De nieuwe datagovernanceverordening bevat de voorwaarden voor het hergebruik van bepaalde overheidsgegevens. Daarnaast voorziet de verordening in een aanmeldings- en toezichtskader voor het aanbieden van databemiddelingsdiensten. Verder bevat de verordening een kader voor de vrijwillige registratie van entiteiten die voor altruïstische doeleinden beschikbaar gestelde gegevens verzamelen en verwerken. De regels zijn van toepassing vanaf september 2023.
Nieuwsbericht | 08-06-2022
De voorwaarden voor toegang tot de functie van voorzitter van een werknemersorganisatie kunnen worden aangemerkt als ‘voorwaarden voor toegang’ in de zin van de richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. Een in de statuten van een werknemersorganisatie vastgestelde leeftijdsgrens om tot voorzitter van die organisatie te kunnen worden verkozen, valt daarom binnen de werkingssfeer van die richtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Deense rechter.
De herziening van de TEN-E-verordening heeft tot doel de grensoverschrijdende energie-infrastructuur te moderniseren en koolstofvrij te maken. Onder meer de steun voor nieuwe aardgas- en olieprojecten wordt stopgezet. Daarnaast komen er verplichte duurzaamheidscriteria voor alle projecten.
Op 1 juni 2022 heeft de Deense bevolking in een referendum gestemd over deelname van Denemarken aan Europese defensiesamenwerking. Een meerderheid van de Denen heeft voor deelname gestemd. Na afronding van de interne besluitvorming zal Denemarken aan de andere lidstaten moeten mededelen dat zij niet langer een beroep wil doen op haar opt-out in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU. Denemarken kan dan deelnemen aan acties en besluiten van de EU op het gebied van defensiesamenwerking.
De Mededeling toont dat de inspanningen voor de instandhouding van visbestanden hun vruchten afwerpen en dat de EU er met haar beleid in slaagt overbevissing in de Europese wateren te beperken. Wel blijven meer inspanningen nodig om de mariene hulpbronnen te beschermen. De EU zou haar hoge ambities in dat verband binnen de eigen grenzen moeten handhaven en hetzelfde niveau nastreven in haar samenwerking met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en andere kuststaten.
Nieuwsbericht | 03-06-2022
De Raad kan met eenparigheid van stemmen een Commissievoorstel wijzigen. Een Commissievoorstel dat betrekking heeft op de toetreding van de EU tot een internationale overeenkomst mag niet zodanig door de Raad worden gewijzigd dat ook wordt voorzien in het verlenen van een machtiging aan alle lidstaten om naast de EU toe te treden tot deze overeenkomst. Een dergelijke machtiging maakt een belangrijke uitzondering op de regel van constitutionele aard dat de lidstaten niet mogen optreden op een terrein dat tot de exclusieve bevoegdheid van de EU behoort. Een dergelijke machtiging vergt daarom een afzonderlijk voorstel van de Europese Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar naar aanleiding van het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Het recht om te worden gehoord moet worden geëerbiedigd in elke procedure die kan leiden tot de vaststelling van een voor de betrokkene nadelige maatregel. De verlenging van sancties vormt een dergelijke nadelige maatregel. De verlenging van sancties hoeft echter niet vooraf te gaan door een formeel verhoor. Er zijn namelijk ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de betrokkene zijn recht om te worden gehoord op een nuttige en doeltreffende wijze kan uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 01-06-2022
Het e-Codex-systeem faciliteert de elektronische communicatie tussen burgers en rechtbanken en tussen instanties van de lidstaten in bepaalde grensoverschrijdende civiel- en strafrechtelijke procedures. Het systeem wordt momenteel beheerd door een consortium van lidstaten en andere organisaties. Een nieuwe EU-verordening voorziet in een passend rechtskader voor het e-Codex-systeem, waarbij het operationeel beheer van dat systeem wordt toevertrouwd aan een EU-agentschap.
Het EU-scorebord voor justitie 2022 is de tiende editie van het jaarlijkse overzicht met vergelijkende gegevens over de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten. Het scorebord bevat dit jaar voor het eerst ook gegevens over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de efficiëntie van de rechtsstelsels en over de toegankelijkheid van justitie voor personen met een handicap.
Per eind mei zijn nieuwe regels van toepassing op medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (IVDR), zoals hiv-tests, zwangerschapstests of COVID-19-tests. Die nieuwe regels, die zijn vastgelegd in een EU-Verordening, beogen de volksgezondheid en de veiligheid van patiënten met betrekking tot dergelijke hulpmiddelen beter te beschermen en de EU-wetgeving in overeenstemming brengen met de technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Via afstemming van de eisen voor markttoegang in de verschillende EU-lidstaten kan een eerlijke markttoegang voor fabrikanten worden gewaarborgd.
Nieuwsbericht | 31-05-2022
De taskforce Energieplatform moet bijdragen aan de energiezekerheid en -onafhankelijkheid van Europa. De taskforce zal werken aan bundeling van vraag, coördinatie van capaciteit en onderhandelingen over energievoorziening. Ook zal de taskforce steun verlenen aan regionale taskforces van lidstaten en buurlanden en contacten met internationale partners beheren.
EU-lidstaten kunnen steun ontvangen uit de zogenoemde herstel- en veerkrachtfaciliteit op basis van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen. Recent heeft de Commissie een voorstel gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat de bestaande herstel- en veerkrachtplannen beter worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen om energie te besparen, de energievoorziening te diversifiëren en de transitie van de EU naar schone energie te versnellen. In de nieuwe richtsnoeren zet de Commissie concreet uiteen hoe de plannen kunnen worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen.
Een nieuwe EU-verordening breidt het mandaat van Eurojust uit in het licht van de situatie in Oekraïne. Door de aanhoudende militaire agressie is het moeilijk om bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden op te slaan en te bewaren in Oekraïne. De nieuwe regels voorzien in de oprichting van een opslagplaats voor bewijsmateriaal op EU-niveau. Vanuit die opslagplaats kan bewijsmateriaal worden geanalyseerd en uitgewisseld met andere internationale en nationale autoriteiten.
De EU-richtlijn betreffende uitzendarbeid verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan de vergoeding voor niet-opgenomen jaarlijkse vakantiedagen met behoud van loon – en de overeenkomstige vakantietoeslag – waarop uitzendkrachten recht hebben bij de beëindiging van hun arbeidsverhouding met een inlenende onderneming, lager is dan de vergoeding waarop die uitzendkrachten in dezelfde situatie en om dezelfde reden recht zouden hebben indien zij rechtstreeks door die inlenende onderneming in dienst waren genomen om er gedurende dezelfde periode dezelfde functie uit te oefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Portugese rechter.
Nieuwsbericht | 30-05-2022
Het bureau voor de statistiek van de Europese Unie concludeert dat de EU de afgelopen vijf jaar voor de meeste SDG-doelstellingen vooruitgang heeft geboekt, overeenkomstig de prioriteiten van de Europese Commissie op belangrijke beleidsterreinen zoals de Europese Green Deal, de digitale strategie en het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten. Bij het bereiken van sommige doelstellingen is sneller vooruitgang geboekt dan bij andere. Bij enkele specifieke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen was er achteruitgang.
Met de financiering wil de Europese Commissie defensie-innovatie stimuleren en gemeenschappelijke defensieprojecten ontwikkelen. Er wordt gezocht naar manieren om binnen de EU samen beter te investeren in strategische defensievermogens.
De Europese Commissie heeft voor het eerst een verslag over de staat van Schengen uitgebracht. In het onlangs verschenen verslag van 2022 wordt een overzicht van de geboekte voortuitgang op het gebied van het Schengenakkoord en de Schengenstrategie gegeven en worden prioriteiten voor het komende jaar vastgesteld.
De Europese Commissie wil onder meer bestaande EU-vervoerswetgeving geschikt maken voor crisissituaties. Daarnaast is de Commissie voornemens om passagiers te beschermen tegen het risico van een liquiditeitscrisis of de insolventie van vervoerders. Ook zal de Commissie de crisisparaatheid blijven bevorderen in alle relevante internationale fora en organisaties.
De nieuwe regels zullen de bevoegde autoriteiten beter in staat stellen om vermogensbestandsdelen te identificeren, te bevriezen en te beheren. Daarnaast worden de confiscatiemogelijkheden versterkt en uitgebreid. Verder moeten de nieuwe regels zorgen voor een verbeterde samenwerking tussen alle autoriteiten die betrokken zijn bij de ontneming van vermogensbestandsdelen.
Nieuwsbericht | 26-05-2022
De bemanning van een vliegtuig moet worden geacht hun werkzaamheden te verrichten vanuit de lidstaat waar zij hun thuisbasis hebben. Het gaat in de regel om de locatie waar het personeel een dienstperiode of een reeks dienstperioden aanvangt en beëindigt. Een voor de bemanning bestemde ruimte op de luchthaven (crewroom) kan als thuisbasis worden beschouwd indien de betrokken werknemers daar hun dag aanvangen en beëindigen en die werknemers op minder dan een uur daar vandaan moeten wonen. De werknemers vallen onder de socialezekerheidswetgeving van de lidstaat waarin die thuisbasis is gelegen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Toont 341 - 360 van 3.275 resultaten.