Het is kenmerkend voor een EU-burger die op zoek is naar werk dat zijn arbeidssituatie snel kan veranderen na de vaststelling van een verwijderingsbesluit. Een rechter moet daarom rekening houden met gewijzigde omstandigheden die zich na de vaststelling van het besluit hebben voorgedaan. Met name wanneer de gewijzigde omstandigheden nauw verband houden met de toepassingsvoorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsrecht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Belgische zaak.
Nieuwsbericht | 30-09-2020
De hoofdaanklager van het EOM en de Europese aanklagers zijn beëdigd. De plechtigheid vond plaats tijdens een zogenaamde installatiezitting voor het EU-Hof. De Europese aanklagers zullen toezicht houden op de onderzoeken en de strafvervolgingen in hun lidstaat van herkomst. Deze onderzoeken en strafvervolgingen hebben alleen betrekking op de onderwerpen die onder de bevoegdheid van het EOM vallen.
De Europese staatssteunregels zijn van toepassing op de kernenergiesector wanneer het Euratom-Verdrag geen specifiekere regels bevat. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de hogere voorzieningen ingesteld door Oostenrijk tegen het besluit van de Commissie inhoudende de goedkeuring van staatssteunmaatregelen van het Verenigd Koninkrijk aan de kerncentrale Hinkley Point C.
Nieuwsbericht | 25-09-2020
Door een vrijwillig vertrek uit de uitvaardigende lidstaat is een overgeleverde persoon niet langer beschermd tegen vervolgingen door die lidstaat van strafbare feiten die niet in het Europese aanhoudingsbevel (EAB) waren opgenomen. Indien dezelfde uitvaardigende lidstaat een tweede EAB uitvaardigt ten aanzien van dezelfde persoon hoeft de uitvoerende lidstaat van het eerste EAB geen toestemming te geven voor de uitbreiding van de strafvervolging tot feiten die niet in het tweede EAB waren opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-09-2020
Het Asiel- en Migratiepact omvat onder meer regels voor een doeltreffender terugkeerbeleid, efficiëntere asielprocedures en een nieuw solidariteitsmechanisme voor een eerlijke verdeling van asielzoekers. Daarnaast dient de EU zich in te zetten voor duurzame legale routes voor mensen die internationale bescherming behoeven en moet de EU beter voorbereid zijn op crisissituaties. Het ECER geeft u een overzicht van de belangrijkste voorstellen uit het Asiel- en Migratiepact.
Nieuwsbericht | 23-09-2020
Airbnb-verhuur van woonruimte kan aan een vergunning worden gebonden. Het bestrijden van de structurele woningnood kan daarvoor als dwingende reden van algemeen belang worden aangemerkt. Wel moet worden voldaan aan de vereisten voor een vergunningstelsel uit de EU-Dienstenrichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Een Europees aanhoudingsbevel (EAB) kan worden uitgevaardigd voor de tenuitvoerlegging van een vonnis van een derde staat die op grond van een internationale overeenkomst door de uitvaardigende lidstaat is erkend. Voorwaarde is wel dat de tenuitvoerlegging niet leidt tot een ernstige schending van de grondrechten. Daarnaast kan de tenuitvoerlegging van een EAB niet worden geweigerd op de enkele grond dat het strafbare feit buiten de uitvaardigende lidstaat is gepleegd wanneer voorbereidingshandelingen in de uitvaardigende lidstaat onlosmakelijk met het strafbare feit zijn verbonden. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof in een Ierse zaak.
Nieuwsbericht | 22-09-2020
Het conflict tussen de NAVO en een brandstoffenleverancier moet worden beschouwd als een ‘burgerlijke en handelszaak’. De immuniteit die wordt ingeroepen door de NAVO kan in het onderhavige geval geen rol spelen omdat de NAVO heeft gehandeld vanuit de hoedanigheid van particulier. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 16-09-2020
Een dienst die erin bestaat klanten en taxichauffeurs via een elektronische applicatie rechtstreeks met elkaar in contact te brengen, is een dienst van de informatiemaatschappij. Dat is het geval wanneer deze dienst niet onlosmakelijk is verbonden met de dienst van vervoer per taxi en daar dus geen integrerend deel van uitmaakt. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Roemeense zaak.
De EU-verordening waarin het beginsel van netneutraliteit is vastgelegd, verzet zich ertegen dat een provider bepaalde diensten bevoordeelt door een zogenaamd ‘nultarief’. Klanten kunnen deze diensten namelijk blijven gebruiken, terwijl andere diensten worden geblokkeerd of vertraagd wanneer een klant zijn datavolume heeft opgemaakt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Het ECER wijst u de weg naar actuele informatie over de EU-rechtelijke aspecten van de crisis.
Nieuwsbericht | 11-09-2020
Het onverdoofd slachten van dieren in het kader van religieuze rituelen vormt een op grond van het EU-recht toegestane uitzondering op de hoofdregel dat alle dieren verdoofd moeten worden. De mogelijkheid om strengere voorschriften vast te stellen bij het onverdoofd slachten van dieren mag er niet toe leiden dat deze uitzondering in feite teniet wordt gedaan. Het volledig verbieden van het onverdoofd slachten van dieren leidt tot een dergelijk tenietgaan van de uitzondering en is om die reden in strijd met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof in een Belgische zaak.
Voor het Nederlandse kabinet is het van essentieel belang dat de voordelen van een open en op regels gebaseerd internationaal handelsstelsel behouden blijven. Het handelsbeleid van de EU moet zich in de toekomst richten op het voorkomen van strategische afhankelijkheden, de bevordering van de duurzame ontwikkeling, de “empowerment” van vrouwen en het verzekeren van een gelijk speelveld ten opzichte van derde landen en binnen de interne markt.
Nieuwsbericht | 08-09-2020
Het Nederlandse kabinet verwelkomt de koppeling tussen het openen van nieuwe hoofdstukken in het toetredingsproces en de vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat. Daarnaast wordt de mogelijkheid om de onderhandelingen te stoppen of te pauzeren bij onvoldoende vooruitgang op fundamentele terreinen door het kabinet gezien als een positieve ontwikkeling. Tevens kan het kabinet zich vinden in de conclusies van de Commissie over de hervormingen in Albanië en Noord-Macedonië.
Het per e-mail toesturen aan een rechter van auteursrechtelijk beschermd materiaal als bewijsstuk vormt geen 'mededeling aan het publiek' of 'distributie onder het publiek' in de zin van de EU-auteursrechtenrichtlijn. Het gegeven dat een dergelijk bewijsstuk als overheidsdocument wordt gekwalificeerd en op grond van de nationale regelgeving inzake transparantie toegankelijk is voor het publiek leidt er niet toe dat dit materiaal tot het publieke domein gaat behoren en niet langer auteursrechtelijk is beschermd. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan op vragen van een Zweedse rechter.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
In 2019 hebben het EU-Hof, het Gerecht en het EVA-Hof 83 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 75 prejudiciële uitspraken, 6 rechtstreekse zaken, een advies van het EU-Hof en een uitspraak van het EVA-Hof. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in ruime meerderheid grotendeels overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de veertiende rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 02-09-2020
Op 31 december 2020 komt er een einde aan de overgangsperiode die in het Terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK is overeengekomen. Na die datum is het EU-recht definitief niet meer van toepassing op het VK. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen over een nieuw partnerschap tussen de EU en het VK presenteert het Nederlandse kabinet een overzicht van de voorbereidingen die de Rijksoverheid moet treffen voor het aflopen van de overgangsperiode.
Nieuwsbericht | 24-08-2020
In 2019 werden 31 initiatieven met een vereenvoudigings- of lastenverminderingsdoelstelling goedgekeurd en 79 initiatieven zijn nog in afwachting van goedkeuring. Daarnaast zijn 14 evaluaties en geschiktheidscontroles afgerond en waren 49 evaluaties in 2019 nog aan de gang. Het jaarlijkse rapport maakt onderdeel uit van de Agenda voor betere regelgeving en het REFIT-programma van de Commissie.
Nieuwsbericht | 19-08-2020
De rol van exploitanten van onlineplatforms is in beginsel die van een tussenpersoon en het proces van het uploaden van een bestand door gebruikers naar deze platformen verloopt automatisch. Als gevolg hiervan komt de eventuele primaire aansprakelijkheid in de regel uitsluitend ten laste van deze gebruikers. Ongeacht de kwestie van de aansprakelijkheid kunnen de rechthebbenden op grond van het EU-recht een rechterlijk bevel tegen deze platformen krijgen. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 17-08-2020
Toont 1.061 - 1.080 van 3.369 resultaten.