Turkse zelfstandigen hebben geen visum nodig om toegang te krijgen tot Nederland. Dat staat in een uitspraak van de Haarlemse rechtbank van 14 januari. Volgens de rechtbank is dat een gevolg van de zogenoemde standstillbepaling in de Associatieovereenkomst EU-Turkije. De rechter past hierbij het arrest Soysal van het EU-Hof toe op Nederland, maar heeft blijkbaar geen rekening gehouden met een kabinetsbrief over dat arrest. Minister Leers gaat in hoger beroep.
Nieuwsbericht | 17-02-2011
Het 25e congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) in het voorjaar van 2012 in Tallinn zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De Nederlander Leonard Besselink, hoogleraar Europees constitutioneel recht in Utrecht, heeft de eer om als algemeen rapporteur verslag uit te brengen aan het FIDE-congres over de bescherming van de grondrechten in de EU na Lissabon.
Nieuwsbericht | 14-02-2011
De regering onderschrijft de opvattingen van de WRR in het rapport 'Aan het buitenland gehecht', over het belang van Europese integratie en samenwerking. Het kabinet wil strategisch en gericht samenwerken binnen de Europese Unie, die zich moet richten op de kerntaken. Inzet is structurele samenwerking met gelijkgestemde lidstaten en waar mogelijk in Beneluxverband, Ook gaat het kabinet in op de aanbeveling van de WRR over de coördinatie van het EU-beleid. De minister-president is een ‘belangrijk ijkpunt’ voor de interdepartementale voorbereiding, maar er komt geen ‘ministerie van Algemene en Europese Zaken’.
Honing die afkomstig is van bijen die gehouden worden in de buurt van een veld met genetisch gemodificeerde maïs is een levensmiddel waarvoor een vergunning is vereist voordat deze honing in de handel wordt gebracht. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Yves Bot in een zaak van een groep Duitse imkers die een schadevergoeding eisen van hun lokale overheid omdat in hun buurt teelt van genetisch gemodificeerde gewassen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 11-02-2011
De Commissie heeft handleidingen uitgebracht om overheden te helpen bij de organisatie en financiering van diensten van algemeen economisch belang en bij sociaal verantwoord inkopen. Voor beide onderwerpen moeten overheden de regels van de EU voor aanbesteding, staatssteun en de interne markt toepassen. De Commissie reikt ons de hand.
Nieuwsbericht | 10-02-2011
Energie en Innovatie vormden de belangrijkste agendapunten van de Europese Raad. Uiterlijk in 2014 moet de ‘geïntegreerde interne energiemarkt’ voltooid zijn. Alle lidstaten moeten hierop aangesloten zijn. Uitgebreid gesproken is er over de plannen tot versterking van het economisch bestuur van de Eurozone. Het definitieve besluit over de verdragswijziging voor het stabiliteitsmechanisme voor de euro werd doorgeschoven naar de Europese Raad in maart. Tevens kwam er een verklaring over de situatie in Egypte en de regio.
Nieuwsbericht | 09-02-2011
De Europese Commissie stelt voor de basisregels voor het Europese internationale privaatrecht, de zogenoemde Brussel-I verordening, te herschikken. Belangrijke onderdelen van het voorstel zijn de afschaffing van de exequatur-procedure en de uitbreiding van de verordening naar verweerders van buiten de EU.
Nieuwsbericht | 28-01-2011
De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over de modernisering van de Europese aanbestedingsregels. De Commissie wil vooral dat aanbesteden makkelijker wordt en dat er meer wordt aanbesteed over de grens. ‘Groenere’aanbesteding en innovatie zijn ook belangrijke thema’s. De Commissie heeft een groenboek gepubliceerd, waar eenieder op kan reageren.
In een opmerkelijke gezamenlijke verklaring geven president Skouris van het EU-Hof en president Costa van het Mensenrechtenhof Straatsburg hun visie op de toetreding van de EU tot het EVRM en het groeiende belang van het EU-Handvest voor grondrechten.
De Europese Commissie is het niet eens met de Eerste en Tweede Kamer dat haar voorstel inzake seizoensarbeiders niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel. Commissaris Sefcovic van interinstitutionele relaties laat een uitgebreide reactie beide Kamers weten dat de subsidiariteitsvraag naar behoren is onderzocht en de subsidiariteitstoets doorstaat.
Het feit dat een nationale maatregel niet expliciet verwijst naar een EU-richtlijn, betekent niet dat deze maatregel niet kan worden aangemerkt als een implementatie van die richtlijn. Zelfs niet als de richtlijn de richtlijn verplicht te verwijzen naar de richtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die een Spaanse ambtenaar had aangespannen tegen haar werkgever.
De Juridische Dienst van de Raad van de EU (JDR) heeft een nieuwe directeur-generaal: Hubert Legal. Hij wordt hiermee ook de juridisch adviseur van de Europese Raad. De Fransman volgt zijn landgenoot Jean-Claude Piris op, die een lange staat van dienst heeft. De JDR is een belangrijk adviesorgaan van de Raad en de Europese Raad. Bij de JDR werken 270 mensen, waarvan 130 juristen.
Nieuwsbericht | 27-01-2011
De strijd tegen doping, de financiering van sport, het tegengaan van clubschulden en het vrij verkeer van sporters moeten de belangrijkste onderwerpen zijn van het sportbeleid van de EU. Dat schrijft de Europese Commissie in de mededeling ‘Developing the European dimension in sport’. In deze mededeling zet de Commissie uiteen wat haar visie is op de rol van de EU op het gebied van sport.
Nieuwsbericht | 21-01-2011
Kan een asielzoeker uit Iran rechten ontlenen aan de EU-kwalificatierichtlijn wegens mogelijke bestraffing op grond van zijn seksuele geaardheid? Deze vraag heeft een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Het asielverzoek in kwestie was door de Duitse autoriteiten afgewezen, omdat een persoon zijn seksualiteit in de privésfeer kan beleven.
België heeft in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) gehandeld door een asielzoeker terug te zenden naar Griekenland op grond van de zogenoemde Dublin-II verordening van de EU. België handelde hiermee in strijd met het verbod van een vernederende behandeling. Dat heeft het Mensenrechtenhof in Straatsburg bepaald. De langverwachte uitspraak is slecht nieuws voor deze EU-regeling die gebaseerd is op het onderlinge vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtsstelsels. Overigens werd ook Griekenland veroordeeld in dezelfde uitspraak.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ontwerprichtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg. De richtlijn moet het makkelijker maken voor patiënten om zorg te ontvangen in een andere lidstaat, bijvoorbeeld omdat een speciale behandeling nodig is of omdat het ziekenhuis in de andere lidstaat het dichtst bijzijnde ziekenhuis is. De Raad moet het ontwerp nog officieel goedkeuren.
Nieuwsbericht | 20-01-2011
In 2005 werd de Ierse taal (Gaelic) erkend als officiële taal van de EU. Echter, om praktische redenen werden de instellingen niet verplicht om alle documenten, zoals arresten van het Hof, te vertalen in het Iers. Aangezien het nog steeds problematisch is om voldoende vertalers en tolken te vinden die deze taal machtig zijn is de uitzonderingsbehandeling voor het Gaelic verlengd tot 2017.
Nieuwsbericht | 19-01-2011
De poging van een groep Britse parlementariërs om de ‘European Union Bill’ van de regering Cameron aan te scherpen is mislukt. Een overgrote meerderheid van het House of Commons stemde tegen amendementen van een groep conservatieve parlementariërs die erop neerkomen dat het Europese recht niet boven dat van het Verenigd Koninkrijk gaat.
Nieuwsbericht | 17-01-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft ten behoeve van de departementen een praktische handleiding en Q&A’s opgesteld over de Europese openbaarheidsregels (de ‘Eurowob’). Departementen krijgen regelmatig met deze regels te maken, bijvoorbeeld als de Commissie in bezit is van documenten afkomstig van de Nederlandse overheid en omgekeerd. Bovendien zijn de regels van belang voor burgers en bedrijven die willen dat een document openbaar wordt gemaakt of juist niet. Het ECER zal in maart in een seminar organiseren over dit onderwerp.
Op 14 januari 2011 stemde de ministerraad in met de benoeming van drs. Pieter de Gooijer tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij volgt drs. Tom de Bruijn op, die sinds 1 januari 2003 deze positie bekleedt.
Toont 2.461 - 2.480 van 3.267 resultaten.