De Europese Commissie heeft op 8 februari 2023 een aanbeveling en een mededeling aangenomen waarin de EU-doelstellingen inzake rampbestendigheid zijn opgenomen. Die doelstellingen moeten ervoor zorgen dat de EU, haar lidstaten en de aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming deelnemende staten in de toekomst beter kunnen anticiperen op zware rampen en noodsituaties en bestand zijn tegen de gevolgen ervan.
Nieuwsbericht | 08-02-2023
De analytische verslagen bieden een momentopname van de situatie met betrekking tot het vermogen van de drie landen om aan de verplichtingen van het EU-lidmaatschap te voldoen. De verslagen bieden een leidraad voor de werkzaamheden die in het kader van de verschillende hoofdstukken van het EU-acquis moeten worden verricht.
Het voorstel voor een tijdelijk crisis- en transitiekader heeft tot doel investeringen voor een snellere uitrol van hernieuwbare energie te stimuleren en de decarbonisatie van de industrie en de productie van apparatuur die nodig is voor de transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen, met behoud van de integriteit en het gelijke speelveld op de EU-interne markt.
Nieuwsbericht | 07-02-2023
Op 1 februari 2023 heeft de Commissie niet-bindende richtsnoeren gepubliceerd om online platforms en zoekmachines te helpen te voldoen aan hun verplichting om uiterlijk op 17 februari 2023 en daarna ten minste om de zes maanden gebruikersaantallen in de EU te rapporteren.
De Commissie heeft op 1 februari 2023 een Green Deal-plan voor de industrie gepresenteerd. Het plan is erop gericht het concurrentie-vermogen van de industrie van de EU te vergroten en een snelle transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen. Het plan heeft tot doel een omgeving te scheppen die gunstiger is voor het opschalen van de capaciteit van de EU om de klimaatneutrale technologieën en producten te fabriceren die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen.
Een aanbestedende dienst heeft de mogelijkheid om in de selectiecriteria verplichtingen op te nemen die voortvloeien uit bijzondere nationale regelgeving die van toepassing is op activiteiten die in het kader van de uitvoering van een overheidsopdracht mogelijkerwijs zullen moeten worden verricht en die van ondergeschikt belang zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan een inschrijver niet worden uitgesloten van een aanbestedingsprocedure wanneer hij niet een onderaannemer heeft aangewezen die de verplichtingen uit die bijzondere regelgeving zal gaan uitvoeren, indien die inschrijver bij zijn inschrijving heeft vermeld dat hij die verplichtingen zal nakomen door een beroep te doen op de draagkracht van een andere entiteit. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Roemeense rechter.
Volgens het verslag heeft de EU, ondanks haar inspanningen en ambitieuze prognoses, slechts langzame vorderingen gemaakt in de richting van haar doelstelling om de elektriciteitsmarkten te koppelen. Die koppeling zou de toegang tot goedkope stroom voor burgers en bedrijven moeten waarborgen. Het verslag stelt dat de vertragingen bij het koppelen van de nationale elektriciteitsmarkten zijn opgelopen als gevolg van zwakke punten op het gebied van het bestuur van de EU en een complex systeem van reguleringsinstrumenten om grensoverschrijdende handel mogelijk te maken. Als gevolg werd de uitvoering van de marktregels belemmerd.
Nieuwsbericht | 06-02-2023
De aanbeveling van de Raad heeft tot doel armoede en sociale uitsluiting te bestrijden en voor veel werkgelegenheid te zorgen door toereikende inkomenssteun te bevorderen. Dit moet gebeuren door personen met onvoldoende middelen daadwerkelijke toegang tot ondersteunende en essentiële diensten te bieden, en de integratie van wie kan werken op de arbeidsmarkt te vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 03-02-2023
Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden (UDO) om vooraf te toetsen of nieuwe - ook Europese - beleidsplannen en wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn door decentrale overheden. Dit moet gaan helpen bij het maken van realistisch beleid voor de aanpak van maatschappelijke opgaven.
Een ondernemer die lid is van een combinatie van ondernemers waaraan een opdracht was gegund die wegens tekortkomingen bij de uitvoering ervan is beëindigd, moet alle relevante gegevens kunnen aandragen om te bewijzen dat het gelet op zijn individuele gedrag niet gerechtvaardigd zou zijn om hem op een lijst van onbetrouwbare leveranciers op te nemen. De bevoegde autoriteiten moeten die gegevens concreet en individueel beoordelen voordat de betrokken ondernemer op die lijst kan worden opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
De EU is verplicht om de status te eerbiedigen die kerken en religieuze genootschappen volgens het nationale recht in de lidstaten hebben. Die verplichting staat niet in de weg aan de toepassing van het EU-recht in een situatie waarin een in een lidstaat gevestigd geloofsgenootschap een school in een andere lidstaat als confessionele school erkent en in laatstgenoemde lidstaat overheidsfinanciering aanvraagt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 02-02-2023
De auditors van de Europese Rekenkamer zullen onderzoeken welke maatregelen de uitvoerende macht van de EU heeft genomen om ervoor te zorgen dat landen alleen EU-financiering ontvangen wanneer zij de rechtsstaat eerbiedigen. De controle zal gericht zijn op de financiering in het kader van het cohesiebeleid van de EU en het herstel na COVID-19.
Nieuwsbericht | 01-02-2023
De Dienstenrichtlijn verzet zich tegen een nationale regeling volgens welke bewustmakings- en bijscholingscursussen op het gebied van rijveiligheid moeten worden gegund door middel van een concessie voor openbare diensten, voor zover die regeling verder gaat dan noodzakelijk is om het nagestreefde doel van algemeen belang te bereiken, te weten het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-01-2023
Een nationale regeling die het erkende distributiebedrijf verplicht om uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerde elektriciteit af te nemen tegen een hogere prijs dan de marktprijs en bepaalt dat de daaruit voortvloeiende extra kosten worden gefinancierd middels een verplichte heffing ten laste van de eindverbruikers, of die bepaalt dat de voor de financiering van deze extra kosten bedoelde middelen constant onder staatscontrole staan, betreft een maatregel “van de staat of met staatsmiddelen bekostigd” in de zin van de staatssteunregelgeving. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Letse rechter.
Nieuwsbericht | 30-01-2023
De aanmaningsbrief is verstuurd in verband met de niet-naleving van bepaalde verplichtingen van de verordening betreffende de verspreiding van terroristische online-inhoud. Het gaat onder meer om de verplichting om de autoriteit(en) aan te wijzen die verantwoordelijk is (zijn) om verwijderingsbevelen uit te vaardigen en de Commissie van die autoriteiten in kennis te stellen, om de aanwijzing van een publiek contactpunt en om de regels en maatregelen vast te stellen inzake sancties in geval van niet-naleving van wettelijke verplichtingen.
Nieuwsbericht | 27-01-2023
De Europese Commissie heeft op 20 januari 2023 een voorstel gepresenteerd om het rechtskader voor Europese bevolkings- en huisvestingsstatistieken te moderniseren en te stroomlijnen. Het voorstel bundelt de jaarlijkse statistieken over demografie, migratie, en de volks- en woningtellingen. Doel van het nieuwe rechtskader is om ervoor te zorgen dat de relevante gegevens sneller worden gepubliceerd dan nu het geval is.
Het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling bevat aanbevelingen over hoe de EU-lidstaten de sociale dialoog en collectieve onderhandelingen op nationaal niveau kunnen versterken. Daarnaast bevat een mededeling van de Commissie een reeks maatregelen om de rol van de sociale partners bij de besluitvorming van de EU verder te bevorderen en de sectorale sociale dialoog op EU-niveau te versterken.
De operationele strategie van de Commissie bevat vier aandachtsgebieden voor een effectievere en efficiëntere terugkeer van derdelanders. Daarnaast beschrijft de strategie de belangrijkste acties voor de uitvoering van die vier aandachtsgebieden en de indicatoren die kunnen worden gebruikt om de vooruitgang te volgen.
Nieuwsbericht | 26-01-2023
De bij de terugnameprocedures betrokken lidstaten dienen in het kader van elke procedure afzonderlijk de dwingende overdrachtstermijnen in acht te nemen die in de Dublin III-verordening zijn vastgelegd. De in het kader van een terugnameprocedure geldende overdrachtstermijn kan niet worden onderbroken of verlengd op grond dat een nieuwe, door een andere verzoekende lidstaat ingediend terugnameverzoek is aanvaard. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 25-01-2023
De weigering om een overeenkomst met een zelfstandige te sluiten of te verlengen vanwege diens seksuele geaardheid valt binnen de werkingssfeer van de EU-richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. De door die richtlijn te verlenen bescherming tegen discriminatie kan niet door het nationale recht worden uitgesloten in verband met de contractvrijheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 24-01-2023
Toont 61 - 80 van 3.275 resultaten.