Milieuorganisaties hebben geen recht om herziening te verzoeken van besluiten van de Commissie over luchtkwaliteitsnormen en pesticiden omdat deze besluiten van algemene strekking zijn. Deze beperking in de Aarhus-verordening kan niet worden getoetst aan de corresponderende regeling in het Aarhus-verdrag, omdat deze laatste regeling geen rechtstreekse werking heeft. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 22-01-2015
De bereidheid van de ECB om staatsobligaties op te kopen van eurolanden in moeilijkheden is als maatregel van monetair beleid niet in strijd met het verbod van monetaire financiering in de EU-verdragen. Wel moet de ECB de evenredigheid tussen doel en middelen in acht nemen en zijn besluit deugdelijk motiveren. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 20-01-2015
Een Britse medewerkster van het consulaat-generaal van de VS kan in Nederland niet eerst vrijstelling van AOW-premiebetaling genieten en vervolgens toch een AOW-uitkering aanvragen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 16-01-2015
Turkse werknemers die de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen, hebben net als andere Nederlanders geen recht om in Turkije de toeslag op hun WAO-uitkering te blijven ontvangen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
De bescherming van de vrijheid van de wetgever, opzet en functioneren van arbitrage-instanties, de relatie tussen nationale rechtssystemen en het geschillenbeslechtingsmechanisme en de mogelijkheid om beslissingen via een beroepsprocedure op rechtmatigheid te toetsen. Deze vier terreinen wil de Europese Commissie de komende tijd verder uitwerken. Dat blijkt uit haar analyse van de 150.000 reacties op de publieke consultatie over de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS.
Nieuwsbericht | 14-01-2015
Hoewel geen enkel algemeen beginsel van Unierecht op zich discriminatie op grond van zwaarlijvigheid verbiedt, kan zwaarlijvigheid onder het begrip „handicap” vallen, wanneer zij de betrokkene belet volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen. Dat antwoord het EU-Hof op vragen van een Deense rechter.
Nieuwsbericht | 12-01-2015
Op dinsdagmiddag 20 januari 2015 organiseert het ECER een bijeenkomst over het negatieve advies van het EU-Hof over de toetreding van de EU tot het EVRM. Dat advies bevat fundamentele beschouwingen over de arrangementen voor het toezicht op de naleving van het EVRM door de EU. U kunt zich nu al aanmelden.
Nieuwsbericht | 21-12-2014
Tot verrassing van 24 lidstaten, de Raad, de Commissie en het Europees Parlement heeft het EU-Hof bezwaren tegen een aantal afspraken over de toetreding van de EU tot het EVRM. De Commissie moet nu terug naar de onderhandelingstafel. Het ECER organiseert over deze ontwikkeling een seminar op 20 januari a.s. Meer hierover in de Kalender.
Nieuwsbericht | 18-12-2014
Het Commissie-werkprogramma voor 2015 biedt een overzicht van de acties die de Commissie de komende twaalf maanden wil ondernemen. Zij beogen het verschil te maken inzake banen, groei en investeringen en moeten de burger tastbare voordelen opleveren. Het is een agenda voor verandering, aldus de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-12-2014
Vanaf 1 januari 2015 verandert de nummering van EU-rechtshandelingen. Volgens deze nieuwe methode zullen documenten in de L-serie van het EU-Publicatieblad doorlopend worden genummerd en een uniek nummer hebben. Dat zal de toegang tot de EU-wetgeving vergemakkelijken en het ook eenvoudiger maken om rechtshandelingen terug te vinden en ernaar te verwijzen.
Nieuwsbericht | 15-12-2014
Een verbeterde zoekfunctie en een gemakkelijker toegang tot nationale uitvoeringsmaatregelen. Dat zijn de voornaamste verbeteringen van de Eur-Lex portal van de EU. Ook het verloop van de wetgevingsprocedure van een EU-voorstel kan voortaan worden gevolgd in Eur-Lex, na het stopzetten van PreLex. Samen met de nieuwe nummering van rechtshandelingen vanaf 1 januari 2015 zal het vinden van EU-recht daardoor een stuk gemakkelijker worden.
Een besluit waarbij het Europees Parlement constateert dat een verzoekschrift niet aan de voorwaarden van het EU-Werkingsverdrag voldoet is vatbaar voor toetsing door de EU-rechter, omdat het het petitierecht van de belanghebbende raakt. Dat geldt ook voor de weigering om kennis te nemen van een verzoekschrift zonder na te gaan of dit aan de voorwaarden van artikel 227 VWEU voldoet. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 10-12-2014
Op de website van de Raad is een nieuwe stemcalculator online gezet. Dit is een handige “tool” om à la minute de mogelijke uitkomsten van een stemming binnen de Raad te berekenen. De nieuwe stemcalculator is aangepast aan de nieuwe stemregels van het Verdrag van Lissabon zoals die sinds 1 november 2014 gelden.
Nieuwsbericht | 08-12-2014
Nationale parlementen hebben hun Europese invloed geleidelijk verstevigd. Veel parlementen gebruiken de instrumenten uit het Lissabon verdrag actief. De Tweede Kamer is hiervan een toonbeeld: met grote toewijding heeft zij een sterke positie ingenomen in het interparlementaire netwerk, een grote bijdrage geleverd aan het Europese besluitvormingsproces en een ambitieuze agenda opgesteld.
Nieuwsbericht | 05-12-2014
Een cao die minimumtarieven vastlegt voor zelfstandige concert remplaçanten strookt met het EU-kartelrecht indien het gaat om „schijnzelfstandigen”, die zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met die van werknemers. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van het Gerechtshof Den Haag.
Nieuwsbericht | 04-12-2014
Een asielzoeker moet aanvullend bewijs leveren van mogelijke vervolging wegens homoseksuele gerichtheid. Maar de overheid mag daarbij niet te zware eisen stellen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 03-12-2014
De minister van Infrastructuur en Milieu mocht een bestuurlijke boete die zij had opgelegd aan een chauffeur uit Polen vanwege overtreding van de Arbeidstijdenwet, niet direct innen. Dit is in strijd met het EU-discriminatieverbod, omdat de wetgever een EU-besluit niet correct heeft omgezet in de Nederlandse wet.. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daarom bepaald dat de chauffeur de boete alsnog niet hoeft te betalen.
De elektronische aanmeldingsplicht voor buitenlandse werknemers die in België worden tewerkgesteld strookt met het EU-recht, voor zover de verplichting dient om fraude te bestrijden en de werknemers te beschermen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Op 1 december 2014 is een einde gekomen aan de overgangsbepalingen inzake de maatregelen voor politiële en justitiële samenwerking die vóór het Verdrag van Lissabon tot stand zijn gekomen (de oude ‘derde pijler’ van de EU). Concreet betekent dit dat ten aanzien van die maatregelen de Europese Commissie en het EU-Hof voortaan volledige bevoegdheden hebben. De lidstaten hoeven echter geen “lawine aan bureaucratische inbreukprocedures” op 1 december te verwachten, aldus Commissaris Timmermans. En het VK blijft deelnemen aan het EU-aanhoudingsbevel en een aantal andere maatregelen op dit terrein.
Nieuwsbericht | 01-12-2014
Internetzoekmachines moeten wereldwijd het EU-recht om vergeten te worden eerbiedigen. Meldingen dat koppelingen naar specifieke websites verwijderd zijn, moeten achterwege blijven. Over deze en andere richtsnoeren hebben de privacy toezichthouders van de EU-lidstaten overeenstemming bereikt.
Toont 1.821 - 1.840 van 3.282 resultaten.