De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg vindt de aanpak van mensenrechtenschendingen door de Europese Commissie verwarrend en een belemmering van zijn eigen werk. Hij vraagt aandacht voor de rol en betekenis van het EU-Handvest van de Grondrechten. Het ECER organiseert op 1 december 2011 een seminar over het Handvest.
Nieuwsbericht | 16-11-2011
De uitbreiding van het Europees Parlement met 18 leden is bijna een feit. België is de laatste van de 27 lidstaten die de nationale ratificatie afrondt. De kersverse Europarlementariërs kunnen op 1 december 2011 aan de slag gaan. Op dit moment werken zij al in het EP als waarnemers. Onder hen ook het extra Nederlands EP-lid, namens de PVV.
Nieuwsbericht | 15-11-2011
De economische en financiële crisis was het belangrijkste punt op de agenda van de Europese Raad, die enigszins werd overschaduwd door de aansluitende top van de Eurozone. Voorzitter van Rompuy riep op tot goede samenwerking tussen de Europese Raad en de Eurozonetop. Zo moeten verdragswijzigingen die betrekking hebben op de euro niet met 17, maar met 27 lidstaten besproken worden. De topontmoetingen van de Eurozone zullen (voorlopig) door van Rompuy worden voorgezeten. In de conclusies van de ER werd wel een eerste verwijzing gemaakt naar de toekomstige rol die de Commissie gaat spelen bij het toezicht op de begrotingen van de lidstaten, voor Nederland een belangrijk punt.
Nieuwsbericht | 25-10-2011
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht houdt op vrijdag 4 november 2011 haar traditionele najaarsvergadering. Thema van deze bijeenkomst zal zijn “Wederzijds vertrouwen en het Europees migratierecht”. Tijdens de bijeenkomst zal ook worden ingegaan op de inzet van het huidige kabinet met betrekking tot het EU-migratiebeleid.
Om grensoverschrijdende handel in de Europese Unie te stimuleren heeft de Europese Commissie voorgesteld om een Europees kooprecht te creëren. Dit kooprecht zal bestaan naast het nationale recht. Consumenten en bedrijven kunnen op die manier via een gemeenschappelijk stelsel van koopregels grensoverschrijdende transacties aangaan. De Commissie laat de optie open dat lidstaten het Europees kooprecht ook gaan gebruiken voor binnenlandse transacties.
Nieuwsbericht | 24-10-2011
Frankrijk moet alsnog een dwangsom betalen aan de Commissie naar aanleiding van een inbreuk op het EU-recht die teruggaat tot 1991. Dat heeft het Gerecht van de EU geoordeeld. In 2005 werd Frankrijk opnieuw door het Hof veroordeeld omdat Frankrijk het arrest uit 1991 niet was nagekomen. Het Hof legde een boete en een dwangsom op. Het Hof heeft hiermee de Commissie de bevoegdheid gegeven om de dwangsom te innen. De Commissie hoeft geen nieuwe inbreukprocedure te starten.
Nieuwsbericht | 21-10-2011
De komende weken wordt gewerkt aan een nieuwe website voor het ECER. Het is mogelijk dat de bezoekers van onze site daar last van ondervinden. Met de aanpassingen hopen wij onder andere de snelheid van de website te verbeteren. Het ECER vraagt daarvoor uw begrip.
Nieuwsbericht | 20-10-2011
Dit jaar staan veel hervormingen op stapel van beleidsterreinen die een belangrijk onderdeel uitmaken van de EU-begroting.Na een hervorming van het visserijbeleid en het cohesiebeleid, komt de Commissie nu met een nieuwe visie op het EU-landbouwbeleid na 2013. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) vindt dat Nederlandse landbouwers onevenredig veel subsidies moet inleveren ten opzichte van andere lidstaten.
Nieuwsbericht | 19-10-2011
De EU-verordening inzake compensatie aan luchtreizigers staat niet in de weg aan een schadevergoeding wegens immateriële schade. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van een groep reizigers van wie de vlucht van Parijs naar Spanje werd geannuleerd.
Nieuwsbericht | 13-10-2011
In 2008 heeft de EU besloten om luchtvaartactiviteiten met ingang van 1 januari 2012 onder de EU-regeling over de handel in broeikasgasemissierechten (ETS) te brengen. Dit heeft tot gevolg dat alle luchtvaartmaatschappijen – ook die uit derde landen – vanaf inwerkingtreding emissierechten moeten kopen en inleveren voor hun vluchten van en naar Europese luchthavens. Volgens Advocaat-Generaal Juliane Kokott is dit plan niet in strijd met internationale verdragen en internationaal gewoonterecht.
Nieuwsbericht | 11-10-2011
Het Hof van Justitie, het Gerecht en het Ambtenarengerecht van de Europese Unie hebben besloten om het mogelijk te maken processtukken langs elektronische weg in te dienen en te betekenen. Met het systeem e-Curia zal het makkelijker worden voor particulieren, de lidstaten en de EU-instellingen om documenten met het Hof te wisselen.
Mensenrechtenorganisatei Human Rights Watch heeft een kritisch rapport gepubliceerd over de activiteiten van Frontex in Griekenand. Volgens het rapport maakt het EU-agentschap zich schuldig aan schendingen van mensenrechten door migranten over te dragen aan de Griekse autoriteiten. Frontex heeft verklaard blij te zijn met het rapport en de aanbevelingen serieus te nemen.
Nieuwsbericht | 10-10-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht – Notificatie (ICER-N) organiseert op 20 oktober een seminar over het notificeren van ontwerpregelingen aan de Europese Commissie op grond van EU-richtlijnen. De titel van het seminar is ‘Notificatie: een noodzakelijk goed´.
Het Gerecht van de EU heeft een beroep van een groep zeehondenjagers (voornamelijk uit Cananda) tegen het Europese verbod op de handel in zeehondenbont afgewezen. De Nederlandse regering ondersteunde in deze zaak de Raad van de Europese Unie. In het arrest gaat het Gerecht voor de eerste maal in op de uitbreiding van de beroepsmogelijkheden door het Verdrag van Lissabon.
Pubeigenaar Karen Murphy is “opgelucht” nadat het EU-Hof heeft bepaald dat zij met een Griekse decoderkaart de wedstrijden van de Premier League mag vertonen. In het arrest komt het Hof tot de opmerkelijke conclusie dat een voetbalwedstrijd “geen intellectuele schepping is” die auteursrechtelijk beschermd kan worden. Murphy zal echter wel toestemming moeten vragen aan de Engelse bond, de FA, als er zaken worden vertoond die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals de openingshymne van de Premier League.
Nieuwsbericht | 07-10-2011
Op grond het EU-kaderbesluit inzake bescherming van het slachtoffer in het strafproces heeft een slachtoffer van een misdrijf geen doorslaggevende stem bij het bepalen van de straf of de strafmaat. Dat heeft het EU-hof bepaald in de zaken van twee Spaanse vrouwen die graag weer samen wilden zijn met hun partners die in het verleden geweldadig tegen hen waren geweest.
Nieuwsbericht | 06-10-2011
Het is Duitsland toegestaan om de activiteiten van een Deens TV-bedrijf, dat volgens de Duitsers in de uitzendingen aanspoort tot haat, te verbieden in Duitsland. De EU-televisierichtlijn staat daaraan niet in de weg. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zaak Mesopotamia broadcast. Duitsland mag echter niet de daadwerkelijke ontvangst van TV-signalen uit Denemarken blokkeren.
Nieuwsbericht | 03-10-2011
De IND mag niet na afloop van een jaar legale arbeid door een Turkse werknemer, diens verblijfsvergunning met terugwerkende kracht intrekken op de grond dat de Turkse werknemer gedurende dat jaar niet meer voldoet aan de voorwaarden voor verblijf. Dit heeft het EU-Hof bepaald in de zaak Unal (C-187/10). Deze zaak is een prejudiciële verwijzing van de Raad van State.
Asielzoekers moeten niet worden teruggestuurd naar Griekenland in het kader van de Dublinverordening. Dat heeft Advocaat –Generaal Trstenjak geadviseerd aan het EU-Hof. Haar conclusie strookt met een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eerder dit jaar dat de overdracht van asielzoekers naar Griekenland in strijd met het EVRM achtte. Toch bevat haar conclusie juist ook interessante Europeesrechtelijke aspecten. Zo is ze van mening dat de Dublin-verordening en richtlijnen niet in strijd zijn met het EU-Handvest grondrechten en vindt ze dat de lidstaten mogen vertrouwen op de andere lidstaten totdat het tegendeel bewezen is. In het geval van Griekenland is dat tegendeel bewezen, zo vindt ze.
Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barroso staan enkele van de grootse verworvenheden van de EU, zoals de Euro en de Schengensamenwerking, onder druk. Tegelijkertijd benadrukte hij dat Europa “toekomst heeft”. Dit zei hij tijdens zijn inmiddels traditionele ‘State of the Union- speech’ in het Europees Parlement. Volgens Barroso is de “soevereiniteitscrisis” vooral een crisis van politiek vertrouwen, die moeilijk begrepen wordt door de EU-burgers en de rest van de wereld.
Nieuwsbericht | 29-09-2011
Toont 2.361 - 2.380 van 3.282 resultaten.