Om de overgang naar schonere, groenere en slimmere mobiliteit te ondersteunen heeft de Europese Commissie vier voorstellen goedgekeurd die het vervoerssysteem van de EU zullen moderniseren. De Commissie wil onder meer de invoering van oplaadpunten, infrastructuur voor alternatieve brandstoffen en nieuwe digitale technologieën ondersteunen. Daarnaast wil de Commissie meer nadruk liggen op duurzame stedelijke mobiliteit en het gemakkelijker maken om te kiezen tussen verschillende vervoersopties.
Nieuwsbericht | 15-12-2021
Een lidstaat moet een ID-kaart of een paspoort afgeven aan een eigen onderdaan die volgens de geboorteakte van een andere lidstaat twee ouders van hetzelfde geslacht heeft. De ouders van hetzelfde geslacht moeten over een document beschikken waarin zij worden vermeld als personen die bevoegd zijn om met hun kind te mogen reizen. Een dergelijk document kan de geboorteakte uit de andere lidstaat zijn en moet door alle lidstaten worden erkend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Drie nieuwe voorstellen van de Europese Commissie vormen samen de EU-code voor politiële samenwerking. Het gaat om het voorstel voor een Raadsaanbeveling met gemeenschappelijke normen voor de samenwerking tussen politiefunctionarissen die deelnemen aan gezamenlijke patrouilles en optreden op het grondgebied van een andere lidstaat. Daarnaast gaat het om twee wetgevingsvoorstellen met regels over de uitwisseling van informatie en regels over geautomatiseerde gegevensuitwisseling.
Nieuwsbericht | 14-12-2021
Het actieplan is bedoeld om de Europese sociale economie te stimuleren en om van het potentieel van de sociale economie gebruik te maken om de economie en de werkgelegenheid in de Europese Unie te bevorderen, tot een eerlijk en inclusief herstel bij te dragen en de groene en de digitale transitie te ondersteunen.
In overeenstemming met de EU-strategie om de toepassing van het Handvest in de EU te versterken heeft de Europese Commissie voor het eerst een jaarverslag gepresenteerd dat is toegespitst op een specifiek thema. Het thema voor het jaarverslag van 2021 is de bescherming van de grondrechten in het digitale tijdperk. De Commissie gaat onder meer in op het gebruik van kunstmatige intelligentie en de verspreiding van illegale inhoud op het internet.
De EU-wetgever is ten aanzien van EU-misdrijven bevoegd om maatregelen vast te stellen op het gebied van de strafbaarstelling van bepaalde feiten en de sanctionering daarvan. De Raad kan die lijst van EU-misdrijven met instemming van het Europees Parlement uitbreiden. De Europese Commissie verzoekt de Raad om een besluit vast te stellen op basis waarvan de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven.
Nieuwsbericht | 13-12-2021
Een werkgever moet bij de beëindiging van de arbeidsverhouding een financiële vergoeding betalen voor niet-opgenomen vakantiedagen. Die verplichting geldt ook wanneer de werknemer de arbeidsverhouding vroegtijdig en zonder geldige reden heeft beëindigd. De oorzaak van de beëindiging van de arbeidsverhouding speelt namelijk geen rol bij de toekenning van een financiële vergoeding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Het doel van het nieuwe instrument is om te voorkomen dat derde landen handel of investeringen beperken of ermee dreigen dat te doen om een beleidswijziging in de EU teweeg te brengen op gebieden als klimaatverandering, belastingen of voedselveiligheid. Het instrument is bedoeld om te de-escaleren door een dialoog met het derde land te voeren, maar uiteindelijk kunnen ook tegenmaatregelen door de EU worden ingesteld.
Digitale platforms zijn bijvoorbeeld bedrijven die diensten aanbieden via een website of een mobiele applicatie. Mensen die voor dergelijke platformen werken worden vaak onterecht als zelfstandigen aangemerkt. Het wetgevingsvoorstel introduceert een weerlegbaar vermoeden dat die mensen een arbeidsverhouding hebben met het platform. Door de toekenning van de juiste arbeidsstatus kunnen die mensen de arbeidsrechten en sociale bescherming genieten waarop zij als werknemer recht hebben.
Na een grondige beoordeling van de nationale omzettingsmaatregelen en de constatering dat sommige lidstaten, waaronder Nederland, verschillende voorschriften uit de richtlijn reglementering van beroepen niet naar behoren hadden uitgevoerd, en daarmee het risico bestond dat de richtlijn in de praktijk niet doeltreffend zou zijn, heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen 18 lidstaten ingeleid.
Nieuwsbericht | 10-12-2021
Toont 641 - 650 van 3.369 resultaten.