De Europese Commissie heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat haar besluitvormingsproces vlot kan blijven verlopen. De uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de Covid-19-uitbraak geven hiertoe aanleiding.
Nieuwsbericht | 23-04-2020
Het ECER gaat in op de verschillende ontwikkelingen op comitologie-gebied naar aanleiding van de huidige Covid-19-crisis. Belangrijke aandachtspunten voor de beoordeling en gebruikmaking van comitologiebevoegdheden gedurende de COVID-19 uitbraak worden behandeld.
De Commissie heeft een aanbeveling vastgesteld voor een gemeenschappelijke EU-aanpak voor het gebruik van apps op smartphones en mobiele data. Deze digitale hulpmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij de geleidelijke opheffing van de afzonderingsmaatregelen.
Nieuwsbericht | 09-04-2020
Verenigingen van eigenaren zijn bij de huidige stand van het EU-recht geen natuurlijke personen en worden daardoor niet aangemerkt als consument. Het EU-recht verzet zich echter niet tegen nationale rechtspraak die consumentenrechten toekent aan verenigingen van eigenaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Polen moet de toepassing van de nationale bepalingen over de bevoegdheden die de tuchtkamer van de hoogste rechter heeft in tuchtzaken betreffende rechters, met onmiddellijke ingang opschorten. De door de Commissie aangevoerde feitelijke en juridische argumenten rechtvaardigen dat voorlopige maatregelen worden opgelegd.
Nieuwsbericht | 08-04-2020
Een onderneming kan door de kopers van auto’s die zij heeft gemanipuleerd, worden aangeklaagd voor de rechtbanken van de lidstaat waar die voertuigen zijn gekocht. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof.
De voorwaarde dat studenten in een Duitse deelstaat moeten wonen om in aanmerking te komen voor vergoeding van vervoerskosten vormt een indirecte discriminatie van grensarbeiders en hun gezinnen. Dat Duitsers die buiten de deelstaat wonen ook geen vergoeding krijgen, is niet relevant. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Airbnb-verhuur van woonruimte kan aan een vergunning worden gebonden. Het bestrijden van structurele woningnood en de bescherming van het stedelijk milieu kunnen daarvoor als dwingende redenen van algemeen belang worden aangemerkt. Wel moet voldaan worden aan de voorwaarden van evenredigheid en non-discriminatie. Dat is het advies van AG Bobek aan het EU-Hof.
De beperking van het recht op Luxemburgse kinderbijslag tot de eigen kinderen van grensarbeiders is in strijd met het verbod van discriminatie. Want als de voorkinderen van hun echtgenoot in Luxemburg hadden gewoond, bestond voor hen wel recht op kinderbijslag. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Luxemburgse rechter.
Nieuwsbericht | 07-04-2020
Een aanbestedingsregeling waarin is bepaald dat overheidsdiensten geen opdrachten mogen gunnen aan gepensioneerden is niet in strijd met het verbod van leeftijdsdiscriminatie in de EU-richtlijn inzake gelijke behandeling in arbeid en beroep. De nationale rechter moet wel een belangenafweging maken tussen het recht van ouderen om te werken en de maatregelen om de toegang van jongeren tot het arbeidsproces te bevorderen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 06-04-2020
Polen, Hongarije en Tsjechië waren verplicht uitvoering te geven aan het tijdelijke herplaatsingsmechanisme van de EU tijdens de vluchtelingscrisis van 2015. Deze landen konden zich niet beroepen op de handhaving van de openbare orde en de binnenlandse veiligheid. Dat heeft het EU-Hof bepaald in inbreukprocedures tegen deze landen.
Een EU-lidstaat die tot uitlevering van een EER-onderdaan aan een derde land wil overgaan moet de desbetreffende EER-lidstaat informeren over het uitleveringsverzoek. Deze informatieverplichting moet de EER-lidstaat in staat stellen te beoordelen of hij een overleveringsverzoek wil indienen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Kroatische Hooggerechtshof.
Nieuwsbericht | 02-04-2020
De bestuursrechter kan vaker beslissen om een schadevergoeding toe te kennen als een bestuursorgaan iemands persoonsgegevens heeft verwerkt in strijd met de privacyregels. Die persoon hoeft daarvoor niet altijd naar de burgerlijke rechter. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in een viertal zaken.
Nieuwsbericht | 01-04-2020
De vragen van twee Poolse rechters over de verenigbaarheid van de Poolse tuchtprocedure met het EU-recht zijn door het EU-Hof niet-ontvankelijk verklaard. Volgens het EU-Hof houden de vragen geen verband met de nationale procedure. In de uitspraak oordeelt het EU-Hof wel dat tuchtprocedures tegen de verwijzende rechters ontoelaatbaar zijn.
Nieuwsbericht | 31-03-2020
De verplichting om geen nieuw strafbaar feit te plegen valt onder het begrip “instructies betreffende het gedrag” van het EU-kaderbesluit inzake proeftijd en alternatieve straffen. Het geldt als een door het kaderbesluit erkende proeftijdvoorwaarde die de opschorting van de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf rechtvaardigt. De lidstaten moeten elkaars vonnissen waarin zo’n proefvoorwaarde is opgenomen, erkennen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de hoogste Estse rechter.
Nieuwsbericht | 27-03-2020
Achtergrondstukken die zijn opgesteld in het kader van lopende onderhandelingen over internationale akkoorden vallen onder de bescherming van de internationale betrekkingen als uitzondering op het openbaarheidsbeginsel. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een geding tussen ClientEarth en de Commissie.
Nieuwsbericht | 26-03-2020
De Raad neemt maatregelen om de continuïteit van zijn werkzaamheden in de huidige uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de COVID-19-pandemie te waarborgen. Overeenstemming is bereikt over een tijdelijke afwijking van zijn reglement van orde om het nemen van besluiten via de schriftelijke procedure te vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 23-03-2020
De lidstaten mogen de situatie van een werknemer die op grond van meerdere aanstellingen in de publieke sector een tijdelijke functie blijft bezetten, zonder dat enige stap wordt ondernomen om deze functie permanent in te vullen, niet uitsluiten van de EU-bescherming bij “opeenvolgende arbeidsverhoudingen voor bepaalde tijd”. Instemming van de werknemer met de tijdelijke aanstellingen door een overheidsdienst leidt er niet toe dat de werknemer zijn bescherming verliest. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Spaanse rechters.
Nieuwsbericht | 20-03-2020
Het EU-recht belet de lidstaten niet te voorzien in civiele procedures voor confiscatie, ongeacht het bestaan van een strafbaar feit. Een dergelijke procedure valt niet onder het toepassingsgebied van het kaderbesluit inzake de confiscatie van goederen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Het Kroatische voorzitterschap heeft besloten de ‘geïntegreerde regeling politieke crisisrespons’ (IPCR) volledig te activeren. Wat houdt deze crisisrespons precies in?
Nieuwsbericht | 19-03-2020
Toont 1.161 - 1.180 van 3.362 resultaten.