Inloggen Account aanvragen
De Europese Rechtsacademie (ERA) in het Duitse Trier verzorgt ook dit jaar weer een driedaagse zomercursus Europees institutioneel recht. Werktaal is onder meer Engels.
Nieuwsbericht | 16-04-2007
Een nieuw EU-verdrag voor 2009, dat is een van de boodschappen van de Verklaring van Berlijn. Premier Balkende heeft echter al aangegeven dat bij de komende herziening de inhoud leidend zal zijn, en niet het tijdstip.
Nieuwsbericht | 25-03-2007
Van 25 juni tot 4 juli organiseert het King's College London een tiendaagse zomercursus in Europees recht. Deze cursus zal uiteraard in Londen plaatsvinden.
Ruim 110 deelnemers woonden op 22 maart in het stijlvolle SER-gebouw het seminar bij over mededingingsvalkuilen voor de overheid bij het ontwerpen van beleid en regelgeving. Een succesvol samenwerkingsproject met Europa Decentraal en het Kenniscentrum wetgeving.
Nieuwsbericht | 22-03-2007
Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de komende EU-verdragswijziging. De brief geeft inzicht in het kabinetsstandpunt in de discussie over hoe het verder moet met de EU-verdragen nu het Grondwettelijke Verdrag van de baan is.
Nieuwsbericht | 20-03-2007
De Commissie heeft haar tanden laten zien door in 399 inbreukzaken nieuwe beslissingen te nemen. Daaronder ook twee Nederlandse zaken. Nederland wordt voor het Hof gedaagd wegens de tekortschietende locatieherkenning van het alarmnummer 112. Verder stuurt de Commissie Nederland een ingebrekestelling wegens niet-tijdige implementatie van het tweede spoorwegpakket.
De gemiddelde procesduur van een prejudiciƫle verwijzing is gedaald tot 19,8 maanden. De gemiddelde duur van de rechtstreekse beroepen is gedaald tot 20 maanden. Het aantal nieuwe zaken in 2006 steeg met 13%. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Hof van Justitie.
Het Hof heeft in de zaak Unibet een nadere uitleg gegeven aan het beginsel van effectieve rechtsbescherming: lidstaten hoeven niet te voorzien in een zelfstandig beroep om de verenigbaarheid van nationaal recht met Europees recht te toetsen.
Nieuwsbericht | 18-03-2007
De conclusies van het voorzitterschap van de Europese Raad gehouden te Brussel op 8 en 9 maart vindt u uiteraard op de ECER site. Gezien de publiciteit rondom de conclusies van deze historische top over klimaat- en energiebeleid, wordt hier extra aandacht aan besteed.
Nieuwsbericht | 11-03-2007
Nieuwsbericht | 06-03-2007
Het Hof heeft aangegeven dat tegen personen die kansspelen organiseren zonder vereiste concessie of vergunning geen strafprocedure kan worden ingeleid indien de voorafgaande weigering om de vergunning of concessie te verlenen in strijd is met het gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 05-03-2007
Op 1 maart is het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten zijn werkzaamheden gestart. Het Bureau zal de EG-instellingen en de lidstaten adviseren over de eerbiediging van de grondrechten bij de uitvoering van het gemeenschapsrecht. Het Handvest van de Grondrechten van de EU zal daarvoor een belangrijk referentiekader vormen. Ook de Raad van Europa kijkt mee. Het ECER organiseert hierover binnenkort een bijeenkomst.
Nieuwsbericht | 28-02-2007
In de beroepen van twee Baskische organisaties tegen plaatsing op de terrorisme-bevriezingslijst heeft het Hof zich bereid verklaard voortaan op verzoek van nationale rechters uitleg te geven van gemeenschappelijke standpunten in de derde pijler, wanneer daaraan rechtsgevolgen kunnen zijn verbonden voor derden.
Nieuwsbericht | 27-02-2007
De Franse Raad van State heeft een klacht over ongelijke behandeling niet getoetst aan de Franse Grondwet, maar de kwestie doorgeschoven naar het EG-Hof van Justitie. Daarmee de voorrang van gemeenschapsrecht boven de Franse Grondwet bevestigend, zo zeggen tegenstanders. En ook hoogleraren Europees recht rollen vechtend over straat. Over Waterloo en apocalyps.
Nieuwsbericht | 22-02-2007
In het vandaag gepubliceerde Annual Policy Strategy valt te lezen op welke terreinen de Commissie in 2008 initiatieven gaat ontwikkelen: onder meer groei en werkgelegenheid, klimaatverandering en energiebeleid.
Nieuwsbericht | 20-02-2007
De Commissie heeft Nederland ten onrechte beschuldigd van een verdragsinbreuk. Dat is de uitkomst van een procedure voor het EG-Hof van Justitie over de verlening van nieuwe visvergunningen nadat twee vissersvaartuigen waren verkocht aan Argentiniƫ.
Nieuwsbericht | 15-02-2007
Op 14 februari presenteerde de Commissie een pakket aan maatregelen om de interne markt voor goederen te stimuleren. Het pakket bestaat uit drie omvangrijke delen: betere regelgeving, bevordering van markttoegang en het vergemakkelijken van de aankoop van een auto in een andere lidstaat.
Nieuwsbericht | 14-02-2007
Op 9 maart 2007 organiseert het Centre of European Law at King's College London de "Annual European Law Conference" . Plaats van de conferentie is Londen. Voor meer informatie kunt u gebruik maken van onderstaande links.
Nieuwsbericht | 13-02-2007
Advocaat-generaal Colomer is van mening dat de Volkswagen-wet het vrij verkeer van kapitaal beperkt. Zijn inziens belet de constructie van de wet inmenging in het bestuur van de onderneming en ontmoedigt investeerders. Het is nu aan het Hof van Justitie om zich over deze kwestie uit te spreken.
Nieuwsbericht | 11-02-2007
Het ECER heeft voor u alle belangrijke passages over Europa uit het coalitieakkoord op een rijtje gezet! In dit akkoord wordt uiteraard aandacht besteed aan de rol van Nederland in Europa. "Een actieve rol voor Nederland in Europa en de wereld " is zelfs de eerste pijler van het toekomstig beleid. De kwestie van het Grondwettelijk Verdrag wordt ook aangestipt.
De Commissie wil dat strafrechtelijke bepalingen ter bescherming van het milieu worden vastgelegd in een EG-richtlijn. Bij de stemming in de Raad zal een lidstaat geen veto meer kunnen uitspreken. Eerder vernietigde het Hof van Justitie een JBZ-kaderbesluit over hetzelfde onderwerp. Volgens het Hof kon de materie best in een richtlijn worden geregeld. De ICER heeft onderzocht waarop in zo'n geval moet worden gelet.
Nieuwsbericht | 08-02-2007
Een groep Europese francofielen wil dat het Frans de enige authentieke taal voor de uitleg van juridische EU-teksten wordt. Daarin zou je je veel preciezer kunnen uitdrukken. Het ECER heeft zo zijn twijfels over deze stelling.
Volgens het Hof van Justitie mag de Commissie een extra zware boete opleggen aan het Franse Danone wegens herhaalde deelname aan een op grond van artikel 81 lid EG verboden kartel. Dit bedrijf was daarvoor al twee keer eerder beboet. Het was volgens het Hof niet van belang dat de eerdere veroordelingen al 17 en 27 jaar geleden plaats vonden.
Nieuwsbericht | 07-02-2007
De Eurowob-verordening is niet bedoeld voor openbaarmaking van stukken als iemand zich wil verdedigen tegen bevriezing van zijn tegoeden door de EU. De rechter kan een beroep op de bescherming van de openbare veiligheid of de internationale betrekkingen slechts beperkt toetsen. Welke staat gevoelige stukken aan de Raad heeft gegeven, hoeft ook niet bekend te worden gemaakt.
Nieuwsbericht | 04-02-2007
De invloed van Europese regels op Nederlandse wetgeving is voor een groot deel te meten, zo blijkt uit onderzoek door het Asser Instituut. Het pilot-onderzoek, gericht op kwantitatieve meting, vergroot het inzicht in de verhouding tussen de Europese en de nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 25-01-2007
De Commissie verzoekt het EG-Hof van Justitie Nederland te veroordelen wegens niet-terugvordering van onwettige steun aan mestbedrijven.
Nieuwsbericht | 24-01-2007
Lidstaten zijn niet gehouden de dekking van aanvullende pensioenen volledig te garanderen in geval van insolventie van de werkgever. Maar in de Britse situatie is de bescherming onder de maat, aldus het Hof van Justitie.
De Europese Commissie heeft een groep ondernemingen uit Europa en Japan een recordboete opgelegd van 750 mln euro wegens kartelvorming bij de verkoop van schakelstations. Het Duitse Siemens kreeg een boete van 400 mln euro.
Toont 3.031 - 3.060 van 3.202 resultaten.