Met het programma Digitaal Europa beoogt de Europese Commissie de digitale transformatie van de economie, het bedrijfsleven en de samenleving in de EU te ondersteunen en te versnellen. De verordening bevat regels inzake de doelstellingen, financieringsvormen en begroting van dit programma voor de duur van het meerjarig financieel kader 2021-2027.
Nieuwsbericht | 01-06-2021
De Europese Commissie heeft een Nederlandse steunregeling ter waarde van in totaal 90 miljoen euro goedgekeurd ten behoeve van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus.
Nationale regelingen mogen niet tot gevolg hebben dat bij rechtszoekenden gegronde twijfel ontstaat over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters. De Roemeense regeling met betrekking tot de ad-interimbenoeming van leidinggevenden van de gerechtelijke inspectie kan aanleiding geven tot dergelijke gegronde twijfel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Roemeense rechters.
De Mededeling van de Europese Commissie over de nieuwe strategische richtsnoeren beoogt de aquacultuursector van de Europese Unie concurrerender en veerkrachtiger te maken en de milieu- en klimaatprestaties van die sector te verbeteren. De richtsnoeren bieden een leidraad voor de EU-strategie op het gebied van aquacultuur alsmede voor de nationale strategische meerjarenplannen van de EU-lidstaten.
Nieuwsbericht | 31-05-2021
De bestaande Gids Sociaal inkopen met voorbeelden over hoe sociale overwegingen bij overheidsaanbestedingen kunnen worden meegenomen is geactualiseerd en is in te zien via de website van de Europese Commissie. De geactualiseerde editie van de gids bevat wederom praktische informatie, voorbeelden en best practices vanuit aanbestedende diensten uit heel Europa.
De Europese Unie heeft een verordening vastgesteld op grond waarvan het EU-mechanisme voor civiele bescherming wordt versterkt. Dankzij de nieuwe verordening zullen de EU en de EU-lidstaten beter kunnen anticiperen en reageren op noodsituaties zoals een pandemie. De Commissie zal onder meer samen met de EU-lidstaten doelstellingen inzake rampbestendigheid ontwikkelen.
De nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie bevat voorstellen waarmee bedrijfstakken en sectoren die verband houden met de oceanen, zeeën en kusten kunnen verduurzamen. De Europese Commissie doet deze voorstellen – in de vorm van een mededeling - om de doelstellingen van de Europese Green Deal te verwezenlijken.
Nieuwsbericht | 27-05-2021
De Commissie heeft met de goedkeuring van het Werkprogramma Creatief Europa 2021 nieuwe maatregelen genomen om de culturele en creatieve sectoren in Europa en elders te ondersteunen. In 2021 zal vanuit het Programma Creatief Europa een budget van ongeveer 300 miljoen euro worden toegewezen om professionals en kunstenaars uit alle culturele sectoren te helpen interdisciplinair en grensoverschrijdend samen te werken om nieuwe mogelijkheden te verkennen en nieuwe doelgroepen te bereiken.
De Europese Commissie heeft officieel bevestigd dat het Europees Openbaar Ministerie (EOM) op 1 juni 2021 operationeel zal zijn. Het EOM heeft tot taak strafbare feiten die de EU-begroting schaden, strafrechtelijk te onderzoeken en te vervolgen. Het EOM is het eerste supranationale openbaar ministerie en is belast met het onderzoek en de vervolging van bepaalde soorten fraude en andere strafbare feiten die schade toebrengen aan de financiële belangen van de EU.
Op basis van het LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie kan steun worden verleend aan projecten die bijdragen aan de schoneluchtdoelstellingen van de Europese Unie, de doeltreffende uitvoering van de EU-waterwetgeving en de transitie naar een circulaire economie. De financiering uit het LIFE-programma moet ook worden gebruikt om de klimaatdoelen van de EU te behalen.
Een nationale autoriteit mag alleen een Europees onderzoeksbevel (EOB) uitvaardigen om bepaalde onderzoeksmaatregelen te laten uitvoeren in een andere EU-lidstaat wanneer hij op grond van het nationale recht ook bevoegd is om dezelfde onderzoeksmaatregelen te gelasten in een binnenlandse situatie. Een officier van justitie kan om die reden geen toestemming verlenen voor het verzamelen van bewijsmateriaal door middel van een EOB wanneer in een binnenlandse situatie alleen een rechter of rechtbank toestemming mag verlenen. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 26-05-2021
Met een nieuwe verordening beoogt de Europese Unie te voorkomen dat terroristen het internet gebruiken om te radicaliseren, te werven en aan te zetten tot geweld en om hieraan gerelateerde inhoud op het internet snel te kunnen verwijderen via één gemeenschappelijk instrument voor alle EU-lidstaten. De regels van de verordening zullen van toepassing zijn op aanbieders van hosting¬diensten die actief zijn in de EU, ongeacht of ze hun hoofdvestiging in de EU-lidstaten hebben. Rechtshandhavers krijgen met de verordening een doeltreffend instrument om bijvoorbeeld in te kunnen grijpen wanneer online radicaliseringsactiviteiten plaatsvinden of terreuraanslagen worden gelivestreamd. Internet-bedrijven zullen sneller en efficiënter kunnen optreden in dergelijke situaties.
Een asielverzoek kan alleen worden aangemerkt als een volgend asielverzoek in de zin van de EU-Procedurerichtlijn wanneer een EU-lidstaat definitief heeft beslist op een eerder asielverzoek. Een derde land kan niet worden gelijkgesteld met een EU-lidstaat, ook al neemt het derde land gedeeltelijk deel aan het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 25-05-2021
Een EU-lidstaat of een Schengenstaat mag een door Interpol gesignaleerde persoon niet aanhouden wanneer bij onherroepelijk vonnis is vastgesteld dat de opsporingscirculaire van Interpol is uitgevaardigd voor reeds berechte strafbare feiten. De gesignaleerde persoon mag wel voorlopig worden aangehouden om te kunnen verifiëren of de opsporingscirculaire betrekking heeft op reeds berechte strafbare feiten. De voorlopige aanhouding mag echter niet worden gehandhaafd wanneer na verificatie vast is komen te staan dat sprake is van reeds berechte strafbare feiten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 21-05-2021
Met de vaststelling van een aanbeveling roept de Europese Commissie de Raad op om een Raadsbesluit vast te stellen waarbij de Commissie wordt gemachtigd om te kunnen onderhandelen over een samenwerkings-overeenkomst op mededingingsgebied tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Raad moet nu besluiten of en onder welke voorwaarden de start van onderhandelingen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 17-05-2021
In een brief aan de Tweede Kamer wordt de kabinetsreactie op de uitkomsten van een rapport van een Nederlands-Vlaamse bestuurlijke werkgroep over grensbelemmeringen en grenseffecten weergegeven. Die uitkomsten hebben mede geleid tot aanpassingen in het Integraal Afwegingskader (IAK) voor beleid en regelgeving. De aanbevelingen van de werkgroep kunnen gaan helpen om nieuwe en gewenste ontwikkelingen in en van de grensregio’s mogelijk te maken.
De nieuwe strategie van de Europese Unie inzake vrijwillige terugkeer en re-integratie bevat praktische maatregelen om het juridische en operationele kader voor vrijwillige terugkeer uit Europa en de doorreislanden te versterken. Ook beoogt de strategie om de kwaliteit van programma's voor terugkeer en re-integratie te verbeteren, om betere koppelingen tot stand te brengen met andere ontwikkelingsinitiatieven in derde landen en om de samenwerking met de partnerlanden te versterken.
De Europese Commissie heeft herziene richtsnoeren inzake regionale steunmaatregelen goedgekeurd. Daarin zijn de regels vastgelegd op grond waarvan de lidstaten staatssteun kunnen verlenen aan ondernemingen om de ontwikkeling van achterstandsgebieden in de EU te ondersteunen zonder dat deze steun ten koste gaat van het gelijke speelveld tussen de lidstaten. De herziene richtsnoeren zullen op 1 januari 2022 in werking treden.
Het EU-recht vereist dat in elke EU-lidstaat in beginsel slechts één instantie exclusief bevoegd is om instanties te erkennen die conformiteitsbeoordelingen van producten mogen verrichten. Een dergelijke exclusieve bevoegdheid is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten en het EU-verbod op misbruik van een machtspositie. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 14-05-2021
Toont 761 - 780 van 3.282 resultaten.