De vrijstelling van rechtsvervolging voor ambtenaren en personeelsleden van de EU en die ook geldt voor de president van de centrale bank van een lidstaat is niet van toepassing wanneer vastgesteld wordt dat op corruptie wijzende handelingen van die president duidelijk niet zijn verricht in diens officiële hoedanigheid als lid van een orgaan van de ECB. De vrijstelling geldt niet indien de handelingen geen verband houden met de uitoefening van het ambt en bij de uitvoering van taken voor de betreffende EU-instelling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 03-12-2021
Een herzien en sterker mandaat voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) moet zorgen voor betere controle op epidemieën, vroegtijdige waarschuwing en betere respons. Dat is de kern van het politieke akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement dat tot stand gekomen is.
Nieuwsbericht | 02-12-2021
Een nationale bepaling tot uitsluiting van pensioenrechten van een failliete boedel en die de voorwaarde stelt dat betreffende pensioenvoorziening op het moment van faillissement in een lidstaat van vestiging fiscaal is goedgekeurd, is in strijd met de regels van vrij verkeer indien een EU-burger voorafgaand aan zijn faillissement zijn recht op vrij verkeer heeft uitgeoefend door zich permanent in die lidstaat te vestigen en pensioenrechten ontleent aan de pensioenvoorziening die is ingesteld en fiscaal is goedgekeurd in zijn lidstaat van herkomst. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 01-12-2021
Nationale rechters zijn bevoegd om in civiele rechtszaken de Europese mededingingsregels toe te passen om schadevergoeding toe te kennen voor schade die optreedt als gevolg van gedragingen die zien op een prijskartel tussen luchtvaartmaatschappijen voor luchtvrachtdiensten. Er moet dan wel sprake zijn van gedragingen die de handel tussen lidstaten en partijen bij het EER ongunstig kunnen beïnvloeden. De nationale rechter heeft die bevoegdheid ook in zaken die periodes beslaan waarin er een mededingingsrechtelijk overgangsregime gold. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van de rechtbank Amsterdam.
Door de instemming kan het wetvoorstel nu bij de Tweede Kamer worden ingediend en kunnen vervolgens de Tweede en daarna Eerste Kamer het voorstel gaan behandelen. Het wetsvoorstel ziet onder meer op een wijziging van de Wet Markt en Overheid op het gebied van onderbouwing en transparantie bij de motivering van overheden om economische activiteiten in het algemeen belang door ondernemingen uit te laten voeren. Daarnaast krijgen volgens het wetsvoorstel ondernemers meer inspraak bij de betreffende besluitvorming.
Met een voorstel van Europese Commissie over transparantie en gerichte politieke reclame moet politieke reclame duidelijk als zodanig herkenbaar zijn en vermelden wie ervoor heeft betaald en hoeveel. Ook stelt de Commissie een actualisering voor van de EU-regels over het stemrecht van mobiele EU- burgers bij Europese en gemeenteraadsverkiezingen, en over Europese politieke partijen en stichtingen.
Nieuwsbericht | 29-11-2021
Het pact en de conclusies geven samen vorm aan een nieuwe visie en bepalen prioriteiten, bevestigen het engagement van de Europese Unie en de lidstaten voor de Europese Onderzoekruimte en zetten een nieuwe structuur op voor het beheer ervan. Met het pact en de conclusies kan de nieuwe Europese onderzoeksruimte voor onderzoek en innovatie tot stand worden gebracht.
De herziene mededeling bevat de criteria aan de hand waarvan de Europese Commissie de steun van de lidstaten aan grensoverschrijdende projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI's) beoordeelt. De criteria verhelpen marktfalen en maken baanbrekende innovatie in belangrijke sectoren en technologieën en infrastructuurinvesteringen mogelijk, met positieve effecten voor de gehele EU-economie.
Nieuwsbericht | 26-11-2021
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat wijzigingen in het pan-Europese Garantiefonds ter ondersteuning van bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus zijn getroffen, in overeenstemming zijn met de EU-regels inzake staatssteun.
Het begrip ‘gewone verblijfplaats’ van een echtgenoot in de zin van de Brussel II bis-verordening kan slechts op één gewone verblijfplaats zien, ook al verdeelt betreffende echtgenoot zijn leven over twee lidstaten. Slechts de gerechten van de lidstaat waar die gewone verblijfplaats is gelegen, zijn bevoegd om kennis te nemen van een verzoek om echtscheiding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Franse rechter.
Toont 571 - 580 van 3.275 resultaten.