met name in het burgerlijk recht gelden. Het feit dat het in een lidstaat verschuldigde vaste griffierecht op het gebied van het plaatsen van overheidsopdrachten hoger is dan de griffierechten die moeten worden voldaan in civiele procedures betekent op zichzelf niet dat het gelijkwaardigheidsbeginsel is geschonden. Dat is één van de antwoorden van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 29-07-2022
De aanbestedingsrichtlijn verzet zich niet tegen een nationale regeling die alleen aan private non-profitorganisaties de mogelijkheid biedt om akkoorden te sluiten op grond waarvan die organisaties - tegen vergoeding en ongeacht de waarde van de opdracht - sociale hulpverlening aan personen bieden. In dat verband is niet van belang dat deze organisaties niet voldoen aan de vereisten van de aanbestedingsrichtlijn over het voorbehouden van sociale en andere specifieke diensten aan bepaalde organisaties. Wel vereist het EU-Hof dat het toepasselijke wettelijke en contractuele kader daadwerkelijk bijdraagt tot het sociale doel en doelstellingen van solidariteit en kostenefficiëntie. Ook dient in dit verband het transparantiebeginsel te worden nageleefd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 28-07-2022
Het partnerschap beoogt om de bijscholing en omscholing van werknemers mogelijk te maken en meer mensen aan te trekken voor de digitale industrie. Daarbij worden mensen en bedrijven vanuit het partnerschap geholpen om de nodige digitale vaardigheden te verwerven, wat bijdraagt tot de doelstellingen van de digitale en groene transitie van de Europese economie.
Nieuwsbericht | 27-07-2022
De rechterlijke instanties van een lidstaat zijn op grond van de Brussel IIbis-verordening bevoegd om te oordelen over een geding inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid indien het kind zijn gewone verblijfplaats in die lidstaat heeft op het tijdstip van het aanhangig maken van het geding. Dat geldt in beginsel ook wanneer het gaat om een geding waarmee verhoudingen met een derde staat gemoeid zijn. Die rechterlijke instanties verliezen echter hun bevoegdheid wanneer de gewone verblijfplaats van het kind tijdens het geding wordt overgebracht naar het grondgebied van een derde staat die partij is bij het Haags Kinderbeschermingsverdrag. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 26-07-2022
Het gaat om regelingen ten behoeve van staatssteun voor gasopslag in de Bergermeer, voor steun aan de evenementenbranche in relatie tot Covid en om visserijsteun in het kader van de Brexit.
Nieuwsbericht | 25-07-2022
De vertegenwoordiging in rechte behoort niet tot de taken die de hoogleraar als lesgever of onderzoeker aan de universiteit dient te verrichten. De hoogleraar is in het kader van die vertegenwoordiging niet onderworpen aan enige gezagsverhouding met de universiteit, ook al zou hij deze vertegenwoordigen. De hoogleraar bevindt zich aldus niet in een situatie waarin hij de belangen van die universiteit niet naar behoren kan verdedigen. Dit geldt in beginsel zelfs wanneer hij coördinator en teamleider is van het project waarop het geding betrekking heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De Europese Commissie heeft op 22 juli 2022 vier inbreukprocedures ingeleid tegen het VK. Volgens de Commissie laat het VK na om belangrijke delen van het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland na te leven. Het VK krijgt twee maanden de tijd om op de brieven van de Commissie te reageren.
Nederland heeft geen mededeling gedaan van de maatregelen die zij heeft genomen om de Europese Toegankelijkheidswet en de richtlijn essentiële-informatiedocumenten voor icbe’s in het nationale recht om te zetten. De Commissie heeft Nederland daarom aanmaningsbrieven gestuurd. Nederland krijgt twee maanden de tijd om op de schriftelijke aanmaningen te antwoorden.
Toont 191 - 200 van 3.208 resultaten.