Het noodplan heeft tot doel om tekortkomingen in de EU-voedselvoorzieningsketen aan te pakken en de paraatheid in de voedselvoorziening op EU-niveau te verbeteren. Tegelijk met dit noodplan gaf de Europese Commissie tevens haar tweede goedkeuring dit jaar voor het in de handel mogen brengen van een insect als voedselingrediënt.
Nieuwsbericht | 16-11-2021
Alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van, in het bezit zijn van of onder zeggenschap staan van personen of entiteiten die op een EU-sanctielijst staan, kunnen worden bevroren. Een schuldeiser van een dergelijke persoon of entiteit mag niet zonder toestemming van de nationale autoriteiten conservatoir beslag leggen op de bevroren tegoeden en economische middelen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Uit de DESI-index 2021 blijkt dat alle EU-lidstaten vooruitgang hebben geboekt bij digitalisering en het concurrerender worden. Volgens de Europese Commissie kan er nog wel meer worden gedaan om toegang en gebruik tot geavanceerde technologie te verbeteren. Ook daarom zal er via de faciliteit voor herstel en veerkracht gezorgd worden dat meer essentiële investeringen kunnen plaatsvinden.
De nieuwe drempelbedragen voor overheidsopdrachten van centrale overheden die ingevolge de Europese aanbestedingsrichtlijnen Europees moeten worden aanbesteed worden minimaal verhoogd ten opzichte van de huidige drempelbedragen. Voor overheidsopdrachten voor werken bedraagt de drempelwaarde (exclusief btw) voor centrale overheden onder de klassieke aanbestedingsrichtlijn vanaf 1 januari 2022 5.382.000 euro en voor leveringen en diensten 140.000 euro. Voor centrale overheidsopdrachten voor leveringen en diensten onder de speciale sectorrichtlijn gaat de drempelwaarde naar 431.000 euro.
Uit de eerste resultaten van de Eurobarometer over de publieke opinie in de EU-regio’s blijkt dat er sprake is van een lichte stijging van het percentage ondervraagde Europeanen dat aangeeft dat de levenskwaliteit in hun regio goed is en dat positief is over de economische situatie in hun regio.
Op 14 juli 2021 gelastte het EU-Hof Polen om de werkzaamheden van de tuchtkamer die verband houden met de zogenaamde ‘muilkorfwet’ onmiddellijk op te schorten. De maatregelen die Polen sindsdien heeft genomen zijn niet toereikend om dat te verzekeren. Het EU-Hof beveelt Polen daarom om de Europese Commissie een dwangsom van 1 miljoen euro per dag te betalen.
Nieuwsbericht | 12-11-2021
Om te waarborgen dat het gezin van een vluchteling in stand wordt gehouden mag een lidstaat diezelfde vluchtelingenstatus automatisch toekennen aan het minderjarige kind van de vluchteling. Bij de toekenning van die vluchtelingenstatus is niet van belang dat de minderjarige zich ook met zijn ouders kan vestigen in het land waarvan de andere ouder de nationaliteit heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Een door een werknemer te verrichten oproepdienst met permanente bereikbaarheid kan als arbeidstijd worden aangemerkt wanneer de werknemer door het geheel van verplichtingen tijdens de oproepdienst aanzienlijk wordt beperkt bij de invulling van zijn (vrije) tijd. De mogelijkheid om tijdens de oproepdienst als een zelfstandige of voor een andere werkgever te kunnen werken vormt een belangrijke aanwijzing dat de werknemer niet aanzienlijk wordt beperkt in zijn (vrije) tijd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Een wijziging van een door de Commissie goedgekeurde steunregeling moet niet worden aangemerkt als nieuwe steun waarvoor krachtens het EU-Werkingsverdrag een aanmeldingsplicht geldt wanneer die wijziging erin bestaat dat de criteria voor de verdeling van quota, waarvoor op basis van die regeling een lager accijnstarief geldt, met terugwerkende kracht worden aangepast. Het is dan wel van belang dat die wijziging niet van invloed is op de bestanddelen van de betrokken steunregeling, zoals deze door de Commissie zijn onderzocht in het kader van haar beoordeling van de verenigbaarheid van de vorige versies van die steunregeling met de interne markt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de wijziging van de bestaande Nederlandse steunmaatregel voor ondernemingen die diensten in het kader van doelgroepenvervoer aanbieden in overeenstemming is met de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige Covid-19-uitbraak.
Nieuwsbericht | 11-11-2021
Toont 691 - 700 van 3.373 resultaten.