Inloggen
Het plan van de Europese Commissie om een Europees strafregister informatiesysteem (ECRIS) op te richten kan nog een stuk beter, zo vindt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Het ECRIS houdt zelf geen register bij , maar zorgt enkel voor de uitwisseling van informatie. De Commissie dient de verantwoordelijkheid te nemen voor het goed functioneren van het gemeenschappelijke systeem, aldus de toezichthouder.
Nieuwsbericht | 18-09-2008
Volgens een mededeling in het Publicatieblad van de EU hebben de instellingen besloten in hun teksten niet langer te verwijzen naar de laatste wijziging van de aangehaalde besluiten. Tenzij anders vermeld, zijn de besluiten waarnaar in de in het Publicatieblad gepubliceerde teksten wordt verwezen, de besluiten “zoals die momenteel van kracht zijn”. Hoe je daar achter moet komen, wordt niet vermeld. Het ECER legt het u uit.
Nieuwsbericht | 15-09-2008
De EG is niet aansprakelijk voor de schade van bedrijven die voortvloeit uit de zogenoemde bananenoorlog tussen de EU en de VS. Ter compensatie van de oneerlijke invoerheffingen op bananen in de EU mochten de VS extra heffen op accu’s en brillendozen uit Europa. De handelaren in deze producten, de Italiaanse firma FIAMM e.a., stelden de gemeenschap aansprakelijk voor de geleden schade. Het EG-Hof heeft bepaald dat de ‘bananenverordeningen’ niet getoetst kunnen worden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en dat FIAMM e.a. geen schadevergoeding kunnen krijgen als gevolg van ‘normale’ EG- wetgeving.
De Commissie wil de richtlijn uit 1992 over zwangerschaps- en bevallingsverlof wijzigen. Naar verluidt stuurt de Commissie aan op een periode voor betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van 18 weken. Dat is vier weken meer dan in de huidige richtlijn en twee weken meer dan in Nederland.
Het Verdrag van Lissabon is officieel door Nederland geratificeerd. De Nederlandse akte tot bekrachtiging van het Verdrag is neergelegd bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te Rome, waar in 1957 het EG-verdrag werd gesloten. De Italiaanse regering treedt op als depositaris. Nederland is de 18e lidstaat die volledig ratificeert. In 24 lidstaten is het parlement akkoord gegaan met het Verdrag. Inmiddels heeft de Ierse regering een onderzoek gepresenteerd over de verwerping van het Verdrag van Lissabon door de Ierse bevolking.
Nieuwsbericht | 14-09-2008
Op 1 oktober 2008 zal de 'STudiekring Europees Recht' (STER) nieuw leven worden ingeblazen. Deze kring richt zich in het bijzonder op jonge juristen, ook binnen de overheid, die geïnteresseerd zijn in het recht van de Europese Unie. De bijeenkomst bestaat uit een lezing door dr. Ton van den Brink (WRR, UU) en wordt gevolgd door een discussie. Het ECER beveelt deze bijeenkomst warm aan voor alle ‘jonge’ Europeesrechtelijke juristen.
Nieuwsbericht | 11-09-2008
Voormalig bondspresident Herzog, tevens oud president van het Duitse Bundesverfassungsgericht, heeft in een opiniestuk in de EU-observer scherpe kritiek geuit op het EG-Hof van Justitie. Met het arrest in de zaak Mangold is volgens Herzog het Hof zijn boekje te buiten gegaan, en er zijn meerdere voorbeelden. Volgens hem verspeelt het Hof op dit moment het vertrouwen dat het genoot. Zijn opmerkingen vallen samen met de recente kritiek op het EG-Hof van Denemarken en Oostenrijk wegens het arrest Metock.
De plannen van de Italiaanse regering om vingerafdrukken te nemen bij de Roma-minderheid in dat land hebben de goedkeuring van de Europese Commissie. Wanneer er geen andere mogelijkheid is om de identiteit van de personen in kwestie vast te stellen, is het afnemen van vingerafdrukken gerechtvaardigd. Er is geen sprake van discriminatie naar etnische achtergrond, zo vindt de Commissie.
Nieuwsbericht | 07-09-2008
De beslissing van de Raad van de Europese Unie om de tegoeden van twee terreurverdachten te bevriezen is nietig, zo heeft het EG-Hof van Justitie beslist. De plaatsing op de terroristenlijst is in strijd met de grondrechten. Zij hebben het recht om gehoord te worden en recht op rechterlijke toetsing. Het Hof acht zich bevoegd te toetsen aan de grondrechten, ondanks het feit dat de verordening een VN-resolutie uitvoert. De Raad krijgt drie maanden om de tekortkomingen op te heffen. Het arrest van het Hof vormt politiek en volkenrechtelijk vuurwerk.
Nieuwsbericht | 02-09-2008
De Europese Commissie heeft een klacht van een Duitse arts over de Duitse implementatie van de arbeidstijdenrichtlijn niet correct noch tijdig behandeld. De Europese Ombudsman oordeelde maar liefst twee keer dat er sprake is van wanbeheer door de Commissie en stelde het Europees Parlement op de hoogte van de kwestie. Het EP roept in een resolutie de Commissie op een besluit te nemen over een infractieprocedure tegen Duitsland en wijst er terloops op dat het EP zelf ook bevoegd is beroep in te stellen.
Een nieuwe netwerksite voor Nederlandse ambtenaren in Brussel en ‘Europese’ ambtenaren in Den Haag is gelanceerd door het Bureau Internationale Ambtenaren van het ministerie van BZK. Via de site inEU.nl kunnen ambtenaren met kennis en ervaring in het EU-werkveld met elkaar contact leggen. Voortaan is het gemakkelijk om personen, onderwerpen en ambtelijke organisaties te vinden en kennis te delen. Deze doelstellingen onderschrijft het ECER van harte.
Nieuwsbericht | 01-09-2008
De Academie voor Wetgeving te Den Haag verzorgt in september en oktober 2008 een aantal interessante Europeesrechtelijke themadagen. Op donderdag 18 september 2008 kunt u zich op de hoogte laten stellen van actuele kwesties binnen het Europese recht. In oktober staan een aantal economische thema's centraal: staatssteun, mededinging en aanbesteding.
Nieuwsbericht | 31-08-2008
De Europese Commissie wil een einde maken aan het afronden naar boven van belminuten. Deze praktijk zorgt ervoor dat consumenten te veel betalen voor dat wat ze krijgen. Volgens de Commissie is een Europese aanpak cruciaal om het afronden tegen te gaan.
Nieuwsbericht | 28-08-2008
Mag een voetbalclub een schadevergoeding eisen van een zelf opgeleide speler die bij een andere club in dienst wil treden? Het EG-Hof van Justitie zal zich buigen over een zaak die voetbalclub Olympique Lyonais heeft aangespannen tegen zijn ex-speler Olivier Bernard. Bernard sloot na afloop van zijn voetbalopleiding op basis van een ‘belofte’-contract bij Olympique een contract met de Engelse club Newcastle United. De Franse voetbalregels verplichten in zo’n geval tot betaling van een schadevergoeding aan Olympique. Het Franse Cour de Cassation vraagt zich nu af of deze regel in strijd is met het Europese recht.
Denemarken zal geen aanpassingen maken in de Deense immigratiewet naar aanleiding van de uitspraak van het EG-Hof van Justitie in de zaak Metock. Het Deense verbod op gezinshereniging met partners uit derde landen voor personen onder de 24 jaar moet gehandhaafd blijven. Dat stelt de Deense premier Rasmussen. Denemarken wil de andere lidstaten en de Europese Commissie overhalen de EU-regels te wijzigen.
Nieuwsbericht | 27-08-2008
Het in 2007 opgerichte EU-Grondrechtenbureau is niet bevoegd individuele klachten te behandelen. Toch heeft het onlangs een specifiek incident aangegrepen voor een kritische publicatie. De behandeling van Roma in de stad Napels is voor het Grondrechtenbureau reden om in een ‘incident report’ zich kritisch uit te laten over de Italiaanse autoriteiten.
Nieuwsbericht | 21-08-2008
Het Europees Parlement zal zich voor de plenaire sessie op 1 september 2008 verplaatsen naar medestandplaats Brussel. Reden hiervoor is het ingestort plafond van de plenaire zaal van het parlementsgebouw in Straatsburg. Een anonieme medewerker verklaarde tegenover EUobserver: ‘I hope more bits keep falling off’. Als deze wens niet wordt verhoord, wordt het voltallige parlement op 22 september 2008 terug verwacht in Straatsburg.
Waar komen ideeën voor Europese wetgeving vandaan? Hoe worden die ideeën ontwikkeld tot het moment waarop het officiële voorstellen worden? Is de manier waarop dat gaat nog wel passend voor de EU van vandaag? In een boeiend rapport met veel voorbeelden onderzoekt het Britse Hogerhuis hoe de Brusselse machine in de praktijk werkt.
Nieuwsbericht | 14-08-2008
De EU-lidstaten worden verplicht DNA-databanken aan te leggen voor de opsporing van strafbare feiten. Opsporingsdiensten krijgen automatische toegang tot geanonimiseerde DNA-gegevens van andere lidstaten. Dit geldt ook voor vingerafdrukken en voertuiggegevens. De criminaliteitsbestrijding moet hierdoor een flinke impuls krijgen. Een onlangs gepubliceerd besluit van de Raad van de Europese Unie voert onderdelen van het Verdrag van Prüm in voor de gehele Unie. Dit Verdrag werd maar door tien lidstaten ingevoerd.
Nieuwsbericht | 12-08-2008
Bij centrale en decentrale overheden bestaat nog vaak onduidelijkheid over de invloed van de Europese concurrentieregels op publieke diensten. In het Europese jargon gaat het om diensten van algemeen (economisch) belang (DAEB). Wat maakt dat een dienst in de ene gemeente een DAEB is en in de andere gemeente niet? En wat is nu het verschil tussen een DAEB en een niet-economische dienst? Wanneer zijn de Europese staatssteunregels op DAEB van toepassing en aan welke voorwaarden moet dan worden voldaan? De ministeries van BZK en EZ geven antwoord op deze vragen in een praktische handreiking met voorbeelden, schema’s en een handige checklist.
Toont 3.141 - 3.160 van 3.498 resultaten.