Inloggen Account aanvragen
De aanbeveling van de Raad heeft tot doel armoede en sociale uitsluiting te bestrijden en voor veel werkgelegenheid te zorgen door toereikende inkomenssteun te bevorderen. Dit moet gebeuren door personen met onvoldoende middelen daadwerkelijke toegang tot ondersteunende en essentiële diensten te bieden, en de integratie van wie kan werken op de arbeidsmarkt te vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 03-02-2023
Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden (UDO) om vooraf te toetsen of nieuwe - ook Europese - beleidsplannen en wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn door decentrale overheden. Dit moet gaan helpen bij het maken van realistisch beleid voor de aanpak van maatschappelijke opgaven.
Een ondernemer die lid is van een combinatie van ondernemers waaraan een opdracht was gegund die wegens tekortkomingen bij de uitvoering ervan is beëindigd, moet alle relevante gegevens kunnen aandragen om te bewijzen dat het gelet op zijn individuele gedrag niet gerechtvaardigd zou zijn om hem op een lijst van onbetrouwbare leveranciers op te nemen. De bevoegde autoriteiten moeten die gegevens concreet en individueel beoordelen voordat de betrokken ondernemer op die lijst kan worden opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
De EU is verplicht om de status te eerbiedigen die kerken en religieuze genootschappen volgens het nationale recht in de lidstaten hebben. Die verplichting staat niet in de weg aan de toepassing van het EU-recht en daarmee de EU-regels inzake de vrijheid van vestiging in een situatie waarin een in een lidstaat gevestigd geloofsgenootschap een school in een andere lidstaat als confessionele school erkent en in laatstgenoemde lidstaat overheidsfinanciering aanvraagt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 02-02-2023
De auditors van de Europese Rekenkamer zullen onderzoeken welke maatregelen de uitvoerende macht van de EU heeft genomen om ervoor te zorgen dat landen alleen EU-financiering ontvangen wanneer zij de rechtsstaat eerbiedigen. De controle zal gericht zijn op de financiering in het kader van het cohesiebeleid van de EU en het herstel na COVID-19.
Nieuwsbericht | 01-02-2023
De Dienstenrichtlijn verzet zich tegen een nationale regeling volgens welke bewustmakings- en bijscholingscursussen op het gebied van rijveiligheid moeten worden gegund door middel van een concessie voor openbare diensten, voor zover die regeling verder gaat dan noodzakelijk is om het nagestreefde doel van algemeen belang te bereiken, te weten het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-01-2023
Een nationale regeling die het erkende distributiebedrijf verplicht om uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerde elektriciteit af te nemen tegen een hogere prijs dan de marktprijs en bepaalt dat de daaruit voortvloeiende extra kosten worden gefinancierd middels een verplichte heffing ten laste van de eindverbruikers, of die bepaalt dat de voor de financiering van deze extra kosten bedoelde middelen constant onder staatscontrole staan, betreft een maatregel “van de staat of met staatsmiddelen bekostigd” in de zin van de staatssteunregelgeving. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Letse rechter.
Nieuwsbericht | 30-01-2023
De aanmaningsbrief is verstuurd in verband met de niet-naleving van bepaalde verplichtingen van de verordening betreffende de verspreiding van terroristische online-inhoud. Het gaat onder meer om de verplichting om de autoriteit(en) aan te wijzen die verantwoordelijk is (zijn) om verwijderingsbevelen uit te vaardigen en de Commissie van die autoriteiten in kennis te stellen, om de aanwijzing van een publiek contactpunt en om de regels en maatregelen vast te stellen inzake sancties in geval van niet-naleving van wettelijke verplichtingen.
Nieuwsbericht | 27-01-2023
De Europese Commissie heeft op 20 januari 2023 een voorstel gepresenteerd om het rechtskader voor Europese bevolkings- en huisvestingsstatistieken te moderniseren en te stroomlijnen. Het voorstel bundelt de jaarlijkse statistieken over demografie, migratie, en de volks- en woningtellingen. Doel van het nieuwe rechtskader is om ervoor te zorgen dat de relevante gegevens sneller worden gepubliceerd dan nu het geval is.
Het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling bevat aanbevelingen over hoe de EU-lidstaten de sociale dialoog en collectieve onderhandelingen op nationaal niveau kunnen versterken. Daarnaast bevat een mededeling van de Commissie een reeks maatregelen om de rol van de sociale partners bij de besluitvorming van de EU verder te bevorderen en de sectorale sociale dialoog op EU-niveau te versterken.
De operationele strategie van de Commissie bevat vier aandachtsgebieden voor een effectievere en efficiëntere terugkeer van derdelanders. Daarnaast beschrijft de strategie de belangrijkste acties voor de uitvoering van die vier aandachtsgebieden en de indicatoren die kunnen worden gebruikt om de vooruitgang te volgen.
Nieuwsbericht | 26-01-2023
De bij de terugnameprocedures betrokken lidstaten dienen in het kader van elke procedure afzonderlijk de dwingende overdrachtstermijnen in acht te nemen die in de Dublin III-verordening zijn vastgelegd. De in het kader van een terugnameprocedure geldende overdrachtstermijn kan niet worden onderbroken of verlengd op grond dat een nieuwe, door een andere verzoekende lidstaat ingediend terugnameverzoek is aanvaard. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 25-01-2023
De weigering om een overeenkomst met een zelfstandige te sluiten of te verlengen vanwege diens seksuele geaardheid valt binnen de werkingssfeer van de EU-richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. De door die richtlijn te verlenen bescherming tegen discriminatie kan niet door het nationale recht worden uitgesloten in verband met de contractvrijheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 24-01-2023
Ondanks maatregelen van de Europese Unie om de productie van gevaarlijke afvalstoffen te verminderen, blijft volgens een analyse van Europese Rekenkamer de hoeveelheid ervan in de EU sinds 2004 toenemen. De gepubliceerde analyse van die Rekenkamer gaat in op bestaande en toekomstige uitdagingen bij het omgaan met gevaarlijk afval: het verbeteren van de indeling, het zorgen voor traceerbaarheid, meer recyclen en het bestrijden van de nog steeds lucratieve en illegale handel.
Nieuwsbericht | 23-01-2023
Het in de AVG geregelde recht van een betrokkene om inzage te verkrijgen van de hem betreffende persoonsgegevens, brengt mee dat de verwerkingsverantwoordelijke verplicht is om aan de betrokkene de identiteit van de specifieke ontvangers van die gegevens mee te delen. Alleen wanneer het onmogelijk is om die ontvangers te identificeren of wanneer de verwerkingsverantwoordelijke aantoont dat de verzoeken om inzage van de betrokkene kennelijk ongegrond of buitensporig zijn, hoeft hij alleen de categorieën van de betreffende ontvangers mee te delen aan de betrokkene. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 19-01-2023
Het programma biedt een monitoring- en samenwerkingsmechanisme dat beoogt om tegen 2030 de gemeenschappelijke streefdoelen voor de digitale transformatie van Europa te bereiken.
Kosovo kan gelijk worden gesteld met een ‘derde land’ in de zin van de verordening tot instelling van het Orgaan van Europese regulerende instanties voor elektronische communicatie (Berec) en het Bureau voor ondersteuning van Berec, zonder dat daarmee het internationale recht wordt geschonden. Deze gelijkstelling laat de standpunten van de afzonderlijke lidstaten over de vraag of Kosovo de status van onafhankelijke staat heeft, onverlet. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen het arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 18-01-2023
De verschillende door de AVG geboden beroepsmogelijkheden mogen naast elkaar en onafhankelijk van elkaar worden benut door een betrokkene die van mening is dat zijn rechten uit hoofde van de AVG zijn geschonden. Het staat aan de lidstaten om nader te regelen hoe die beroepsmogelijkheden zich tot elkaar verhouden. De concrete regels voor het benutten van de verschillende beroepsmogelijkheden mogen het recht op een doeltreffende voorziening in rechte niet onevenredig aantasten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Uit het rapport blijkt dat het digitale EU-COVID-certificaat heeft bijgedragen aan de coördinatie van reisbeperkingen tussen de EU-landen en dat het doeltreffend was voor het faciliteren van reizen tijdens de pandemie. Het effect van andere EU-hulpmiddelen was bescheiden. De Europese Commissie heeft snel gehandeld om geschikte technologische oplossingen voor te stellen maar het gebruik van de hulpmiddelen door de EU-landen liep sterk uiteen, waardoor het effect ervan op het faciliteren van reizen ongelijk was. Het rapport roept de EU op zich beter voor te bereiden, zodat aan eventuele toekomstige noodsituaties beter het hoofd kan worden geboden.
De herziene EU-richtlijn ziet op een betere kwaliteit en toegang tot drinkwater. De nieuwe regels behoren tot de meest hoogwaardige normen ter wereld voor drinkwater, in overeenstemming met de ambitie van nulvervuiling uit de Europese Green Deal.
Door deze uitbreiding zullen personen de Europese Commissie voortaan, met behoud van hun anonimiteit, kunnen waarschuwen voor alle soorten mogelijke inbreuken in antitrustzaken op de EU-mededingingsregels. De Europese Commissie heeft het toepassingsbereik van het anonieme antitrust-klokkenluidersinstrument uitgebreid tot fusies en staatssteun.
Nieuwsbericht | 17-01-2023
In de analyse wordt gekeken naar de gevolgen voor de voedselzekerheid van factoren als klimaatverandering, aantasting van het milieu, de economische gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne.
Het voorstel voorziet in een langere overgangsperiode voor de aanpassing aan de nieuwe regels, zoals bepaald in de verordening betreffende medische hulpmiddelen. De nieuwe termijnen zijn afhankelijk van de risicoklasse van medische hulpmiddelen en zullen de toegang tot medische hulpmiddelen voor patiënten waarborgen. Daarnaast zullen medische hulpmiddelen die binnen het huidige rechtskader in de handel zijn gebracht en die nog op de markt beschikbaar zijn, in de handel kunnen blijven (dat wil zeggen zonder uiterste verkoopdatum).
Een verplichting voor accommodatiebemiddelingsdienstverleners zoals AirBNB om gegevens te verzamelen en aan de belastingdienst van de lidstaat van verhuur te verstrekken over overeenkomsten voor kortlopende verhuur waarin zij hebben bemiddeld, is niet in strijd met het vrije dienstenverkeer. Datzelfde geldt voor de verplichting om inkomstenbelasting over bedragen die huurders aan verhuurders hebben betaald aan de bron in te houden en die belasting aan de schatkist te storten. Het verplicht aanwijzen van een fiscaal vertegenwoordiger voor diensten van accommodatiebemiddeling in de lidstaat van verhuur, is daarentegen wél in strijd met het vrije dienstenverkeer. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
De evaluatie beoordeelt de uitvoering van het bestaande kwaliteitskader en de bijdrage ervan aan hoogwaardigere stages in de EU en doet suggesties voor verbeteringen. Later in 2023 zal de Commissie initiatief nemen om het kwaliteitskader voor stages te actualiseren en daarbij een aantal kwesties zoals eerlijke beloning en toegang tot sociale bescherming aan de orde stellen.
Nieuwsbericht | 12-01-2023
Het doel van deze maatregel is om zaken die omwille van de bescherming van persoonsgegevens zijn geanonimiseerd, gemakkelijker te kunnen benoemen en identificeren.
Nieuwsbericht | 10-01-2023
Met onder meer een analysedocument over 30 jaar interne markt, de aankondiging van debatten en tentoonstellingen en de aankondiging van een mededeling over de belangrijkste resultaten en voordelen van de interne markt in 2023, besteedt de Europese Commissie aandacht aan dit gegeven.
Nieuwsbericht | 09-01-2023
De mededeling actualiseert de wijze waarop boetes worden berekend wanneer lidstaten het EU-recht overtreden of bijvoorbeeld uitspraken van het EU-Hof niet nakomen. Als gevolg van een eerder arrest van het EU-Hof van begin 2022 vindt in de Mededeling een wijziging plaats ten aanzien van de berekeningsmethode van het vermogen van een lidstaat om boetes te betalen in het kader van niet-nakomingsprocedures.
Bij het vereiste van toezicht uitoefenen zoals op de eigen diensten bij een inhouse-samenwerking (inbesteding) in de zin van de aanbestedingsrichtlijn, wordt niet voldaan aan de eis dat een aanbestedende dienst is vertegenwoordigd in de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon door het enkele feit dat de vertegenwoordiger van een andere aanbestedende dienst, die ook lid is van de raad van bestuur van de eerste aanbestedende dienst, zitting heeft in de raad van bestuur van de gecontroleerde rechtspersoon. Daarnaast heeft de inbestedingsbepaling in de richtlijn rechtstreekse werking en zijn algemeen belang taken onder voorwaarden niet uitgesloten van de werking van deze bepaling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
De EU-lidstaten moeten hun nationale energie- en klimaatplannen voor de periode 2021-2030 uiterlijk in juni 2023 (ontwerpversie) en juni 2024 (definitieve versie) actualiseren. Een mededeling van de Commissie biedt de lidstaten richtsnoeren voor het proces en de reikwijdte van het opstellen van de ontwerp- en definitieve versie van de geactualiseerde energie- en klimaatplannen.
Nieuwsbericht | 06-01-2023
Toont 1 - 30 van 3.208 resultaten.