Inloggen Account aanvragen
De nieuwe regels maken het voor de EU-lidstaten en energiebedrijven mogelijk om gezamenlijk gas aan te kopen op de wereldmarkten. Daarnaast voorziet de verordening in de ontwikkeling van een nieuwe aanvullende prijsbenchmark, die zal zorgen voor een stabiele en voorspelbare prijsstelling voor lng-transacties. Verder zijn in de verordening solidariteitsmaatregelen opgenomen voor wanneer er een echt gasleveringstekort is.
Nieuwsbericht | 06-01-2023
De Raad heeft een machtigingsverordening inzake vervoer aangenomen. In die verordening worden twee soorten steunmaatregelen genoemd die kunnen worden vrijgesteld van de aanmeldingsverplichting. Het gaat om steun voor de coördinatie van het vervoer en steun voor de vergoeding van bepaalde met het begrip openbare dienst verbonden, verplichte dienstverrichtingen. Door middel van groepsvrijstellingsverordeningen kan de Commissie die steunmaatregelen vrijstellen van de aanmeldingsverplichting.
Een nieuwe EU-richtlijn voorziet in maatregelen die erop gericht zijn een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de EU te bereiken. Het doel van de richtlijn is een veerkrachtigere publieke en particuliere sector, en een grotere responscapaciteit bij incidenten. De nieuwe richtlijn zal de huidige richtlijn over beveiliging van netwerk- en informatiesystemen vervangen.
Nieuwsbericht | 05-01-2023
Het gaat om de goedkeuring van een Nederlandse steunmaatregel op het gebied van de Brexit en visserij, een regeling over de verlenging van de Nederlandse steunregeling voor land- en bosbouw en een steunregeling ten behoeve van steun aan kleine energieverbruikers in het kader van de oorlog in Oekraïne.
Nieuwsbericht | 04-01-2023
Het EU-recht verzet zich tegen nationale wetgeving op grond waarvan een door de echtgenoot van een Turkse werknemer ingediend verzoek om gezinshereniging enkel kan worden aanvaard indien deze werknemer kan bewijzen dat hij geslaagd is voor een taaltest. De bevoegde autoriteiten moeten ook rekening kunnen houden met andere factoren waaruit de daadwerkelijke integratie van die werknemer in de betrokken lidstaat blijkt en dus met zijn vermogen om zijn echtgenoot te helpen om zich in die lidstaat te integreren. Daarnaast moet rekening kunnen worden gehouden met het vermogen tot integratie van de echtgenoot. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Deense rechter.
Het akkoord tussen de EU met het Verenigd Koninkrijk ziet op de vangstmogelijkheden voor 2023 voor visbestanden die de EU met het VK deelt in de noordoostelijke Atlantische Oceaan.
Nieuwsbericht | 03-01-2023
Het verslag stelt dat informatie over reizigers nuttig is gebleken voor het verbeteren van de grenscontroles, het verminderen van irreguliere migratie en het identificeren van personen die veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Het voorstel voor nieuwe regels moet ervoor zorgen dat de vooraf te verstrekken passagiergegevens beter worden gebruikt om passagiers vóór hun aankomst aan de buitengrenzen van de EU te controleren. Met de nieuwe regels kan beter worden opgetreden tegen zware criminaliteit en terrorisme in de EU, waardoor een lacune in het huidige rechtskader wordt opgevuld, met inachtneming van de EU-normen voor gegevensbescherming en -doorgifte.
Door het opstellen van een zogenoemd ontwerp adequaatheidsbesluit heeft de Europese Commissie medio december 2022 het startsein gegeven voor het vaststellen van dat besluit voor een EU-VS-kader voor gegevens privacy. Dat kader moet veilige trans-Atlantische gegevensstromen bevorderen en tegemoet komen aan de bezorgdheid die het Hof van Justitie van de Europese Unie medio 2020 in de Schrems II-kwestie in heeft geuit.
Nieuwsbericht | 02-01-2023
Een EU-lidstaat die door een derde land om uitlevering wordt verzocht van een mobiele EU-burger die op zijn grondgebied verblijft, moet onderzoeken of er alternatieven zijn voor uitlevering die een minder beperkende uitwerking hebben op de uitoefening van het recht op vrij verkeer en verblijf van de betrokken EU-burger. Een door het derde land opgelegde straf kan bijvoorbeeld in de betrokken EU-lidstaat ten uitvoer worden gelegd. Indien het derde land niet instemt met de tenuitvoerlegging in de EU-lidstaat, moet de mobiele EU-burger in beginsel worden uitgeleverd aan het derde land overeenkomstig de verplichtingen die krachtens een internationale overeenkomst op de aangezochte lidstaat rusten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Duitse rechter.
Het actieplan biedt de Europese Unie en de lidstaten een kader om de preventie, opsporing en strafrechtelijke reactie en de internationale samenwerking bij de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen te versterken. Ook besteedt het actieplan aandacht aan de kwetsbaarheid van cultuurgoederen voor criminele schade in conflict- en crisisgebieden, zoals recent nog bij de plundering van Oekraïense musea tijdens de oorlog.
Toont 31 - 40 van 3.208 resultaten.