De minister-president van Malta heeft weliswaar een doorslaggevende bevoegdheid bij de benoeming van rechters, maar deze bevoegdheid wordt enigszins beperkt door een motiveringsplicht bij de afwijzing van kandidaat-rechters en grondwettelijke vereisten inzake beroepservaring van kandidaat-rechters. Ook de betrokkenheid van een comité voor rechterlijke benoemingen bij de benoeming van rechters versterkt de EU-waarborg van rechterlijke onafhankelijkheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Maltese rechter.
Nieuwsbericht | 23-04-2021
Het voorrangsbeginsel van het EU-recht vereist dat een nationale rechter elke nationale regeling of rechterlijke praktijk buiten toepassing laat die de inleiding van een prejudiciële procedure bij het EU-Hof verhindert. Een Hongaarse regeling op grond waarvan het Hongaarse openbaar ministerie bij het Hongaarse Hooggerechtshof een vordering kan instellen tot vaststelling van de onwettigheid van een prejudiciële verwijzingsbeschikking is in strijd met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Hongaarse rechter.
De EU-richtlijn inzake toegang tot milieuinformatie verplicht ‘overheidsinstanties’ van de EU-lidstaten om toegang te verlenen tot milieuinformatie waarover zij beschikken of die voor hen wordt beheerd. Rechterlijke instanties vallen niet onder het begrip ‘overheidsinstantie’ en zijn daarom niet onderworpen aan de verplichting uit de EU-richtlijn om toegang te verlenen tot milieu-informatie in gerechtelijke dossiers. Het staat uitsluitend aan de EU-lidstaten om te voorzien in een recht van toegang tot milieuinformatie in gerechtelijke dossiers. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 20-04-2021
Een rechter die moet oordelen over een beroep tot schadevergoeding wegens discriminatie op grond van ras of etniciteit moet het bestaan van dergelijke discriminatie kunnen onderzoeken. De nationale rechter moet een dergelijk onderzoek ook kunnen verrichten wanneer degene die heeft gediscrimineerd wel instemt met het betalen van schadevergoeding, maar daarbij de discriminatie op zichzelf niet erkend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Een rechter van een EU-lidstaat moet rekening houden met omstandigheden die zich na de vaststelling van het overdrachtsbesluit hebben voorgedaan. Het moet wel gaan om latere omstandigheden die beslissend zijn voor de juiste toepassing van de Dublin III-verordening. Deze latere omstandigheden kunnen zowel in aanmerking worden genomen in het kader van het beroep tegen het overdrachtsbesluit als in het kader van een andere rechterlijke procedure waarvan de uitkomst bindend is voor de bevoegde autoriteiten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Commissie heeft richtsnoeren uitgebracht over het vermijden van en het omgaan met (waargenomen) belangenconflicten bij het financieel beheer en de bijbehorende gunningsprocedures in de zin van het Financieel Reglement van de EU uit 2018. De bedoeling van de richtsnoeren is om het bewustzijn te vergroten en om een uniforme interpretatie en toepassing van die regels te bevorderen onder zowel de betrokken medewerkers van de EU-instellingen en de EU-lidstaten dan wel bij enig andere betrokkene bij de uitvoering van de EU-begroting.
Nieuwsbericht | 13-04-2021
De Europese Commissie heeft een website gelanceerd over de komende G20-top over volksgezondheid, die op 21 mei in Rome plaatsvindt en door de Europese Commissie en het Italiaanse voorzitterschap van de G20 wordt georganiseerd. De nieuwe website geeft onder meer informatie over het programma van de G20-Top, de deelnemers en diverse relevante tijdslijnen. De informatie is zowel relevant voor burgers, overheden, partnerorganisaties als de media.
Nieuwsbericht | 12-04-2021
Op 26 maart is het EU4Health-programma definitief in werking getreden. Het programma is een ambitieus en specifiek financieringsprogramma voor de periode 2021-2027 en waarborgt een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid in alle beleid en werkzaamheden van de Unie. EU4Health is het grootste Europese gezondheidsprogramma ooit en zal een belangrijke rol spelen bij het verdere herstel van de EU na de Covid-19-crisis. Het programma beoogt de door die crisis aan het licht gekomen lacunes in de gezondheidsstelsels op te vullen en die stelsels in de EU te versterken tegenover mogelijke nieuwe bedreigingen voor de volksgezondheid. Het EU4Health-programma maakt onderdeel uit van de doelstelling om een toekomstige robuuste Europese gezondheidsunie tot stand te brengen.
De Europese Commissie ontwikkelt een IT-systeem om binnenkomende Wob-verzoeken efficiënter af te kunnen handelen. Dat systeem – in de vorm van een online portal- zou in de zomer 2021 live moeten gaan en wordt door de Commissie ook toegankelijk gemaakt voor andere overheden, zowel op rijks als decentraal niveau.
De Europese Commissie heeft een publicatieplatform gelanceerd voor wetenschappelijke artikelen dat voor iedereen toegankelijk is. Op het platform zijn de resultaten te vinden van onderzoek dat in het kader van Horizon Europa en van het vorige programma Horizon 2020, is gefinancierd.
Het doel van de EU-toetsingscyclus voor de rechtsstaat is om in een vroeg stadium eventuele rechtsstatelijke problemen in de EU-lidstaten te signaleren. In het kader van deze toetsingscyclus geven alle EU-lidstaten antwoorden op de vragenlijst van de Commissie. Het Nederlandse kabinet maakte in maart 2021 bekend dat de Nederlandse antwoorden op de vragenlijst naar de Commissie zijn verstuurd. De Commissie zal in juli 2021 op basis van de input van de EU-lidstaten het tweede jaarlijkse rechtsstaatrapport opstellen.
Het Nederlandse kabinet gaat in de Staat van de Europese Unie 2021 in op de recente ontwikkelingen in de EU en de prioriteiten van Nederland daarbij. De zes hoofdambities uit het werkprogramma van de Europese Commissie zijn tot uitgangspunt genomen in de Staat van de Europese Unie 2021. Het gaat om de Europese Green Deal, een economie die werkt voor alle mensen, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, het beschermen van de Europese levenswijze, een sterk Europa in de wereld en een nieuwe impuls voor de Europese democratie.
De Commissie wil er onder meer voor zorgen dat kinderen kunnen deelnemen aan het democratische besluitvormingsproces, dat kinderen gevrijwaard blijven van geweld en dat kinderen kindvriendelijk worden behandeld binnen het justitiële systeem. De EU-lidstaten worden onder meer verzocht om alternatieven te ontwikkelen voor de detentie van kinderen en kinderen in nood te voorzien van goede huisvesting en gezonde voeding.
Een rechter van een EU-lidstaat kan zich in kinderontvoeringszaken niet bevoegd verklaren op grond van de Brussel II bis-verordening wanneer het kind zijn gewone verblijfsplaats in een derde staat heeft verworven als gevolg van de ontvoering naar die staat. Het kind moet wel zijn gewone verblijfplaats in die derde staat hebben op het moment dat een ouder een verzoek inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid bij de rechter van een EU-lidstaat indient. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Staatssecretaris Knops blikt in een Kamerbrief terug en vooruit op de ontwikkelingen inzake groeien aan de grens en het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor de bewoners en bedrijven in de grensregio’s. Er is in de afgelopen periode veel bereikt door alle partijen, maar de potentie van de grensregio’s is nog lang niet volledig benut. De plotselinge grensrestricties aan het begin van de coronacrisis illustreren volgens de staatssecretaris het belang van de grensoverschrijdende samenwerking voor het dagelijkse leven van bewoners en bedrijven in de grensregio’s.
Nieuwsbericht | 08-04-2021
Het argument van een particulier dat een EU-handeling inbreuk maakt op de grondrechten is op zichzelf onvoldoende om een door een particulier ingesteld beroep tot nietigverklaring tegen een EU-handeling ontvankelijk te verklaren. Een andere conclusie zou ertoe leiden dat de expliciet in het EU-Werkingsverdrag neergelegde ontvankelijkheidsvoorwaarden terzijde worden gesteld en de rechterlijke instanties van de EU daardoor hun bevoegdheid zouden overschrijden. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 01-04-2021
Het nieuwe Europese investeringsprogramma InvestEU omvat een fonds, de instelling van een adviesnetwerk voor ondersteuning bij centraal beheerde EU-investeringsfondsen en een portaal die investeerders en projectontwikkelaars samenbrengt op één platform. Verwacht wordt dat het fonds meer dan 372 miljard euro aan publieke en private investeringen zal mobiliseren via een EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro. Het InvestEU-fonds kan onder meer kapitaalsteun verlenen aan kleine en middelgrote ondernemingen die door de coronacrisis zijn getroffen.
De diensten van digitale platforms hebben veelal een grensoverschrijdende dimensie. Hierdoor is het voor de belastingdiensten van de EU-lidstaten moeilijker geworden om een correcte beoordeling en controle uit te voeren van inkomsten uit commerciële activiteiten die via digitale platforms worden verricht. Nieuwe EU-regels voorzien in een verbeterde administratieve samenwerking tussen de lidstaten op dit gebied.
Een derdelander die ouder is van een kind dat internationale bescherming geniet in een EU-lidstaat kan als ‘gezinslid’ in de zin van de EU-Kwalificatierichtlijn worden aangemerkt wanneer het kind minderjarig is op het moment dat de ouder een verzoek tot internationale bescherming doet. Het gaat om de datum waarop de ouder de asielaanvraag heeft gedaan en niet om de datum waarop het asielverzoek formeel werd ingediend. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 31-03-2021
De Raad mag bij de sluiting van een gemengd EU-Verdrag wachten tot alle lidstaten instemmen gebonden te zijn, maar hoeft dat niet. Bij het ontbreken van een ‘gemeenschappelijk akkoord’ van alle lidstaten over hun instemming om door een gemengd EU-Verdrag gebonden te zijn, kan de Raad bij besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid er voor kiezen om toch tot sluiting over te gaan. De Raad mag echter evengoed wachten tot alle lidstaten ermee hebben ingestemd door dit verdrag te worden gebonden, alvorens te beslissen dat de Unie tot het verdrag zal toetreden. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van het Europees Parlement.
Nieuwsbericht | 26-03-2021
Toont 801 - 820 van 3.282 resultaten.