Alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van, in het bezit zijn van of onder zeggenschap staan van personen of entiteiten die op een EU-sanctielijst staan, kunnen worden bevroren. Een schuldeiser van een dergelijke persoon of entiteit mag niet zonder toestemming van de nationale autoriteiten conservatoir beslag leggen op de bevroren tegoeden en economische middelen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Uit de DESI-index 2021 blijkt dat alle EU-lidstaten vooruitgang hebben geboekt bij digitalisering en het concurrerender worden. Volgens de Europese Commissie kan er nog wel meer worden gedaan om toegang en gebruik tot geavanceerde technologie te verbeteren. Ook daarom zal er via de faciliteit voor herstel en veerkracht gezorgd worden dat meer essentiële investeringen kunnen plaatsvinden.
De nieuwe drempelbedragen voor overheidsopdrachten van centrale overheden die ingevolge de Europese aanbestedingsrichtlijnen Europees moeten worden aanbesteed worden minimaal verhoogd ten opzichte van de huidige drempelbedragen. Voor overheidsopdrachten voor werken bedraagt de drempelwaarde (exclusief btw) voor centrale overheden onder de klassieke aanbestedingsrichtlijn vanaf 1 januari 2022 5.382.000 euro en voor leveringen en diensten 140.000 euro. Voor centrale overheidsopdrachten voor leveringen en diensten onder de speciale sectorrichtlijn gaat de drempelwaarde naar 431.000 euro.
Uit de eerste resultaten van de Eurobarometer over de publieke opinie in de EU-regio’s blijkt dat er sprake is van een lichte stijging van het percentage ondervraagde Europeanen dat aangeeft dat de levenskwaliteit in hun regio goed is en dat positief is over de economische situatie in hun regio.
Op 14 juli 2021 gelastte het EU-Hof Polen om de werkzaamheden van de tuchtkamer die verband houden met de zogenaamde ‘muilkorfwet’ onmiddellijk op te schorten. De maatregelen die Polen sindsdien heeft genomen zijn niet toereikend om dat te verzekeren. Het EU-Hof beveelt Polen daarom om de Europese Commissie een dwangsom van 1 miljoen euro per dag te betalen.
Nieuwsbericht | 12-11-2021
Om te waarborgen dat het gezin van een vluchteling in stand wordt gehouden mag een lidstaat diezelfde vluchtelingenstatus automatisch toekennen aan het minderjarige kind van de vluchteling. Bij de toekenning van die vluchtelingenstatus is niet van belang dat de minderjarige zich ook met zijn ouders kan vestigen in het land waarvan de andere ouder de nationaliteit heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Een door een werknemer te verrichten oproepdienst met permanente bereikbaarheid kan als arbeidstijd worden aangemerkt wanneer de werknemer door het geheel van verplichtingen tijdens de oproepdienst aanzienlijk wordt beperkt bij de invulling van zijn (vrije) tijd. De mogelijkheid om tijdens de oproepdienst als een zelfstandige of voor een andere werkgever te kunnen werken vormt een belangrijke aanwijzing dat de werknemer niet aanzienlijk wordt beperkt in zijn (vrije) tijd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Een wijziging van een door de Commissie goedgekeurde steunregeling moet niet worden aangemerkt als nieuwe steun waarvoor krachtens het EU-Werkingsverdrag een aanmeldingsplicht geldt wanneer die wijziging erin bestaat dat de criteria voor de verdeling van quota, waarvoor op basis van die regeling een lager accijnstarief geldt, met terugwerkende kracht worden aangepast. Het is dan wel van belang dat die wijziging niet van invloed is op de bestanddelen van de betrokken steunregeling, zoals deze door de Commissie zijn onderzocht in het kader van haar beoordeling van de verenigbaarheid van de vorige versies van die steunregeling met de interne markt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de wijziging van de bestaande Nederlandse steunmaatregel voor ondernemingen die diensten in het kader van doelgroepenvervoer aanbieden in overeenstemming is met de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige Covid-19-uitbraak.
Nieuwsbericht | 11-11-2021
De twee verslagen tonen hoe de bestaande Europese regelgeving op het gebied van post- en pakketdiensten de modernisering en openstelling van de Europese postdiensten succesvol heeft begeleid en ervoor heeft gezorgd dat alle EU-burgers toegang hebben tot essentiële brief- en pakketdiensten. Ook heeft die regelgeving geleid tot meer transparantie over de tarieven van grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten.
Met het voorstel wil de Europese Commissie de menselijke gezondheid en het milieu beschermen tegen enkele van de schadelijkste chemische stoffen in afval: de persistente organische verontreinigende stoffen (POP's). De grenswaarden voor deze chemische stoffen in afval worden aangescherpt, met het doel te voorkomen dat ze opnieuw in het economisch verkeer worden gebracht.
Nieuwsbericht | 08-11-2021
Volgens het verslag hebben kleine en middelgrote ondernemingen en andere Europese bedrijven faillissementen kunnen vermijden, mede dankzij een breed scala van nationale solvabiliteitsmaatregelen die de lidstaten in de nasleep van de Covid-19-pandemie hebben genomen. Het verslag belicht hoe een breed scala van nationale maatregelen, waaronder schuldmoratoria, waarborgen voor werknemers of fiscale maatregelen, hebben helpen voorkomen dat een liquiditeitscrisis omslaat in een bredere solvabiliteitscrisis voor Europese bedrijven.
Een nieuw Europees burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een wetgevingsvoorstel op te stellen dat de lidstaten verplicht om bij het vaststellen of herzien van nationaal beleid rekening te houden met milieuoverwegingen. De organisatoren van het burgerinitiatief stellen dat de Commissie de levenskwaliteit van EU-burgers moet beschermen en verbeteren en tegelijkertijd andere levensvormen en het milieu in zijn geheel moet beschermen. De registratie van het burgerinitiatief door de Commissie is de eerste stap in een proces dat tot wetgeving kan leiden.
Met de voorgestelde herziening van de EU-bankvoorschriften, meer in het bijzonder van de bestaande EU-verordening en EU-richtlijn kapitaalvereisten, zullen EU-banken beter bestand zijn tegen mogelijke toekomstige economische schokken. Tegelijk draagt de herziening bij aan het herstel van de Europese Unie na de COVID-19-pandemie en aan de transitie naar klimaatneutraliteit.
Gepensioneerden die uit een andere lidstaat dan hun woonlidstaat een pensioen ontvangen kunnen aanspraak maken op vergoeding van de zorgkosten die zijn gemaakt in een andere lidstaat dan de woonlidstaat of de lidstaat die het pensioen uitkeert. De lidstaat die het pensioen uitkeert moet die zorgkosten vergoeden ook al is de gepensioneerde niet aangesloten bij het stelsel van verplichte ziektekostenverzekering van die lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 05-11-2021
Een arbitragebeding in een tussen EU-lidstaten gesloten investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) is in strijd met de verplichtingen die voor de lidstaten voortvloeien uit het EU-recht. Dergelijke verplichtingen mogen ook niet worden omzeild door het sluiten van een ad hoc-arbitrageovereenkomst waarvan de inhoud overeenkomt met het arbitragebeding in de tussen de lidstaten gesloten IBO. Arbitrale vonnissen die zijn gewezen op basis van de ad hoc-arbitrageovereenkomst kunnen worden vernietigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Een persoon die ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel is overgeleverd aan een andere lidstaat, heeft het recht om gehoord te worden wanneer de rechterlijke autoriteit van die andere lidstaat een verzoek om toestemming tot verdere overlevering of tot vervolging voor andere strafbare feiten doet. Die persoon mag gehoord worden in de lidstaat die het Europees aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de rechtbank Amsterdam.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan goederen die beweerdelijk toebehoren aan een andere persoon dan de pleger van het strafbare feit, in beslag worden genomen zonder dat deze persoon het recht heeft om als partij aan de procedure tot inbeslagname deel te kunnen nemen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen een Bulgaarse rechter.
De Vuurwapenrichtlijn heeft bijgedragen tot een verbetering van de traceerbaarheid van vuurwapens en de informatie-uitwisseling tussen lidstaten. Ook draagt de richtlijn bij aan vraagstukken over het gebruik van automatische wapens en over het opnieuw gebruiksklaar maken van onbruikbaar gemaakte vuurwapens, de ombouw van wapens voor saluutschoten en akoestische signalen en van alarm- en seinwapens.
Nieuwsbericht | 02-11-2021
Uit de resultaten van de zesde editie van de jaarlijkse Gendergelijkheid Index van het Europees instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt dat er slechts een minieme stijging van de indexcijfers is bereikt. Ook volgt uit de Index voor 2021 dat er grote variatie is in de gendergelijkheid scores tussen de verschillende lidstaten.
Toont 601 - 620 van 3.282 resultaten.