Het Europees Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan de benoeming van de gekozen voorzitter Juncker en het voltallige college van voorgedragen kandidaten. De nieuwe Europese Commissie zal op 1 november 2014 aantreden. Volgens voorzitter Juncker is het tijd voor Europese actie.
Nieuwsbericht | 22-10-2014
Met ingang van 1 november 2014 geldt een nieuwe regeling voor stemming met gekwalificeerde meerderheid. Dit is de meest gebruikelijke stemprocedure in de Raad, vaak aangeduid met de Engelse afkorting “QMV” (qualified majority voting).
Nieuwsbericht | 20-10-2014
Delegatie en uitvoering. Wat is het, waarom is het nuttig, welke mogelijkheden zijn er en hoe daartussen te kiezen? De Nederlandse richtsnoeren keuze ‘comitologie’ zijn bedoeld als hulpmiddel bij het maken van keuzes op het terrein van ‘comitologie’ (delegatie/uitvoering) in EU-onderhandelingstrajecten. Ze zijn een samenvatting van de ICER-Handleiding comitologie en delegatie.
De Tamil Tijgers kunnen zich niet beroepen op het internationaal humanitair recht om te ontsnappen aan nationale of Europeesrechtelijke sanctieregels. Het besluit tot plaatsing van de Tamil Tijgers op de EU-terrorismelijst vertoont wel procedurele gebreken. De Raad krijgt drie maanden de tijd om die te herstellen. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald.
Nieuwsbericht | 18-10-2014
De EU heeft een exclusieve bevoegdheid als het gaat om de aanvaarding van de toetreding van derde landen tot het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Het maakt niet uit dat de EU zelf geen partij is bij dit verdrag. Dit heeft het Hof geoordeeld op verzoek van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 17-10-2014
In WTO-verband is expliciet erkend dat dierenwelzijn een zaak kan zijn van publieke moraal en daarom handelsbeperkingen kan rechtvaardigen. Bij de inrichting van zulke maatregelen zijn nauwkeurigheid en zorgvuldigheid echter noodzakelijk om ongerechtvaardigde discriminatie en handelsbelemmeringen te voorkomen. Dit blijkt uit de brief van minister Ploumen aan de Tweede Kamer over de uitspraak van het Beroepslichaam van de Wereldhandelsorganisatie in de zaak over het EU-handelsverbod voor producten afkomstig van zeehonden.
Het EU-Werkingsverdrag biedt een toereikende rechtsgrondslag voor de vaststelling van namens de Unie uit te dragen standpunten in internationale organisaties waarbij de EU geen partij is, maar alleen een aantal lidstaten. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een geschil tussen Duitsland en de Raad over aanbevelingen van de Internationale wijnbouworganisatie.
Nieuwsbericht | 14-10-2014
Een wettelijke verplichting om een minimumloon te betalen aan werknemers die hun werkzaamheden in het kader van een aanbesteding verrichten in een andere lidstaat in dienst van een daar gevestigde onderaannemer, is in strijd met de vrijheid van dienstverrichting binnen de EU. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de zaak “Bundesdruckerei”.
Verordening 1049/2001, de zogenoemde “Eurowob” regelt de openbaarheid van documenten van de Europese Commissie, de Raad, het Europees Parlement en de met deze instellingen verbonden instanties. Sinds de inwerkingtreding van deze verordening hebben het EU-Hof en het Gerecht diverse arresten gewezen over de interpretatie van de weigeringsgronden van de Eurowob. In een gezamenlijke notitie hebben BZ en PVEU een overzicht geschetst van de belangrijkste jurisprudentie.
De Raad kan in een groot aantal gevallen niet instemmen met de voorstellen van de Commissie over het vervangen van de “regelgevingsprocedure met toetsing” door het toekennen van een bevoegdheid aan de Commissie om gedelegeerde handelingen of uitvoeringshandelingen vast te stellen. Dat blijkt uit een brief van de Minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. In deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rond de onderhandelingen over de drie zogenaamde “Omnibusvoorstellen” van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 13-10-2014
Lidstaten mogen steun ter bevordering van groene stroom beperken tot de productie van groene stroom op eigen grondgebied. Lidstaten zijn niet gehouden de in een andere lidstaat geproduceerde groene stroom te steunen. Een dergelijke territoriale beperking van een nationale steunregeling is niet in strijd met de richtlijn over hernieuwbare energie, of met het vrij verkeer van goederen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 06-10-2014
Op donderdag 6 november organiseert het ECER een seminar over de internationaalrechtelijke kaders van het extern optreden van de EU. Hierover heeft de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) onlangs een advies uitgebracht. Aan de orde komen onder meer de internationaalrechtelijke kwalificatie van de EU, de volkenrechtelijke implicaties van de bevoegdheidsverdeling binnen de EU en vertegenwoordiging en woordvoering in internationale organisaties. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 02-10-2014
Het aantal lopende inbreukzaken vertoont de laatste jaren een opmerkelijke daling. Het aantal zaken dat in een vroege fase wordt opgelost in de zogenaamde “EU-Pilot” stijgt. Nederland staat in de top drie van snelst implementerende landen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 over de toepassing van het EU-recht, dat de Commissie deze week publiceerde.
Nieuwsbericht | 01-10-2014
Deze week zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de beoogde leden van de nieuwe Europese Commissie van start gegaan. Alle 27 kandidaat-commissarissen worden gehoord door de parlementaire commissies die bevoegd zijn voor hun portefeuille. De Zweedse kandidaat Cecilia Malmström (Handel) beet op 29 september het spits af. De Nederlandse kandidaat Frans Timmermans wordt op dinsdag 7 oktober als laatste door het Europees Parlement gehoord.
Nieuwsbericht | 30-09-2014
Een in het geheim gegeven belofte van de ex-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam om garant te staan voor leningen van een bank aan derde partijen, kan onder bepaalde voorwaarden toch worden toegerekend aan de overheid. In dat geval betreft het illegale staatssteun. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 25-09-2014
De instellingen van de Europese Unie moeten meer openheid geven over de besluitvorming en over onderhandelingen over handelsovereenkomsten, maar vooral over de uitstroom van Unie-ambtenaren naar de private sector. Dat stelde EU-Ombudsman Emily O’Reilly onlangs bij de presentatie van het jaarrapport 2013.
De gegevens van een veroordeelde man hoeven niet uit de zoekresultaten van Google te worden gehaald, heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is ‘blijvend relevante informatie’.
Nieuwsbericht | 19-09-2014
Een verplichte tewerkstellingsvergunning voor werknemers uit derde landen in dienst van een uitzendbureau uit een andere EU-lidstaat is in strijd met het Unierecht over het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 18-09-2014
Sanctiemaatregelen van de EU moeten ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden toegepast. Dat staat in een voorstel voor een nieuwe Rijkssanctiewet. Het gaat om sancties tegen personen zoals bevriezing van tegoeden en reis- en visumrestricties, en sancties tegen landen, zoals handelsbeperkingen. Het kopiëren van EU-wetgeving naar deze landen is mogelijk, aldus de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-09-2014
Voor de achtste keer is een jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in EU Hofzaken waarin uitspraak is gedaan in 2013. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 15-09-2014
Toont 1.861 - 1.880 van 3.282 resultaten.