Een verwijzing naar de Europese Unie in onze Grondwet is niet nodig. Wel moet er een verwijzing naar de ‘Europese rechtsorde’ komen. Dat adviseert de staatscommissie grondwet in een rapport over de noodzaak om de Nederlandse grondwet te wijzigen, onder meer met betrekking tot de verhouding van Nederland tot de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 23-11-2010
Het Verdrag van Lissabon is nu een jaar in werking. Wat zijn de gevolgen van het Verdrag en hoe functioneert de Unie nu? Dat zijn de vragen die centraal staan in een lunchbijeenkomst over de implementatie van het Verdrag van Lissabon op 8 december op Instituut Clingendael.
Nieuwsbericht | 22-11-2010
De bekendmaking van persoonlijke gegevens van ontvangers van EU-landbouwsubsidies vormt een schending van hun privéleven. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak van twee Duitse boeren die hun persoonsgegevens (met bijbehorend subsidiebedrag) graag van internet verwijderd zien.
Nieuwsbericht | 11-11-2010
Personen kunnen niet worden uitgesloten van een asielstatus enkel omdat ze hebben behoord tot een terroristische organisatie. Er moet in elk concreet geval een individueel onderzoek plaatsvinden of de betrokken persoon verantwoordelijk kan worden gesteld voor de terroristische daden. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een zaak van twee Turkse mannen die in Duitsland asiel hebben aangevraagd. De mannen waren oud-leden van de Koerdische bewegingen Dev Sol en de PKK. Beide organisaties staan op de EU-terrorismelijst.
Sinds het Verdrag van Lissabon is het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie bindend geworden. Niet alleen voor de EU-instellingen, maar ook voor de lidstaten wanneer zij EU-recht toepassen. De Europese Commissie heeft nu een strategie ontwikkeld om de rechten die zijn verankerd in het Handvest daadwerkelijk te verwezenlijken. Doel: de EU moet het toonbeeld van respect voor grondrechten worden. Dat blijkt uit een mededeling die door de Commissie is gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 31-10-2010
De Europese Commissie wil de obstakels ‘ontmantelen’ die EU-burgers tegenkomen als zij gebruik maken van het vrij verkeer. In het verslag over het EU-burgerschap analyseert zij de obstakels aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zoals Vicente en Ingrid, die samen een huis willen kopen in Frankrijk.
Het ECER is een van de clusters binnen de afdeling Europees recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor het Hofcluster zoekt onze afdeling nu een collega voor de functie Hoofd Hofcluster / senior jurist Europees recht. Deze persoon treedt op als agent namens de regering bij de Europese Hoven en is verantwoordelijk voor het dagelijks functioneren van het Hofcluster binnen de afdeling.
Nieuwsbericht | 29-10-2010
Het jaar 2011 zal in het teken staan van economische hervorming, burgerrechten en veiligheid, externe betrekkingen van de EU en de nieuwe EU-begroting. Dat staat in het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie. Zoals gebruikelijk zal het kabinet reageren op het werkprogramma in een kabinetsreactie die aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Met de langverwachte ‘Akte voor de interne markt’ (Single Market Act) wil de Europese Commissie de interne markt een opkikker geven. Een nieuwe strategie moet het toezicht op implementatie van EU-regelgeving verbeteren. Het pakket is gebaseerd op aanbevelingen van Mario Monti, voormalig Eurocommissaris voor interne markt en mededinging. De komende vier maanden zijn ingeruimd om te debatteren over het stuk. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen.
Nieuwsbericht | 28-10-2010
Als bedrijven bepaalde onderdelen van een bedrijf, zoals de cateringdienst, uitbesteden aan een ander bedrijf, behouden de werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden, ook als ze op papier niet in dienst zijn van dat bedrijf. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak tussen Albron Catering en een cateringmedewerker bij bierbrouwer Heineken. De zaak is een overwinning voor werknemers en vakbonden.
De kantonrechter in Breda heeft vragen gesteld aan het EU-Hof van Justitie over de compensatie waar reizigers recht op hebben als hun vliegtuigvlucht meer dan drie uur vertraagd is. Dit recht op compensatie volgt uit het bekende Sturgeon-arrest van het EU-Hof. Volgens de KLM is dit arrest echter in strijd met de bedoeling van de Europese wetgever en het Verdrag van Montreal inzake het internationale luchtvervoer..
Nieuwsbericht | 26-10-2010
De Studiekring Europees Recht (STER), de vereniging van jonge juristen Europees recht, organiseert op donderdag 18 november een bijeenkomst over het EU-burgerschap. Een zeer actueel thema in de politiek en de jurisprudentie van het Hof van Justitie. Verder zal ook de scriptieprijs 2010 van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) worden uitgereikt aan één van de maar liefst 22 jonge talenten die hun scriptie over een Europeesrechtelijk onderwerp hebben geschreven.
De Europese Commissie heeft in een mededeling over de evaluatie van de werking van de EU-begroting weer gezinspeeld op EU-belastingen die direct in de eigen middelen van de EU vloeien. De Commissie wil dat de EU minder afhankelijk wordt van de lidstaatbijdragen, die er voor zorgen dat het geld “niet terecht komt op plaatsen waar het de meeste toegevoegde waarde heeft”. Wie betaalt, bepaalt…
Nieuwsbericht | 21-10-2010
De zorgpremie die Nederland oplegt aan de zogenoemde pensionado’s is niet in strijd met het Europese socialezekerheidsrecht. Dit gaat om personen die pensioen ontvangen uit Nederland, maar in een andere EU-lidstaat wonen. Zij zijn sinds de nieuwe Zorgverzekeringswet uit 2006 verplicht om in Nederland zorgpremie betalen en zich aan te melden bij de Centrale Zorgverzekeringsautoriteit. Dat antwoordt het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Centrale Raad van Beroep. Wel moet alsnog worden onderzocht of de pensionado’s als burgers van de EU verschillend zijn behandeld ten opzichte van ingezetenen van Nederland als gevolg van de hervorming van het ziektekostenstelsel in 2006.
Nieuwsbericht | 20-10-2010
Er wordt in de EU onvoldoende gebruik gemaakt van internet en e-mail om overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Dat is de analyse van de Europese Commissie in haar nieuwe groenboek over dit onderwerp. Tot eind januari 2011 is het mogelijk voor eenieder om te reageren op de plannen van de Commissie.
Nieuwsbericht | 19-10-2010
De Europese Raad wil een 'beperkte verdragswijziging' voor een permanent crisisbeheersingsmechanisme in de EU. De ER volgt hiermee het voorstel van Frankrijk en Duitsland, de twee grootste landen in de eurozone, om het het EU-werkingsverdrag aan te passen. De verdragswijziging moet een mechanisme voor de eurozone instellen. Het voorstel werd gelanceerd in het Franse Deauville door president Sarkozy en bondskanselier Merkel, maar is niet onverdeeld positief ontvangen.
De minister-president coördineert voortaan de Europese Raad. De minister van Financiën bereidt de EU-Begrotingsraad voor en neemt daaraan deel. Dat zijn de meest in het oog springende EU-uitkomsten van het constituerend beraad van het kabinet Rutte. In dit beraad wordt de portefeuilleverdeling van de ministers en staatssecretarissen vastgesteld.
Uiteenlopende visies van de Eerste en de Tweede Kamer en de regering over het instellen van subsidiariteitsberoep, het combineren van parlementaire beroepen vanuit verschillende lidstaten, en andere praktische uitwerkingen. Daarover hebben de Eerste Kamer en de minister van Buitenlandse Zaken een schriftelijk overleg gevoerd naar aanleiding van de nieuwe mogelijkheid van het parlement om beroep in te stellen bij het EU-Hof wegens schending van het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 11-10-2010
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse rapport over de toepassing van het EU-recht gepubliceerd. In 2009 waren er minder klachten en inbreukzaken, maar toch blijven volgens de Commissie met name te late omzetting en te late kennisgeving (notificatie) een wijdverbreid en structureel probleem. Nederland is een goed jongetje in de klas, zo blijkt.
Het programma “beter wetgeven” moet in een hogere versnelling komen. Voortaan moet “slim wetgeven” de hele beleidscyclus van wetgeving omvatten, samen met de lidstaten en de belanghebbenden die er door geraakt worden. Dat stelt de Europese Commissie in een recente mededeling. Tegelijkertijd is het verslag over beter wetgeven in 2009 gepubliceerd. En bovenop dit alles heeft de Europese Rekenkamer ook het impact assessment systeem van de Commissie doorgelicht.
Toont 2.601 - 2.620 van 3.362 resultaten.