De in 1999 door de brancheoverkoepelende organisaties gesloten raamovereenkomst inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan er voor de consolidatie van de rang geen rekening wordt gehouden met de prestaties die een ambtenaar in vaste dienst, alvorens die status te verkrijgen, als ambtenaar in tijdelijke dienst heeft verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 04-07-2022
Met het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad kan de vervolgstap naar definitieve goedkeuring van de CER-richtlijn en inwerkingtreding daarvan worden genomen. De regels van de nieuwe richtlijn zijn een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van de Europese Unie om een Veiligheidsunie tot stand te brengen. Kritieke infrastructuur kan daarmee beter worden gewapend tegen een reeks fysieke en digitale bedreigingen, waaronder natuurrampen, terroristische aanslagen, insiderbedreigingen of sabotage, maar ook volksgezondheidscrises zoals de COVID-19-pandemie.
Nieuwsbericht | 01-07-2022
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie voor een verordening buitenlandse subsidies. Die verordening is een belangrijke aanvulling op het EU-instrumentarium om een gelijk speelveld voor alle ondernemingen die actief zijn op de EU-interne markt, te garanderen. Het nieuwe instrument moet ervoor zorgen dat subsidies die de concurrentie op de interne markt verstoren, geen plaats hebben in de EU.
Het zestiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2021 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
De nieuwe wetgeving voor de opslag van gas beoogt de continuïteit van de gasvoorziening in de Europese Unie voor de komende en daaropvolgende winters te versterken. In het licht van de Russische dreiging om de aanvoer te verstoren, bepaalt de EU-gasopslagverordening dat de Europese gasreserves vóór de winter van 2022 moeten worden aangevuld en dat het beheer ervan tegen inmenging van buitenaf moet wordt beschermd.
Nieuwsbericht | 30-06-2022
De Raad heeft besloten om zeven nieuwe rechters bij het EU-Gerecht te benoemen, waaronder een Nederlandse rechter. Het gaat om de heer Steven Verschuur, die is benoemd voor een eerste termijn, welke ingaat op 1 september 2022 en doorloopt tot 31 augustus 2028.
De Europese Commissie heeft een zogenoemde oproep tot het indienen van bewijsmateriaal gepubliceerd waarin zij alle belanghebbende partijen uitnodigt om feedback te geven over de voorgestelde herziening van de de-minimisverordening.
Nieuwsbericht | 28-06-2022
De nota zet in op extra investeringen van Nederland in de komende jaren in de kracht van de combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis, kunde en ondernemingszin in huis. Het kabinet wil hen vaker stimuleren de sprong naar ontwikkelingslanden te wagen en Nederlandse bedrijven en kennis gerichter koppelen aan ontwikkelingsmiddelen. De nota geeft aan dat dit zowel goed is voor de betrokken landen als voor Nederland.
Naar aanleiding van het Didam arrest van de Hoge Raad over het bieden van gelijke kansen bij gronduitgifte, schetst de brief een beleidslijn die door overheidsinstanties die onroerende zaken verkopen kan worden aangehouden om meer transparantie en gelijkere kansen bij de verkoop van onroerende zaken te bewerkstelligen, hetgeen volgens het arrest noodzakelijk is. Een één-op-één selectie is niet langer zondermeer mogelijk. Ook geeft de brief aan dat ten gevolge van het arrest openbare selectie het uitgangspunt is, waarbij het overheidslichaam criteria moet opstellen aan de hand waarvan de koper wordt geselecteerd.
De Europese Commissie heeft een dialoog met de lidstaten opgezet over de gezamenlijke oprichting van een collaboratieve cloud voor cultureel erfgoed. Hiermee kunnen de Europese cultuurschatten beter worden beschermd.
Nieuwsbericht | 27-06-2022
Het partnerschap moet de sociale, economische en wetenschappelijke banden tussen de regio's aanvullen en verder versterken. Het beoogt de productiecapaciteit van Latijns-Amerika te vergroten, een billijke toegang tot hoogwaardige, doeltreffende, veilige en betaalbare gezondheidsproducten te bevorderen en de veerkracht van de gezondheidszorg in de regio te helpen versterken om endemische en opkomende ziekten aan te pakken. Ook wordt de capaciteit om niet-overdraagbare ziekten het hoofd te bieden uitgebreid.
Met het voorstel voor een Verordening inzake natuurherstel wil de Commissie tegen 2050 beschadigde ecosystemen herstellen en de natuur in heel Europa terugbrengen, van landbouwgrond en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen. Daarnaast stelt de Commissie voor om het gebruik en risico van chemische pesticiden tegen 2030 te halveren. De voorstellen volgen op de biodiversiteitsstrategie en de van boer tot bord-strategie, en beogen bij te dragen aan de veerkracht en continuïteit van de voedselvoorziening, zowel in de Europese Unie als in de rest van de wereld.
Het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over het voorstel voor een EU-Verordening moet gaan leiden tot een solide EU-gezondheidsbeveiligingskader dat de Europese Unie in staat zal stellen om toekomstige pandemieën of andere ernstige gezondheidsbedreigingen veel beter op te sporen, voor te bereiden en aan te pakken.
De Commissie heeft een Mededeling gepresenteerd over hoe met EU-handelsovereenkomsten de handel van de Europese Unie groener, eerlijker en duurzamer kan worden. Resultaatgerichte en op prioriteiten gebaseerde interactie met partnerlanden, meer participatie van en steun voor het maatschappelijk middenveld en een sterkere nadruk op de uitvoering en handhaving van handelsovereenkomsten zijn daarbij de aandachtspunten.
Nieuwsbericht | 25-06-2022
De Europese Commissie heeft besloten om 600 miljoen euro uit de reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds vrij te maken om de - vanwege de Russische invasie van Oekraïne verergerende - voedselzekerheidscrisis aan te pakken. Hiermee zullen landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan worden ondersteund door middel van humanitaire bijstand, steun voor duurzame productie en veerkracht van voedselsystemen en macro-economische steun.
Nieuwsbericht | 24-06-2022
Een aanbestedende dienst heeft in het kader van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking de mogelijkheid om zich te wenden tot slechts één ondernemer, wanneer in die procedure de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht die waren vermeld in een eerdere openbare procedure die werd beëindigd wegens de ongeschiktheid van de enige ingediende inschrijving, zonder wezenlijke wijzigingen worden overgenomen, ook al vertoont het voorwerp van de betrokken opdracht objectief gezien geen specifieke kenmerken die rechtvaardigen dat de uitvoering ervan uitsluitend aan die ondernemer wordt toevertrouwd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Bulgaarse rechter.
EU-lidstaten zijn eind juni in het kader van het nieuwe Pact inzake migratie en asiel van de Europese Commissie overeengekomen een vrijwillig solidariteitsmechanisme in werking te stellen door overplaatsingen, financiële bijdragen en andere steunmaatregelen aan te bieden aan lidstaten in nood. Ook zijn de lidstaten overeengekomen onderhandelingen met het Europees Parlement te beginnen over twee belangrijke instrumenten voor migratiebeheer, zijnde de herziene Eurodac-gegevensbank en de screeningverordening.
De Europese Commissie heeft sinds 2007 meer dan 25 miljard euro aan middelen voor plattelandsontwikkeling uitgegeven. Dit geld was bedoeld om de plattelandseconomie van de EU te diversifiëren en de infrastructuur in plattelandsgebieden te verbeteren. Het succes van deze maatregelen verschilde echter aanzienlijk per lidstaat en sector, stelt de Europese Rekenkamer (ERK) in een gepubliceerd speciaal verslag. Zo zijn zwakke economische prestaties en onrechtmatig particulier gebruik van invloed op de duurzaamheid en levensvatbaarheid van projecten op het gebied van plattelandstoerisme die de EU heeft gefinancierd.
Nieuwsbericht | 23-06-2022
Volgens het rapport moeten lidstaten van onderzoek en innovatie een prioriteit maken om de investeringen en hervormingen op te voeren. Verbredingsmaatregelen van de Commissie kunnen alleen de aanzet geven tot vooruitgang in deze landen, maar volstaan volgens het rapport niet op zich voor de nodige veranderingen in de nationale O&I-ecosystemen.
Nieuwsbericht | 22-06-2022
Volgens een uitgebracht speciaal verslag van de Europese Rekenkamer heeft de Europese Commissie onvoldoende toezicht gehouden op de uitdagingen die de COVID-19-pandemie met zich meebracht voor het recht van vrij verkeer van personen. Dit wordt veroorzaakt doordat de Commissie over beperkte instrumenten beschikt. Het toezicht op de controles aan de binnengrenzen die sinds maart 2020 door de lidstaten zijn heringevoerd, heeft er niet voor gezorgd dat de Schengenregels die het vrije verkeer in de EU vergemakkelijken, volledig in acht werden genomen. Daarnaast vestigt het verslag aandacht op het gebrek aan coördinatie tussen de reisbeperkingen van de lidstaten en op inconsistenties met de richtsnoeren en aanbevelingen van de EU.
Nieuwsbericht | 21-06-2022
Toont 301 - 320 van 3.275 resultaten.