De betrokkenheid van de Tweede Kamer bij EU-besluitvorming is de laatste jaren groter geworden. De Tweede Kamer slaagt er regelmatig in haar invloed te gelde te maken, maar blijvende inzet en alertheid is geboden. Naar het voorbeeld van de Eerste Kamer zou een website het publiek moeten voorlichten over de voortgang de behandeling van EU-dossiers. Dat blijkt uit het rapport ‘Bovenop Europa’ dat de Tweede Kamer heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 29-04-2011
Subsidiariteit is een belangrijk principe bij de ontwikkeling van het EU-beleid. Elke Haagse ambtenaar die wel eens een BNC-fiche geschreven heeft kent deze toets en de problemen om hem goed uit te voeren. Ook het parlement acht het van groot belang om de voorstellen die uit Brussel komen aan subsidiariteit te toetsen. De Academy of European Law (ERA) in Trier organiseert op 9 en 10 juni een tweedaagse cursus over de praktische toepassing van het subsidiariteitsbeginsel en de subsidiariteitstoets, met focus op de best practices van nationale parlementen en EU-instellingen.
Nieuwsbericht | 16-04-2011
De stemmen die opgaan om één enkele zetel van het Europees Parlement aan te wijzen klinken steeds luider, ook in het Europees Parlement zelf. De kosten van de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg belopen 180 miljoen euro en 19.000 ton Co2-uitstoot. De vraag is echter wat Straatsburg geboden wordt als het EP weggaat. EP-leden stellen voor om van Straatsburg een ‘Europese stad van justitie’ te maken, met het EU-Hof, Europol en Eurojust naast het Mensenrechtenhof binnen haar grenzen.
Een rechterlijk bevel voor internetproviders om bepaalde elektronische communicatie te blokkeren komt in strijd met de grondrechten voor bescherming van persoonsgegevens, de vrijheid van informatie en de bescherming van het communicatiegeheim. Dat heeft Advocaat- Generaal Cruz Villalón geadviseerd aan het EU-Hof. Zo’n beperking moet bij wet worden geregeld volgens de Advocaat-Generaal.
Nieuwsbericht | 14-04-2011
De verwachtingen waren hooggespannen toen het EU-Handvest van de Grondrechten in 2009 met het Verdrag van Lissabon juridisch bindend werd. De Europese Commissie meldt echter in het eerste jaarverslag over het Handvest dat ruim driekwart van de brieven die zij ontving over grondrechten niet onder het bereik van het Handvest vielen. Daarom zal de Commissie als eerste stap het Europees e-justitieportaal verbeteren met informatie voor het publiek over waar bij schending van de grondrechten een klacht kan worden ingediend.
Het EU-Hof heeft de Raad en het EP een verzoek gedaan om het statuut van het Hof te wijzigen. Het EU-Hof wil zijn eigen samenstelling aanpassen, maar vooral ook een oplossing vinden voor de werklast van het Gerecht van de Europese Unie. Dat kampt met een groeiend aantal lopende zaken.
Is de Nederlandse regeling voor het basisexamen inburgering buitenland in overeenstemming met de EU-richtlijn gezinshereniging? Die vraag heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad gesteld aan het EU-Hof. Nederland stelt het met goed gevolg afleggen van het inburgeringexamen in het buitenland als voorwaarde voor toegang tot Nederland. De rechtbank wil weten hoe deze voorwaarde zich verhoudt tot de EU-richtlijn.
De IJslandse bevolking heeft voor de tweede maal tegen het door IJsland, Nederland en het VK bereikte akkoord over Icesave gestemd . Meteen de volgende dag heeft de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandel Associatie IJsland gemaand alsnog te voldoen aan zijn EU-verplichtingen.
Nieuwsbericht | 13-04-2011
Frankrijk mag accountants niet verbieden actief op zoek te gaan naar klanten. Dat staat in het eerste arrest dat het EU-Hof heeft gewezen over de dienstenrichtlijn (2006/123). Volgens de Fransen kan dat afbreuk doet aan de onafhankelijkheid van de beoefenaars van dat beroep. Het Hof is het daar echter niet mee eens. Zo’n verbod kan het dienstverleners uit andere lidstaten onmogelijk maken de Franse markt voor accountancy binnen te komen.
Nieuwsbericht | 11-04-2011
Het EU-Hof is tevreden met de productiviteit van het Hof in 2010 en met de verkorting van de procesduur. Er werden 1406 nieuwe zaken aangebracht bij het Hof, Gerecht en Ambtenarengerecht, het hoogste cijfer ooit. Bij het Hof steeg het aantal zaken zeer aanzienlijk naar 631 zaken (562 in 2009). Toch duurde het gemiddeld maar 16,1 maanden om antwoord te krijgen op een prejudiciële vraag. En de vijf bijzondere spoedprocedures werden zelfs in 2,1 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2010. Wat verder opvalt is dat grondrechten steeds belangrijker worden.
Nog steeds is de papieren versie van het Publicatieblad van de Europese Unie de enige juridisch bindende bekendmaking van handelingen van de EU. Maar het aantal abonnementen op de gedrukte versie loopt sterk terug. Commissaris Kroes stelt nu in het kader van haar ‘digitale agenda’ voor om de internetversie op de EUR-lex website juridisch bindend te maken.
Hoewel het bij de versnelde procedure en de spoedprocedure niet noodzakelijk is dat advocaten-generaal een conclusie schrijven, kunnen zij toch door middel van een ‘standpuntbepaling’ hun visie op de zaak te kennen geven. Doordat het aantal standpuntbepalingen behoorlijk is gestegen, heeft het EU-Hof besloten om het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof te verrijken met een aparte categorie voor standpuntbepalingen.
Er is niets mis met uw beeldscherm. Juristen en beleidsmedewerkers moeten ook niet direct denken dat dit ‘hun ding niet is’. Het betreft hier een wiskundige formule die wel degelijk iets te maken heeft met het Europese recht. Dit is namelijk het zogenoemde “Compromis van Cambridge”, waarmee een groep Britse wiskundigen een zo apolitiek mogelijke zetelverdeling van het Europees Parlement nastreeft.
Nieuwsbericht | 05-04-2011
Griekenland en Portugal zijn lidstaten die op dit moment financieel door zwaar weer gaan. Het laatste wat deze lidstaten op dit moment kunnen gebruiken is een boete van het EU-Hof omdat de arresten van het Hof niet worden nagekomen. Weggegooid geld. Toch overkwam het Griekenland vorige week. Het EU-Hof bleef echter mild wat betreft het prijskaartje. Portugal daarentegen boekte een succes bij het Gerecht en bespaarde zo de schatkist ruim drie miljoen euro.
Commissievoorzitter Barroso heeft zijn handtekening gezet onder het eerste besluit van de Commissie om een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) op te richten. Nederland is een van de initiatiefnemers van het Share-Eric. Samen met Tsjechië, Duitsland, België en Oostenrijk gaat dit consortium vanuit Tilburg onderzoek doen naar de vergrijzing van de bevolking in Europa.
Nieuwsbericht | 01-04-2011
EP-voorzitter Buzek heeft besloten OLAF, de antifraude waakhond van de EU, toestemming te verlenen een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie van vier leden van het Europees Parlement. Ze zouden volgens de Britse krant the Sunday Times geld hebben aangenomen in ruil voor amendementen op EU-wetgeving. Om het onderzoek van OLAF mogelijk te maken moest diep gegraven worden in de interne regels van het EP, die een zeer ruime uitleg van het EU-werkingsverdrag hanteren.
De Commissie wil de regels voor de financiering van diensten van algemeen economisch belang duidelijker en eenvoudiger maken. Dat moet de rechtszekerheid voor overheden en ondernemingen bij het financieren van diensten van algemeen economisch belang vergroten. Dat heeft de Commissie bekend gemaakt bij de presentatie van een rapport over de toepassing van de bestaande regeling, het zgn. Altmark pakket uit 2005. Het Altmark pakket loopt in november van dit jaar af. In juli worden de nieuwe ontwerpregelingen gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 28-03-2011
De Europese Unie werkt naast een jaarlijkse begroting ook met een zogeheten meerjarig financieel kader. Dit kader biedt een plafond voor minstens vijf jaar waaraan de jaarlijkse begroting zich moet houden. Een zeer belangrijk kader dus voor het beleid van de EU in de nabije toekomst. De minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën sturen de inzet van het kabinet naar de Tweede Kamer voor de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader van de EU vanaf 2014.
De Europese Raad stond vooral in het teken van het economisch beleid in de EU. Met name de afspraken die de landen van de eurozone maakten over de coördinatie van het economische beleid trokken de belangstelling. Met termen als ‘euro plus-pact’ en ‘six pack’ klinkt het als een supermarktreclame, maar er gaat een indrukwekkend pakket maatregelen achter schuil..
De Europese Ombudsman heeft besloten op zijn website korte factsheets van nieuwe klachten die bij hem zijn ingediend te publiceren op zijn website. Op die manier verschaft hij inzicht over de kwesties die op dat moment bij hem spelen.
Nieuwsbericht | 25-03-2011
Toont 2.421 - 2.440 van 3.267 resultaten.