Uit de resultaten van de zesde editie van de jaarlijkse Gendergelijkheid Index van het Europees instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt dat er slechts een minieme stijging van de indexcijfers is bereikt. Ook volgt uit de Index voor 2021 dat er grote variatie is in de gendergelijkheid scores tussen de verschillende lidstaten.
Nieuwsbericht | 02-11-2021
Uit het zesde verslag van de Europese Commissie over de Staat van de Energieunie volgt een analyse over het sneller koolstofvrij maken van de economie van de Europese Unie, vooral met behulp van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) en hernieuwbare energiebronnen. Ook gaat het verslag in op de doelstellingen van het bereiken van meer energie-efficiëntie, meer energiezekerheid en –veiligheid, een sterkere interne markt en op onderzoek, innovatie en concurrentievermogen. Uit het verslag blijkt welke gebieden in de toekomst prioritair zijn om de Europese Green Deal waar te kunnen maken.
De Europese Commissie geeft in het verslag onder meer aan hoe het gaat met de omzetting en uitvoering van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen in de lidstaten. Het verslag gaat in op de notificaties van volledige omzetting van die richtlijn die vóór 31 juli 2021 door zestien lidstaten, waaronder Nederland, bij de Commissie zijn ingediend.
Nieuwsbericht | 01-11-2021
Het begrip ‘voortplantingsplaatsen’ in de zin van de EU-Habitatrichtlijn kan ook betrekking hebben op voortplantingsplaatsen die niet meer door beschermde diersoorten worden bewoond. Dergelijke voortplantingsplaatsen moeten worden beschermd tegen beschadiging en vernieling zolang de kans voldoende groot is dat de beschermde diersoort zal terugkeren naar die voortplantingsplaats. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 29-10-2021
In het onderzoek van de Universiteit van Utrecht, dat in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie plaatsvond, wordt aan de hand van drie beleidsscenario’s verkend of voor een toekomstig Nederlands loterijstelsel regels kunnen worden gesteld die niet in strijd zijn met het Europese recht. Het onderzoek concludeert dat er ruimte is voor hervorming, maar dat het Europese recht wel dwingende voorwaarden stelt.
De richtsnoeren zijn bedoeld om nationale autoriteiten, projectontwikkelaars, consultants, gebiedsbeheerders, beroepsbeoefenaren en andere belanghebbenden te helpen bij de beoordeling van plannen en projecten die gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden. Bij de richtsnoeren zijn ook een aantal voorbeelden opgenomen die verduidelijken hoe de beoordeling moet plaatsvinden.
Nieuwsbericht | 28-10-2021
Het vijftiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2020 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
Nieuwsbericht | 26-10-2021
Het EU-Hof bevestigt de in haar rechtspraak geformuleerde uitzonderingen op de verplichting voor bepaalde rechters om prejudiciële vragen aan het EU-Hof te stellen. Een nationale rechter waarvan de beslissingen niet vatbaar zijn voor hoger beroep kan niet worden ontslagen van die verplichting op de enkele grond dat zij het EU-Hof al eerder prejudiciële vragen heeft gesteld in het kader van dezelfde nationale procedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Het op verzoek van Nederland uitgebrachte advies van de Venetië Commissie gaat onder meer in op het rechtstatelijkheidsbeginsel (‘rule of law’) en de rechtsbescherming van burgers in de Kindertoeslagenaffaire. Het advies bevat voorstellen richting de betrokken Nederlandse autoriteiten op het gebied van mogelijke hervormingen in zowel de wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht.
Nieuwsbericht | 25-10-2021
De Raad mag bij de sluiting van een gemengd verdrag wachten tot alle lidstaten ermee instemmen om op de binnen hun bevoegdheden vallende gebieden gebonden te worden door het verdrag, maar hoeft dat niet. Bij het ontbreken van een ‘gemeenschappelijk akkoord’ om gebonden te zijn, kan de Raad met gekwalificeerde meerderheid besluiten om toch tot sluiting van het verdrag namens de EU over te gaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van adviesvragen van het Europees Parlement.
Toont 711 - 720 van 3.373 resultaten.