De aanbestedingsrichtlijn verzet zich niet tegen een nationale regeling die alleen aan private non-profitorganisaties de mogelijkheid biedt om akkoorden te sluiten op grond waarvan die organisaties - tegen vergoeding en ongeacht de waarde van de opdracht - sociale hulpverlening aan personen bieden. In dat verband is niet van belang dat deze organisaties niet voldoen aan de vereisten van de aanbestedingsrichtlijn over het voorbehouden van sociale en andere specifieke diensten aan bepaalde organisaties. Wel vereist het EU-Hof dat het toepasselijke wettelijke en contractuele kader daadwerkelijk bijdraagt tot het sociale doel en doelstellingen van solidariteit en kostenefficiëntie. Ook dient in dit verband het transparantiebeginsel te worden nageleefd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 28-07-2022
Het partnerschap beoogt om de bijscholing en omscholing van werknemers mogelijk te maken en meer mensen aan te trekken voor de digitale industrie. Daarbij worden mensen en bedrijven vanuit het partnerschap geholpen om de nodige digitale vaardigheden te verwerven, wat bijdraagt tot de doelstellingen van de digitale en groene transitie van de Europese economie.
Nieuwsbericht | 27-07-2022
De rechterlijke instanties van een lidstaat zijn op grond van de Brussel IIbis-verordening bevoegd om te oordelen over een geding inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid indien het kind zijn gewone verblijfplaats in die lidstaat heeft op het tijdstip van het aanhangig maken van het geding. Dat geldt in beginsel ook wanneer het gaat om een geding waarmee verhoudingen met een derde staat gemoeid zijn. Die rechterlijke instanties verliezen echter hun bevoegdheid wanneer de gewone verblijfplaats van het kind tijdens het geding wordt overgebracht naar het grondgebied van een derde staat die partij is bij het Haags Kinderbeschermingsverdrag. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 26-07-2022
Het gaat om regelingen ten behoeve van staatssteun voor gasopslag in de Bergermeer, voor steun aan de evenementenbranche in relatie tot Covid en om visserijsteun in het kader van de Brexit.
Nieuwsbericht | 25-07-2022
De vertegenwoordiging in rechte behoort niet tot de taken die de hoogleraar als lesgever of onderzoeker aan de universiteit dient te verrichten. De hoogleraar is in het kader van die vertegenwoordiging niet onderworpen aan enige gezagsverhouding met de universiteit, ook al zou hij deze vertegenwoordigen. De hoogleraar bevindt zich aldus niet in een situatie waarin hij de belangen van die universiteit niet naar behoren kan verdedigen. Dit geldt in beginsel zelfs wanneer hij coördinator en teamleider is van het project waarop het geding betrekking heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De Europese Commissie heeft op 22 juli 2022 vier inbreukprocedures ingeleid tegen het VK. Volgens de Commissie laat het VK na om belangrijke delen van het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland na te leven. Het VK krijgt twee maanden de tijd om op de brieven van de Commissie te reageren.
Nederland heeft geen mededeling gedaan van de maatregelen die zij heeft genomen om de Europese Toegankelijkheidswet en de richtlijn essentiële-informatiedocumenten voor icbe’s in het nationale recht om te zetten. De Commissie heeft Nederland daarom aanmaningsbrieven gestuurd. Nederland krijgt twee maanden de tijd om op de schriftelijke aanmaningen te antwoorden.
De EU en haar 27 lidstaten blijven hun officiële ontwikkelingshulp (ODA) aan partnerlanden overal ter wereld verhogen. Dit blijkt uit het jaarverslag aan de Europese Raad over de EU-doelstellingen voor ontwikkelingshulp dat medio juli door de Raad werd goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 22-07-2022
Het voorstel maakt het voor burgers veiliger om vitale stoffen van menselijke oorsprong, zoals bloed of weefsel, af te staan of te ontvangen. De nieuwe verordening beoogt om het grensoverschrijdende verkeer van dergelijke kritieke gezondheidsproducten makkelijker te maken en om de solidariteit tussen volksgezondheidsinstanties te versterken. Daarbij dient de sector de controle te behouden over de bevoorrading van kritieke stoffen en moet innovatie worden bevorderd met behoud van normen voor de kwaliteit en veiligheid van alle burgers die deze stoffen afstaan of ermee worden behandeld.
De betrokken lidstaten, waaronder Nederland, zullen door de goedkeuring tot 5,4 miljard euro aan overheidsfinanciering en steun kunnen verstrekken, waarmee naar verwachting nog eens 8,8 miljard euro aan particuliere investeringen zal worden aangetrokken.
De bevoegdheid om te beslissen over de plaats van de zetel van een EU-agentschap komt niet toe aan de lidstaten, maar aan de EU-wetgever. Tegen een collectief besluit van de vertegenwoordigers van de lidstaten kan geen beroep tot nietigverklaring bij het EU-Hof worden ingesteld. Besluiten van de vertegenwoordigers van de lidstaten waarin de EU-Verdragen niet voorzien hebben geen bindende rechtsgevolgen in het EU-recht.
Het tijdelijke staatssteunkader voorziet in de criteria waaronder lidstaten met de interne markt verenigbare steunmaatregelen kunnen nemen om de economische gevolgen van de Russische militaire agressie in Oekraïne te kunnen opvangen. De wijziging van het tijdelijke staatssteunkader heeft onder meer betrekking op een verruiming van de soorten steun die de lidstaten kunnen geven aan ondernemingen die in moeilijkheden verkeren. Daarnaast verduidelijkt de Commissie de voorwaarden waaronder lidstaten steun kunnen verlenen om de stijging van de gas- en elektriciteitskosten voor bedrijven te dekken.
Bij het beleidsprogramma over het digitale decennium gaat het erom dat digitale technologie werkt voor mensen en bedrijven. Iedereen moet de nodige vaardigheden krijgen om deel te nemen aan de digitale samenleving en mondig worden, ook bedrijven. De infrastructuur moet verbinden en overheidsdiensten zouden dichter bij de burger moeten worden gebracht.
Nieuwsbericht | 21-07-2022
De aanbestedingsrichtlijn staat niet in de weg aan een nationale regeling op grond waarvan diensten van medisch spoed en noodvervoer met voorrang uitsluitend kunnen worden gegund aan vrijwilligersorganisaties en niet aan sociale coöperaties die aan hun leden winstuitkeringen kunnen doen die verband houden met hun activiteiten. Het begrip „non-profitorganisaties en verenigingen” in de aanbestedingsrichtlijn moet strikt worden beperkt tot organisaties en verenigingen met een specifiek karakter, dat wil zeggen organisaties en verenigingen die geen winstoogmerk hebben en die hun leden geen – zelfs geen indirecte – winst mogen verschaffen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 20-07-2022
Een richtlijn kan op zich geen verplichtingen aan een particulier opleggen en kan bij gebreke van omzettingsmaatregelen geen rechtstreekse en onmiddellijke bron van dergelijke verplichtingen zijn. Die specifieke kenmerken van een richtlijn sluiten echter niet uit dat de gevolgen van een richtlijn de rechtspositie van particulieren kunnen aantasten en die particulieren aldus rechtstreeks kunnen worden geraakt door een richtlijn. Bij de beoordeling of een handeling van de EU, zoals een richtlijn, rechtstreeks gevolgen heeft voor de rechtspositie van een particulier moet namelijk worden uitgegaan van de inhoud van die handeling en niet van de vorm (richtlijn) ervan. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een beschikking van het EU-Gerecht.
Door de goedkeuring van de Eerste Kamer van de CETA-Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten enerzijds, en Canada anderzijds komt de volledige inwerkingtreding van de handelsovereenkomst een stap dichterbij.
Nieuwsbericht | 19-07-2022
Dubbele strafbaarheid houdt in dat een gedraging zowel in de uitvaardigende lidstaat van een EAB als in de uitvoerende lidstaat een strafbaar feit oplevert. Perfecte overeenstemming tussen de bestandsdelen van het strafbare feit in beide lidstaten is echter niet vereist. De rechterlijke autoriteiten van de uitvoerende lidstaat hoeven niet na te gaan of de schending van het door het recht van de uitvaardigende lidstaat beschermde rechtsbelang ook naar het recht van de uitvoerende lidstaat een bestandsdeel van het strafbare feit vormt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
De Europese Commissie beoordeelt voor de derde keer de situatie van de EU-lidstaten op het gebied van hun nationale rechtsstelsels, de kaders voor corruptiebestrijding, de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de institutionele waarborgen en controles (“checks and balances”). De Europese Commissie benoemt enkele aandachtspunten voor Nederland op het gebied van de digitalisering van het rechtsstelsel en ten aanzien van de follow-up van de toeslagenaffaire.
Nieuwsbericht | 18-07-2022
Ieder jaar publiceert de Europese Commissie een jaarrapport over de monitoring van de toepassing van Europees recht door lidstaten gedurende het afgelopen jaar. De rapportage bevat zowel overzichten per lidstaat als gegevens over wat de Commissie doet om naleving te bewerkstelligen. Het overzicht over 2021 toont onder meer de cijfers over het aantal inbreukzaken per beleidsterrein en per lidstaat, zowel over het jaar 2021 als over de afgelopen vijf jaar. Nederland is in het totaaloverzicht over het minste aantal inbreukzaken van de derde naar de zevende plaats verplaatst.
De EU-arbeidstijdenrichtlijn heeft alleen betrekking op de duur en het werkrooster van nachtarbeid, de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van nachtarbeiders en de kennisgeving van nachtarbeid aan de bevoegde autoriteiten. Die richtlijn regelt niet de beloning van werknemers voor nachtarbeid. Een loontoeslag voor werknemers die nachtarbeid verrichten valt daarom niet onder de werkingssfeer van de EU-arbeidstijdenrichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 261 - 280 van 3.275 resultaten.