‘You can trust the EU to do what it takes to secure your future’, ‘this is Europe’s moment of truth’ en ‘we are all in the same boat’, zo presenteerde Commissievoorzitter Barroso zijn eerste ‘Staat van de Unie’ in het Europees Parlement. In zijn speech probeerde hij vooral daadkracht uit te stralen. De ongeveer 130 EP-leden die de toespraak oversloegen, kregen ondanks eerdere dreigementen geen boete.
Nieuwsbericht | 07-09-2010
Altijd al willen weten hoe de Europese Centrale Bank werkt en hoe het Eurosysteem in elkaar zit? De ECB heeft een boek gepubliceerd (gratis te downloaden) over de werking van de financiële markten en de rol van de ECB en het Eurosysteem daarin.
Nieuwsbericht | 06-09-2010
“Het toezicht op financiële instellingen is naar een ander niveau gegaan, het heeft nu een Europese dimensie”. Met deze woorden verwelkomde Eurocommissaris Barnier voor de interne markt het akkoord tussen de Raad, Commissie en EP tot oprichting van vier Europese toezichthouders op financiële markten en instellingen.
Nieuwsbericht | 03-09-2010
Kinderen van EU-werknemers die wonen en studeren in hun land van herkomst, verliezen hun recht op studiefinanciering zodra hun ouder geen baan in Nederland meer heeft. Dat heeft de Rechtbank Groningen bepaald in zaken die twee Belgische studenten hadden aangespannen tegen de Minister van OCW.
Het EU-Handvest van de Grondrechten staat steeds meer in de belangstelling van Nederlandse rechters. De politierechter in Almelo verklaarde onlangs het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk omdat hij dubbele vervolging in strijd achtte met het Handvest. Onduidelijk is echter hoe dit geval verband houdt met de toepassing van EU-recht. Alleen dan immers is het Handvest bindend voor de lidstaten.
Nederland kan de grenzen van het vreemdelingenrecht niet meer autonoom vaststellen. Politieke partijen die een restrictief immigratiebeleid willen, zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Dat concludeert prof.mr. Peter Rodrigues in zijn oratie naar aanleiding van zijn benoeming tot hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden.
Nieuwsbericht | 02-09-2010
Bovenstaande kop lijkt de omgekeerde wereld. Zou het EU-Hof niet moeten oordelen of het Bundesverfassungsgericht over de schreef gaat? Toch is het zo. Het Bundesverfassungsgericht acht zich bevoegd te toetsen of de EU-Verdragen, evenals de rechtspraak van het EU-Hof, in strijd zijn met de Duitse grondwet. In een recente uitspraak oordeelt het Bundesverfassungsgericht in een nationale procedure over een arbeidsgeschil dat de rechtspraak van het EU-Hof over het verbod van leeftijdsdiscriminatie in overeenstemming is met de Duitse Grondwet.
Nieuwsbericht | 01-09-2010
De Europese Commissie onderzoekt het Franse optreden tegen de Roma. Van een juridische procedure is nog geen sprake. De Commissie geeft aan ‘bezorgd’ te zijn, maar is nog bezig met een analyse van de acties. De Franse premier Fillon benadrukt dat zijn regering het EU-recht niet heeft geschonden. Op 6 september is er op initiatief van Frankrijk een informele bijeenkomst met de vijf grootste EU-lidstaten, zo meldt de EU-observer. Nederland is hierbij niet aanwezig.
Nieuwsbericht | 27-08-2010
De EU heeft een nieuwe bundel uitgebracht met de geconsolideerde versies van de EU-verdragen, alle protocollen en bijlagen en het EU-Handvest voor grondrechten. Deze bundel is een verbeterde uitgave van de versie die in maart in het EU-Publicatieblad verscheen en kost 10 euro.
Nieuwsbericht | 26-08-2010
De Europese Commissie heeft op 5 augustus jl. een consultatie gelanceerd met betrekking tot concessieovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten waarin een bepaald werk of exploitatie gegund wordt, vergelijkbaar met een aanbesteding. Als blijkt dat er nieuwe regels nodig zijn, zal de Commissie met een voorstel komen
Nieuwsbericht | 17-08-2010
De verplichte inburgering van Turkse onderdanen is van invloed op de arbeidsomstandigheden en het verblijf van een Turkse werknemer in Nederland. Daarom is de verplichte inburgering in strijd met de associatieovereenkomst EU-Turkije. Dat blijkt uit uitspraken van de rechtbank Rotterdam.
Er zijn steeds meer geluiden te horen dat lidstaten graag willen dat er een belasting komt die rechtstreeks in de EU-kas vloeit. Dit heeft Commissaris Lewandowski voor financiële programmering en begroting gezegd in een interview met Financial Times Deutschland. Dergelijke voorstellen stuitten in het verleden op verzet van lidstaten, waaronder Duitsland en Nederland. Lewandowksi heeft zich echter, ook na kritische reacties op het interview, nog niet laten overtuigen.
Nieuwsbericht | 10-08-2010
Omdat woorden als ‘communautair’ door de opheffing van de Europese Gemeenschap niet meer bruikbaar zijn, zijn de vertalers in Brussel kennelijk op zoek gegaan naar een nieuw bijvoeglijk naamwoord. Steeds vaker duikt het woord ‘uniaal’ op in het Publicatieblad.
Nieuwsbericht | 05-08-2010
Een beroep doen op de Eurowob, de openbaarheidsregels van de EU-instelllingen blijft vooral een West-Europese aangelegenheid. Burgers en bedrijven uit de nieuwe lidstaten blijven nog achter als het gaat om het opvragen van documenten in Brussel. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarlijkse rapportage over de toepassing van de Eurowob in 2009. Van de verzoeken komt 5,45% uit Nederland, een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
Nieuwsbericht | 03-08-2010
De EU-aanbestedingsrichtlijn is van toepassing op de Duitse gemeentelijke spaarregelingen voor aanvullend pensioen van overheidspersoneel. Die moeten daarom Europees worden aanbesteed. Dat de fondsen en uitvoerders van deze bedrijfspensioenregelingen door sociale partners zijn aangewezen in een CAO is niet van belang. Tot die uitspraak komt het EU-Hof van Justitie in een inbreukzaak van de Europese Commissie tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 30-07-2010
Momenteel vindt een rijksbrede aanpassingsoperatie plaats om bestaande Nederlandse wet- en regelgeving in overeenstemming te brengen met de terminologie en herschikking van de Europese verdragen als gevolg van inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.
Het ECER publiceert regelmatig het overzicht van de instanties die het werk van de Raad voorbereiden. Dit overzicht van werkgroepen en comités wordt opgesteld door het secretariaat-generaal van de Raad. Het is bijzonder handig voor iedereen die te maken heeft met onderhandelingen in Brussel. Op 20 juli 2010 is een nieuwe lijst bekendgemaakt.
De Adviescommissie Internationale Vraagstukken (AIV) heeft in een advies over de ‘absorptiecapaciteit' van de EU bij uitbreidingen gepleit voor wijzigingen van het institutioneel kader van de EU. Zo zou onder meer het prejudicieel stelsel van het EU-Hof van Justitie moeten worden aangepast. Ook het aantal rechters moet volgens de AIV worden beperkt. Nu geldt nog de regel ‘één rechter per lidstaat’.
Nieuwsbericht | 27-07-2010
Op 27 juli 2010 zijn de formele onderhandelingen begonnen over de toetreding van IJsland tot de EU. Beide partijen hebben hun onderhandelingspositie vastgesteld. Voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk speelt de kwestie ‘Icesave’ nog steeds een belangrijke rol.
Bemiddeling bij de praktische toepassing van het Europees Aanhoudingsbevel vormt 19 % van de werklast van Eurojust. Rechters verschillen nogal eens met elkaar van mening over de gang van zaken bij de overlevering naar andere lidstaten. Dat maakt het Agentschap voor justitiële samenwerking in de EU bekend in haar jaarverslag over 2009.
Nieuwsbericht | 26-07-2010
Toont 2.641 - 2.660 van 3.362 resultaten.