De Europese Commissie is van mening dat de toekenning door Cyprus en Malta van hun staatsburgerschap in ruil voor een vooraf bepaalde betaling of investering onverenigbaar is met het EU-recht. Aangezien het nationale burgerschap gekoppeld is aan het EU-burgerschap ondermijnen dergelijke praktijken de integriteit van het EU-burgerschap.
Nieuwsbericht | 22-10-2020
De niet-duurzame land- en bosbouw, stedelijke wildgroei en vervuiling hebben tot gevolg dat de Europese biodiversiteit drastisch achteruitgaat, hetgeen op zijn beurt het voortbestaan van duizenden diersoorten en habitats bedreigt. Dat is de conclusie van het Europees Milieu Agentschap in zijn meest recente ‘Stand van de natuur in de EU’-verslag.
Nieuwsbericht | 21-10-2020
De Europese Commissie heeft haar werkprogramma voor 2021 vastgesteld en bekendgemaakt. Naast blijvende aandacht voor het beheersen van de huidige crisis binnen Europa als gevolg van de coronapandemie prioriteert het werkprogramma vooral diverse wetgevingsinitiatieven. Deze moeten Europa gezonder, eerlijker en welvarender maken en de transformatie naar een groenere economie in het digitale tijdperk versnellen.
De Europese Commissie heeft in het achtste jaarlijkse rapport van het Europees Justitie Scorebord (EJS) opnieuw de onafhankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie van de nationale rechtsstelsels onderzocht. Het EJS laat een positief beeld zien van het Nederlandse rechtsstelsel. Het Nederlandse kabinet maakt zich op basis van het rapport wel zorgen over de rechtsstaat in sommige andere lidstaten.
Nieuwsbericht | 16-10-2020
De Hongaarse vereisten dat buitenlandse instellingen alleen onderwijsactiviteiten in Hongarije kunnen aanbieden wanneer Hongarije een internationale overeenkomst heeft gesloten met het land van oorsprong van de buitenlandse onderwijsinstelling en dat de buitenlandse onderwijsinstelling daadwerkelijk onderwijsactiviteiten moet uitoefenen in het land van oorsprong zijn onverenigbaar met het EU-recht en het recht van de WTO. Dat is het oordeel van het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen Hongarije.
De Tijdelijke Kaderregeling staatssteun is in maart 2020 in het leven geroepen om lidstaten de mogelijkheid te geven om bedrijven met aanzienlijk omzetverlies als gevolg van de Covid-19 pandemie financieel te kunnen ondersteunen en om tegelijkertijd de eengemaakte EU-markt te kunnen beschermen. De Europese Commissie verlengt de Tijdelijke Kaderregeling staatssteun nu tot medio 2021 en verruimt de regeling via een nieuwe maatregel. Deze maatregel maakt ondersteuning ten aanzien van niet-gedekte vaste kosten van ondernemingen met omzetverlies mogelijk.
Het EU-recht verzet zich tegen een verplichting tot algemene bewaring en doorgifte van persoonsgegevens ter bestrijding van de criminaliteit of de bescherming van de nationale veiligheid. In situaties waarin een lidstaat wordt geconfronteerd met een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid, die reëel en aanwezig of voorzienbaar blijkt te zijn, kan een lidstaat echter onder strikte omstandigheden afwijken van dit verbod. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen uit verschillende lidstaten.
Nieuwsbericht | 15-10-2020
(Rechts)personen tegen wie een bevel tot informatieverstrekking is uitgevaardigd in het kader van een belastingonderzoek moeten een rechtstreeks beroep kunnen instellen tegen dat bevel. Dit geldt alleen voor de houder van de informatie tot wie het bevel gericht is en niet voor de belastingplichtige op wie het onderzoek betrekking heeft en eventuele derden, mits er andere rechtsmiddelen openstaan die hen in staat stellen om het bevel op een incidentele wijze aan een effectieve rechterlijke toetsing te kunnen onderwerpen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Luxemburgse rechter.
Nieuwsbericht | 14-10-2020
Een gecoördineerde aanpak van de reisbeperkingen in verband met de Covid-19-pandemie omvat onder meer één enkele kaart waarop de risiconiveaus in alle regio’s van Europa worden aangegeven. De lidstaten mogen zelf beslissen welke beperkende maatregelen zij opleggen aan personen die uit een gebied met een bepaald risiconiveau komen.
Per 11 oktober 2020 is de EU-verordening tot vaststelling van een kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen (hierna: BDI) in de Unie volledig van toepassing. Lidstaten werken vanaf nu bij BDI formeel samen binnen het coördinatiekader dat de verordening schept. Dit raamwerk moet leiden tot het behoud van Europa’s strategische belangen, terwijl de EU markt tegelijkertijd open blijft voor buitenlandse investeringen. Volgens EU-Commissaris Dombrovskis is voor het bereiken van een open strategische autonomie een efficiënte EU brede samenwerking bij investeringsscreening essentieel.
Nieuwsbericht | 13-10-2020
Toont 951 - 960 van 3.280 resultaten.