In de EU worden op dit moment boosterdoses van de Covid-19-vaccins toegediend. Daardoor hebben steeds meer lidstaten regels vastgesteld met betrekking tot de geldigheidsduur van de vaccinatiecertificaten die zijn afgegeven op basis van de voltooiing van de eerste vaccinatiereeks. De Europese Commissie heeft nieuwe regels vastgesteld op basis waarvan lidstaten verplicht zijn om vaccinatiecertificaten te aanvaarden gedurende 270 dagen na de toediening van de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks. Als de vaccinatiedatum langer dan 270 dagen geleden is, wordt het vaccinatiecertificaat als verlopen gesignaleerd.
Nieuwsbericht | 22-12-2021
De vluchtelingencrisis, de aanhoudende terroristische dreiging en de coronacrisis hebben de laatste jaren voor uitdagingen aan de buiten- en binnengrenzen van het Schengengebied gezorgd. Het wetgevingsvoorstel bevat maatregelen die aan de buitengrenzen kunnen worden genomen in het geval van een bedreiging van de volksgezondheid of de instrumentalisering van migranten. Daarnaast bevat het wetgevingsvoorstel nieuwe voorwaarden voor de herinvoering van grenscontroles aan de binnengrenzen en het gebruik van andere maatregelen dan grenscontroles.
Nieuwsbericht | 21-12-2021
De Raad, de Commissie en het Europees Parlement hebben in een gezamenlijke verklaring aangegeven aan welke beleidsdoelstellingen zij in 2022 de hoogste prioriteit willen geven. De drie instellingen willen in 2022 snel vooruitgang boeken in het kader van de onderhandelingen over het Fit-for-55 pakket en het nieuwe asiel- en migratiepact. Daarnaast willen de instellingen prioriteit geven aan de vaststelling van de wetgevingsvoorstellen op het gebied van digitale diensten, digitale markten en kunstmatige intelligentie.
In dit openbare online platform wordt de vooruitgang bij de uitvoering van de faciliteit voor herstel en veerkracht (RFF) als geheel en van de afzonderlijke nationale plannen voor herstel en veerkracht weergegeven.
Nieuwsbericht | 20-12-2021
Een herziening van de richtlijn milieucriminaliteit moet de huidige tekortkomingen van die richtlijn aanpakken. De Europese Commissie stelt onder meer voor om de lijst met strafbare feiten bij te werken en te verfijnen, de bepalingen inzake strafrechtelijke sancties te versterken en de handhaving van de richtlijn te verbeteren. De herziening van de richtlijn moet bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de Europese Green Deal.
De Europese Commissie heeft beleidsadvies gegeven voor een eerlijke en inclusieve transitie naar klimaatneutraliteit in aanvulling op het pakket voor de uitvoering van de Green Deal, dat in juli 2021 al werd gepresenteerd. Achtergrondgedachte hierbij is dat voor een succesvolle transitie beleidsmaatregelen ter ondersteuning van mensen en hun actieve participatie van essentieel belang zijn.
Het voorstel beoogt de energieprestatievoorschriften voor gebouwen af te stemmen op de Europese Green Deal en het gebouwenbestand in de Europese Unie tegen 2050 koolstofarm te maken. De renovatie van woningen, scholen, ziekenhuizen, kantoren en andere gebouwen in Europa wordt vergemakkelijkt waardoor de uitstoot van broeikasgassen terug kan worden gedrongen, energierekeningen kunnen worden verlaagd en de levenskwaliteit kan verbeteren.
Een nationale autoriteit mag alleen een Europees onderzoeksbevel (EOB) uitvaardigen om bepaalde onderzoeksmaatregelen te laten uitvoeren in een andere EU-lidstaat wanneer hij op grond van het nationale recht ook bevoegd is om dezelfde onderzoeksmaatregelen te gelasten in een binnenlandse situatie. Een officier van justitie kan om die reden geen toestemming verlenen voor het verzamelen van bewijsmateriaal door middel van een EOB wanneer in een binnenlandse situatie alleen een rechter of rechtbank toestemming mag verlenen. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 17-12-2021
Overheden van derde landen kunnen een rol spelen bij het kunstmatig creƫren en faciliteren van illegale immigratie naar de EU, waarbij de migratiestromen worden gebruikt als politiek drukmiddel. Het wetgevingsvoorstel verduidelijkt hoe de lidstaten in dergelijke situaties kunnen optreden. Lidstaten kunnen bijvoorbeeld alle asielverzoeken behandelen volgens de asielgrensprocedure. Ook kan een lidstaat de agentschappen van de EU om ondersteuning verzoeken.
Het ECER organiseert op donderdagmiddag 20 januari 2022 van 14.00 tot 16.00 uur een digitaal seminar over Actualiteiten externe betrekkingen van de Europese Unie. Het webinar is gericht op (beleids)medewerkers van de (Haagse) kerndepartementen, die meer inzicht willen hebben in de actuele ontwikkelingen en de meest voorkomende vraagstukken op dit beleidsterrein.
Nieuwsbericht | 15-12-2021
Toont 631 - 640 van 3.369 resultaten.