Het Europees Parlement is akkoord gegaan met het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem. De regels van dit kader stellen gemeenschappelijke procedures en termijnen voor het afhandelen van asielaanvragen en kennen aan asielzoekers minimumrechten toe. De regels maken ook een definitief einde aan het terugsturen van asielzoekers naar de lidstaat van hun eerste asielaanvraag als het deze lidstaat niet lukt om de vluchteling op een menswaardige wijze op te vangen.
Nieuwsbericht | 14-06-2013
Waar vind ik alle maatregelen op basis van een bepaalde verdragsbepaling? Welke rechtspraak van het Hof is beschikbaar over deze bepaling van een richtlijn? Wat is de stand van zaken in mijn dossier in Brussel? Het ECER organiseert op 10 september wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 13-06-2013
Is de lidstaat waar een onbegeleide minderjarige asielzoeker zich bevindt nadat hij er een asielverzoek heeft ingediend ook verantwoordelijk voor de asielprocedure, of is dit de lidstaat waarin hij zijn eerste asielverzoek heeft ingediend? Onbegeleide minderjarige asielzoekers zijn volgens het EU-Hof bijzonder kwetsbare personen. Dit impliceert dat zij in beginsel niet aan een andere lidstaat worden overgedragen. De verantwoordelijke lidstaat voor een asielprocedure is daarom de lidstaat waar deze minderjarige zich bevindt nadat hij er een asielverzoek heeft ingediend. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2013
Kan een woningcorporatie een Commissiebesluit aanvechten wanneer dit een handeling van algemene strekking is, die niet aan haar is gericht? Negen woningcorporaties proberen in een tweetal nietigheidsprocedures om een besluit van de Commissie van tafel te krijgen. In het besluit had de Commissie geoordeeld dat twee Nederlandse steunmaatregelen verenigbaar zijn met het Unierecht. De woningcorporaties kunnen het besluit aanvechten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal (AG) Wathelet aan het EU-Hof.
In 2007 heeft het EU-Hof geoordeeld dat de Duitse Volkswagenwet in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal. Volgens het Hof kon het stemrecht van afzonderlijke aandeelhouders niet worden beperkt tot 20% van de aandelen in Volkswagen (‘voting cap’) in combinatie met een blokkerende minderheid voor elke aandeelhouder met 20% van de aandelen. Door enkel de ‘voting cap’ weg te nemen heeft Duitsland toch zijn huiswerk gedaan. Tot die slotsom komt Advocaat-Generaal (AG) Wahl in zijn advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 07-06-2013
Het langste woord in de Duitse taal werd in 1999 geïntroduceerd in wetgeving door deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De wetgeving betrof een pakket maatregelen tegen de gekkekoeienziekte. Als gevolg van een aanpassing van de EU-wetgeving is dit woord nu gesneuveld. Klik door naar het bericht om er achter te komen om welk woord het gaat.
Nieuwsbericht | 06-06-2013
De Europese Raad heeft besloten dat het EU energiebeleid aangepast moet worden. Het nieuwe beleid moet de diversificatie in het aanbod vergroten en meer doen tegen hoge energiekosten. Nationale keuzes over de energiemix zullen gerespecteerd worden. De top verwelkomde ook een Green Paper van de Europese Commissie, dat een raamwerk biedt voor het EU energie- en klimaatbeleid tot 2030. De Commissie gaf eerder aan dat een toename van winning van schaliegas tot de mogelijkheden behoort.
Nieuwsbericht | 05-06-2013
De essentie van de gronden van een besluit waarbij de toegang tot het grondgebied van een lidstaat wordt geweigerd, moet aan de betrokkene worden meegedeeld. Voor zover strikt noodzakelijk, kan een lidstaat evenwel weigeren aan de betrokkene de redenen mee te delen waarvan bekendmaking de staatsveiligheid zou schaden. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van een Britse rechter. Het EU-Hof stelt wel gedetailleerde voorwaarden aan de te volgen procedure.
Mag de Raad op grond van de Eurowob de openbaarmaking weigeren van gegevens over de identiteit van de lidstaten die wijzigingsvoorstellen hebben ingediend in het kader van een wetgevingsprocedure tot herziening van een verordening? De Unie-instellingen moeten binnen de wetgevingsprocedure voldoen aan dwingende eisen van democratische legitimatie, die transparantie vereisen. Aldus Advocaat-Generaal (AG) Cruz-Villalón in zijn conclusie.
Nieuwsbericht | 04-06-2013
Vervalt het procesbelang van een verzoeker wanneer zijn naam tijdens een gerechtelijke procedure, waarin hij het sanctiebesluit aanvecht, van de desbetreffende sanctielijst wordt gehaald? Een dergelijke verzoeker heeft een blijvend belang om erkenning van de Unierechter te verkrijgen dat hij nooit op die lijst had mogen worden opgenomen. Dit kan zijn eer en goede naam herstellen en kan een vorm van vergoeding zijn voor de immateriële schade zijn die hij vanwege de onrechtmatigheid zou hebben geleden. Dat stelt het EU-Hof in afwijking van het Gerecht in het arrest in de zaak Abdulrahim.
Nieuwsbericht | 03-06-2013
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de brief verwelkomd waarin onder meer Nederland oproept de rechtsstatelijkheid binnen de EU te versterken. Zoals door een viertal lidstaten werd voorgesteld, moet ook volgens Barroso het opzetten van een nieuw mechanisme voor een effectievere bescherming van de rechtsstatelijkheid worden overwogen. Op termijn zal de Commissie met een eigen visie komen over dit onderwerp.
Mededingingsprocedures bij het EU-Gerecht die zes jaren duren, overschrijden de redelijke termijn waarbinnen het Gerecht uitspraak had moeten doen. Maar dit hoeft niet te leiden tot vernietiging, omdat het besluit over het kartel en de boete door de Commissie juist waren vastgesteld. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Sharpston. Interessant zijn haar bespiegelingen over de interne gang van zaken bij het Gerecht, de mogelijke verbeteringen en remedies.
Nieuwsbericht | 31-05-2013
Op 30 mei 2013 zijn nieuwe maatregelen ter versterking van het begrotingstoezicht in de Eurozone in werking getreden. Het gaat om twee verordeningen, ook wel “twopack” genoemd. De ene verordening regelt het begrotingstoezicht voor landen in moeilijkheden en de andere verordening de controlemogelijkheden van de Europese Commissie op de begrotingen van alle eurolanden.
Nieuwsbericht | 30-05-2013
De Europese Commissie heeft in haar verslag over het EU-burgerschap nieuwe maatregelen aangekondigd om de rechten van de burger te versterken. De initiatieven moeten ervoor zorgen dat EU-burgers effectiever gebruik kunnen maken van hun EU-rechten. Een laagdrempelige instantie voor de verwezenlijking van de rechten van werknemers in het kader van het vrije verkeer vormt de nieuwste speerpunt.
Nieuwsbericht | 22-05-2013
Voor de toepassing van de Aanbestedingswet 2012 heeft het ministerie van Economische Zaken de Richtsnoeren Leveringen en Diensten gepubliceerd. Het document bevat een stappenplan voor de verschillende aanbestedingsprocedures. Daarnaast zijn voor diverse onderdelen uit het stappenplan richtsnoeren opgesteld die zijn bedoeld voor de aanpak van knelpunten. De publicatie is een handreiking voor aanbestedende diensten bij het plaatsen van opdrachten voor leveringen en diensten. Gebruik van de handreiking is niet verplicht.
Met overgrote meerderheid heeft het Europees Parlement het voornemen van de Europese Raad afgewezen om een bijzonder protocol over het Handvest grondrechten ook op Tsjechië toe te passen. Het protocol bevat regels voor de toepassing van het Handvest in het Verenigd Koninkrijk en Polen. De toenmalige president Klaus beschouwde die regels als een opt-out en eiste de toepassing ervan op Tsjechië in ruil voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Het is de eerste keer dat het EP een wijziging van de EU-Verdragen verwerpt.
De Commissie kan geen dwangsom innen van een lidstaat wanneer die een opdracht van het EU-Hof precies is nagekomen. Als volgens de Commissie daarnaast nog andere beleidsaanpassingen nodig zijn om helemaal te voldoen aan het EU-recht, moet de Commissie maar een nieuwe nakomingsprocedure starten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Jääskinen aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 21-05-2013
De hoogste rechters gaan één lijn trekken bij het meetellen van de duur van een prejudiciële procedure bij het EU-Hof voor de beoordeling van de redelijke termijn waarbinnen een rechter uitspraak moet doen. Vertegenwoordigers van de hoogste rechtscolleges buigen zich gezamenlijk over een geschikte zaak en laten zich daarbij adviseren door een advocaat-generaal van de Raad van State. Nieuwe procesregels maken deze bijzondere aanpak mogelijk.
Volgens de Europese Commissie is het hebben van een betaalrekening een essentiële voorwaarde geworden om volwaardig deel te kunnen nemen aan de moderne maatschappij. Daarom heeft de Commissie een richtlijn voorgesteld, die EU-consumenten een basisbetaalrekening garandeert, het overstappen van betaalrekening tussen banken eenvoudiger maakt en het vergelijken van de kosten van een betaalrekening vergemakkelijkt.
Nieuwsbericht | 14-05-2013
Het EU-Handvest Grondrechten wint steeds meer aan belang in gevoelige EU-wetgevingsdossiers en de rechtspraak van het EU-Hof en van nationale rechters. Dat constateert de Europese Commissie in het Jaarbericht Handvest van de Grondrechten 2012.
Nieuwsbericht | 13-05-2013
Toont 2.061 - 2.080 van 3.282 resultaten.