Hoewel 20 van de 27 lidstaten binnen de grenzen van het aanvaardbare zijn gebleven bij de omzetting van richtlijnen, toonde Eurocommissaris voor interne markt Barnier zich bezorgd bij de presentatie van het scorebord voor de interne markt 2009. Met name de niet-naleving van uitspraken van het Hof van Justitie is wat hem betreft onacceptabel.
Nieuwsbericht | 15-03-2010
De juridische dienst van het Europees Parlement heeft in een advies gesteld dat OLAF, het antifraudebureau van de EU, niet zomaar zelf zijn chef had mogen aanwijzen. Het EP had hierover moeten meebeslissen. Na het overlijden van OLAF-chef Bruener volgde zijn plaatsvervanger Ilett hem op. Het EP stelt nu dat zijn benoeming niet rechtmatig verlopen is.
Nieuwsbericht | 09-03-2010
De ingezetene van een lidstaat waar ongeplande ziekenhuiszorg gratis wordt verstrekt, moet de kosten van die zorg vergoed krijgen als deze in een andere lidstaat wordt genoten. Zelfs als het een wettelijke eigen bijdrage in de andere lidstaat betreft. Het niet volledig vergoeden van de zorg is een niet te rechtvaardigen belemmering van het vrij verkeer van diensten. Dat vindt Advocaat-Generaal bij het EU-Hof Paolo Mengozzi. Argumenten die zien op het gevaar voor medisch toerisme wijst hij van de hand.
Nieuwsbericht | 04-03-2010
De strikte Nederlandse inkomensnorm voor gezinshereniging (120% van het minimumloon) is in strijd met de EU-richtlijn inzake het recht op gezinshereniging. Het is voldoende als het gezin beschikt over stabiele en regelmatige inkomsten om in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan te kunnen voorzien. Ook is onderscheid tussen gezinsherenigers en gezinsvormers niet toelaatbaar. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
De intrekking van een naturalisatiebesluit omdat bij de toekenning bedrog is gepleegd, kan leiden tot stateloosheid en daarmee tot het verlies van het Burgerschap van de EU. Het EU-recht staat hieraan niet in de weg, mits de intrekking evenredig is aan de feiten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Duitse Bundesverwaltungsgericht.
Het Duitse Bundesverfassungsgericht heeft de Duitse wet ter implementatie van de Europese Richtlijn Dataretentie nietig verklaard. Volgens het Hof zijn de bepalingen inzake het bewaren van telecomgegevens voor het opsporen en vervolgen van criminaliteit, het afwenden van gevaren voor de openbare veiligheid en voor de taken van de veiligheidsdiensten in strijd met het grondwettelijke telecommunicatiegeheim.
Het Verdrag van Lissabon voorziet in een aantal veranderingen in de uitwerking en uitvoering van EU-wetgeving, het zgn. comitologiesysteem. Artikel 290 van het EU-Werkingsverdrag creëert de nieuwe figuur van gedelegeerde handeling, terwijl artikel 291 EU-Werkingsverdrag een nieuwe invulling geeft aan het oude comitologiesysteem om de uitvoering van EU- wetgeving te regelen. Over de gevolgen van het nieuwe systeem voor de praktijk is nog veel onduidelijk. De afdeling Europees recht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom een Q & A opgesteld om de belangrijkste vragen over de veranderingen te beantwoorden.
Nieuwsbericht | 02-03-2010
De Academie voor wetgeving te Den Haag biedt in de maand april de module ‘Europees recht in het kort’ aan. De cursist kan kennismaken met de institutionele structuur van de EU en de meest belangrijke Europeesrechtelijke onderwerpen, zoals mededinging en staatssteun. De module richt zich in het bijzonder op de overheidsjurist.
Ambtenaren die voor een instelling van de EU werken zullen langer moeten wachten totdat het geschil over hun salarisverhoging is beslecht. De president van het Hof heeft besloten dat de zaak die de Commissie heeft aangespannen tegen de Raad niet zal worden afgedaan volgens een versnelde procedure.
De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) heeft zich in een rapport zeer kritisch uitgelaten over de onderhandelingen van de EU met derde landen over een overeenkomst betreffende namaakgoederen en internetpiraterij (ACTA-overeenkomst). Met name het zogenoemde ‘three strikes’- beleid wordt door hem onder vuur genomen.
Nieuwsbericht | 24-02-2010
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft bij de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, geklaagd over de manier waarop onlangs de EU-vertegenwoordiger in de VS is benoemd. De Portugees João Vale de Almeida werd door Commissievoorzitter Barroso naar voren geschoven en benoemd door de Commissie.
Nieuwsbericht | 23-02-2010
De rol van de nationale parlementen in de EU is een van de onderwerpen waarover de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht op 9 april 2010 haar voorjaarsvergadering houdt. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gediscussieerd over de inmiddels gereed gekomen nationale rapporten over de onderwerpen voor het FIDE-Congres later dit jaar .
Nieuwsbericht | 19-02-2010
Als gevolg van het schuiven in portefeuilles heeft de Europese Commissie besloten twee nieuwe Directoraten-Generaal op te richten. Energie en Klimaat zijn twee nieuwe ‘ministeries’ van de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-02-2010
De beoefening van het Europees recht kent op internet een nieuwe trend, namelijk die van de blogs. Het wetenschappelijke tijdschrift is passé. Als het Hof van Justitie een arrest wijst staan de volgende dag de reacties op internet. Het recente arrest Kücükdeveci over leeftijdsdiscriminatie bij ontslag, waarover het ECER onlangs een real-time discussiebijeenkomst organiseerde, heeft ook geleid tot veel discussie onder bloggers.
De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke wetgeving over bodyscanners op vliegvelden. De mislukte aanslag bij Detroit op tweede kerstdag vormt aanleiding voor de Commissie om het onderwerp te agenderen. In 2008 was het EP tegen een voorstel van de Commissie om de scanner te reguleren. Dit keer pakt de Commissie het grondiger aan, met extra aandacht voor privacy en burgerrechten.
Nieuwsbericht | 16-02-2010
Het Europees Parlement heeft op dinsdag 9 februari 2010 ingestemd met de benoeming van de Commissie Barroso-II. President Buzek van het EP heeft de Raad hiervan op de hoogte gesteld. Hieraan gingen 81 uur aan hoorzittingen en 1750 vragen vooraf.
Nieuwsbericht | 11-02-2010
Yvo de Vries, agent namens de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie, kan bogen op een unicum: Hij heeft tegelijkertijd gepleit voor het EU-Hof en voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Tijdens een mondelinge behandeling in Luxemburg van een Nederlandse zaak zaten drie leden van het hoogste Amerikaanse rechtscollege in de zaal.
De websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder de ECER-website, kampen momenteel met technische problemen. Het is mogelijk dat onderdelen van onze website niet of niet goed tonen. Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Onze excuses voor het ongemak.
Nieuwsbericht | 10-02-2010
Viviane Reding, de beoogde Eurocommissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, heeft aangekondigd dat de Commissie dit jaar zal voorstellen de bekende Europese privacyrichtlijn uit 1995 te herzien. De privacyrichtlijn voldoet volgens haar niet aan de eisen die de huidige tijd stelt aan privacybescherming. Bovendien vormt de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een goede aanleiding om de richtlijn op de schop te nemen.
Nieuwsbericht | 08-02-2010
Soms vraagt het ECER zich af waarom een regeling op EU-nveau moet worden vastgesteld. En zo gedetailleerd! Maar nu niet. Wij denken namelijk dat een vandaag gepubliceerde verordening op het gebied van traditionele specialiteiten heel welkom is. Voortaan kunnen we in alle 23 EU-talen controleren of wat we eten wel klopt met wat op de menukaart staat. Gemakkelijk om mee te nemen op vakantie naar een ander EU-land. En inbreuken melden we aan de bevoegde autoriteiten. Ook in Napels.
Nieuwsbericht | 05-02-2010
Toont 2.741 - 2.760 van 3.373 resultaten.