Inloggen Account aanvragen
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 14-07-2021
De digitalisering van rechtsstelsels, de publieke perceptie van juridische onafhankelijkheid en de onafhankelijkheid van nationale rechters bij hooggerechtshoven zijn de drie hoofdonderwerpen van het jaarlijkse scoreboard over justitie dat de Europese Commissie heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 13-07-2021
Volgens de Europese Commissie kon het mededingingsbeleid van de Europese Unie in 2020 flexibel en snel worden aangepast aan de uitzonderlijke economische omstandigheden die het coronavirus met zich meebracht. De Commissie wijst onder meer op de vaststelling van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun. Daarnaast benadrukt de Commissie de langetermijninitiatieven die zij heeft genomen, zoals het voorstel voor een Europese verordening inzake digitale markten en een Europese verordening inzake buitenlandse subsidies.
Nieuwsbericht | 09-07-2021
Door nadere uitleg te geven over innovatiegericht aanbesteden en zowel een beleidskader daarvoor als recente praktijkvoorbeelden inzichtelijk te maken, geeft de Europese Commissie aanbestedende diensten, leveranciers en andere betrokken partijen nadere richtsnoeren mee. Ook bevat de gepubliceerde Mededeling van de Commissie criteria waaraan innovatiegerichte aanbestedingen en daarop volgende overheidsopdrachten moeten voldoen om te voorkomen dat er staatssteun wordt verleend aan een leverancier.
De Europese Commissie heeft in juli 2021 drie nieuwe maatregelen gepresenteerd op het gebied van duurzame financiering. Ten eerste een maatregel met de EU-strategie voor duurzame financiering met als voornaamste doel om particuliere geldstromen naar duurzame economische activiteiten te kanaliseren. Ten tweede een maatregel waarmee (niet)-financiële ondernemingen verplicht worden om beleggers informatie te verstrekken over de ecologische prestaties van hun activiteiten en activa. Tenslotte doet de Commissie een voorstel voor een vrijwillige Europese norm voor groene obligaties. Groene obligaties worden gebruikt om financiering aan te trekken in sectoren waar verduurzaming moet plaatsvinden.
Het programma van het Sloveens voorzitterschap van de Raad, dat per 1 juli is ingegaan en tot en met 31 december 2021 loopt, is bekendgemaakt. Via de website en de agenda van het Sloveense voorzitterschap kunnen de activiteiten worden gevolgd.
Nieuwsbericht | 05-07-2021
Het Europees Parlement heeft een nieuwe verordening aangenomen die voorziet in een hernieuwd mandaat voor het ambt van de Europese Ombudsman. Door de nieuwe regels zal de ombudsman op eigen initiatief onderzoeken kunnen instellen en oplossingen kunnen voorstellen voor kwesties die in klachten worden gemeld, met name bij herhaalde, systematische of bijzonder ernstige gevallen van wanbeheer. Ook worden de voorwaarden voor toegang tot documenten en de samenwerking met de autoriteiten van de lidstaten en de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie verduidelijkt.
De Europese Commissie heeft twee adequaatheidsbesluiten aangenomen voor het Verenigd Koninkrijk: één besluit onder de AVG en één onder de Rechtshandhavingsrichtlijn. Daardoor kunnen persoonsgegevens nu vrij van de Europese Unie naar het VK doorstromen op een manier waarop zij een beschermingsniveau genieten dat gelijkwaardig is aan het niveau dat door EU-wetgeving wordt gegarandeerd.
Met de verbetering van de epidemiologische situatie en het snellere verloop van de vaccinatiecampagnes, heropenen de EU-lidstaten geleidelijk culturele centra en activiteiten. De medio juni door de Europese Commissie gepubliceerde richtsnoeren beogen te zorgen voor een gecoördineerde aanpak hierbij, in overeenstemming met de specifieke nationale, regionale en plaatselijke voorwaarden. De richtsnoeren dienen als leidraad voor het ontwerp en de uitvoering van maatregelen en protocollen in EU-lidstaten met betrekking tot zowel de veilige heropening als het duurzame herstel van de culturele en creatieve sectoren.
Een exploitant van een onlineplatform kan bij de huidige stand van het EU-recht vrijgesteld worden van aansprakelijkheid voor het online delen van auteursrechtelijk beschermde content door derden op het platform. De vrijstelling geldt echter niet wanneer de exploitant kennis heeft van de concrete onwettige handelingen van de gebruikers van zijn platform met betrekking tot de op zijn platform geüploade beschermde content. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Europese Commissie wil met de oprichting van een Europese cybereenheid tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan een collectief Europees optreden om de dreiging van cyberaanvallen tegen te gaan. De Commissie beoogt Europese burgers, bedrijven en instellingen beter te beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen door de beschikbare kennis en middelen op dit gebied te bundelen.
In het kader van grensoverschrijdende gegevensverwerking wordt één toezichthoudende nationale autoriteit aangewezen als ‘leidende toezichthoudende autoriteit’. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat onder bepaalde omstandigheden toe dat een niet-leidende toezichthoudende autoriteit AVG-inbreuken voor de gerechten van zijn lidstaat brengt. Deze mogelijkheid bestaat voor de niet-leidende toezichthoudende autoriteit wanneer hij, op grond van de in de AVG opgenomen bevoegdheidsregels, ook bevoegd was geweest om een besluit te nemen ten aanzien van de conformiteit met de AVG van de grensoverschrijdende gegevensverwerking.
Met het aannemen van de politieke akkoorden over het wetgevingspakket cohesiebeleid 2021-2027 voor een bedrag van 373 miljard euro door het Europees Parlement, en de medeondertekening door de Europese Commissie, kunnen de nieuwe verordeningen over het Europese cohesiebeleid op 1 juli in werking treden.
Eén keer per jaar voert de Tweede Kamer een debat over de Staat van de Europese Unie. Er wordt dan gesproken over het kabinetsbeleid ten aanzien van actuele Europese onderwerpen. Het kabinet, de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs bespraken onlangs in het debat over de Staat van de Europese Unie 2021 ook de Europese agenda van het lopende jaar.
Nieuwsbericht | 02-07-2021
Uit het medio juni gepubliceerde werkprogramma voor 2021 wordt duidelijk dat wordt voorzien in 312 miljoen euro ten behoeve van investeringen in crisisparaatheid, ziektepreventie, gezondheidssystemen en de beroepsbevolking in de gezondheidszorg alsmede in digitalisering in de Europese Unie.
De talent-partnerschappen hangen samen met het nieuwe Migratiepact en zijn bedoeld om wederkerige, stimulerende partnerschappen over migratie te sluiten met derde landen. Er zal vanuit de partnerschappen worden gekeken hoe de expertise van arbeiders van landen van buiten de Europese Unie passend gemaakt kunnen worden met de behoeften van de arbeidsmarkt binnen de EU. De partnerschappen kunnen zo ook leiden tot een gezamenlijke aanpak van migratie.
Indien een nationale wet tot wijziging van een begroting gedurende de looptijd van een meerjarige, en bij eerdere beschikking van de Europese Commissie goedgekeurde steunmaatregel, wordt vastgesteld, moet bij deze vernieuwing van de steunmaatregel worden getoetst of ingevolge het EU-Werkingsverdrag een aanmeldingsprocedure bij de Europese Commissie ter goedkeuring van staatssteun moet worden doorlopen, indien de vernieuwing niet valt onder een bestaande goedkeuringsbeslissing van de Europese Commissie. Tenzij de vernieuwingsmaatregel voldoet aan de voorwaarden in een EU-verordening die bepaalde categorieën steun met de interne markt verenigbaar verklaart of voor de-minimissteun. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Italiaanse rechter.
Het ECER organiseert in het najaar weer een cursus Europees recht op het internet. Deze cursus richt zich op (beleids)medewerkers van de Haagse kerndepartementen, die op interactieve wijze willen leren hoe zij snel relevante Europeesrechtelijke informatie kunnen vinden op het internet.
Een staat met internationale rechtspersoonlijkheid die geen lid is van de Europese Unie kan als ‘rechtspersoon’ beroep tot nietigverklaring instellen tegen een EU-handeling die hem rechtstreeks raakt. Een dergelijke staat kan daarom bevoegd zijn om op te komen tegen een EU-verordening waarbij ten aanzien van die staat beperkende maatregelen (‘sancties’) zijn opgelegd. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De doelen van het Fonds voor een rechtvaardige transitie zijn om de negatieve gevolgen van de klimaattransitie te verzachten door steun te verlenen aan de gebieden en werknemers die het meest worden geraakt door de transitie. Het Fonds zal onder meer investeringen in hernieuwbare energie ondersteunen en de bij- en omscholing van werknemers en werkzoekenden financieren.
Het nieuwe strategische kader van de Europese Commissie beschrijft de belangrijkste maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van werknemers de komende jaren te verbeteren. Het gaat onder meer om maatregelen om de preventie van werkgerelateerde ziekten en ongevallen te verbeteren.
De EU heeft met de vaststelling van het Instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking (NDICI) een groot aantal instrumenten ter financiering van het externe optreden van de Europese Unie samengevoegd. De financiering uit het NDICI kan onder meer worden gebruikt om hervormingen in buurlanden van de EU te ondersteunen en om de armoede terug te dringen in derde landen.
Een EU-lidstaat mag in het kader van de tenuitvoerlegging van verwijderingsbesluiten tegen EU-burgers en hun familieleden nationale regels vaststellen die gebaseerd zijn op de EU-voorschriften inzake de verwijdering van derdelanders. De maatregelen die op grond van de nationale regels worden vastgesteld kunnen echter het vrij verkeer en verblijf van EU-burgers of hun familieleden beperken. Dergelijke beperkingen zijn alleen gerechtvaardigd indien de maatregelen voldoen aan het evenredigheidsbeginsel en uitsluitend zijn gebaseerd op het gedrag van de betrokken EU-burger of het familielid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Belgische Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 30-06-2021
De rechtsgevolgen van een tegen een EU-burger genomen verwijderingsbesluit kunnen niet vervallen door het enkele feit dat de EU-burger het grondgebied van de gastlidstaat fysiek heeft verlaten. De EU-burger moet daarvoor het verblijf in de gastlidstaat daadwerkelijk en effectief hebben beëindigd. De autoriteiten van de gastlidstaat moeten op basis van een individueel onderzoek beoordelen of het verblijf van de EU-burger daadwerkelijk en effectief is beëindigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 29-06-2021
De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering door Frontex van zijn taken en bevoegdheden op het gebied van het beheer van de buitengrenzen van de Europese Unie. De Europese Rekenkamer stelt vast dat de steun die Frontex de lidstaten op dit gebied biedt, onvoldoende doeltreffend is en doet een aantal aanbevelingen om dit te verbeteren.
Nieuwsbericht | 28-06-2021
Een in een EU-lidstaat gevestigd uitzendbureau kan slechts worden geacht ‘zijn werkzaamheden normaliter in diezelfde lidstaat te verrichten’ in de zin van de EU-verordening over de coördinatie van socialezekerheidsstelsels, als het een aanzienlijk deel van zijn werkzaamheden voor de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten verricht voor inlenende ondernemingen die eveneens in die lidstaat zijn gevestigd en die daar hun activiteiten uitoefenen. Dit heeft gevolgen voor een in een andere EU-lidstaat dan de lidstaat van vestiging van het uitzendbureau gedetacheerde uitzendkracht en de vraag welk sociale zekerheidsrecht op deze uitzendkracht dient te worden toegepast. Het betreft het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 25-06-2021
Een lidstaat mag een volgend asielverzoek niet automatisch niet-ontvankelijk verklaren louter omdat de documentatie ter ondersteuning van dat verzoek niet is geauthentiseerd. Deze niet-geauthentiseerde documenten moeten in het kader van een individuele beoordeling nauwgezet en grondig worden onderzocht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 22-06-2021
Vanaf september 2021 kunnen er weer stageplekken voor een stage Europees recht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden ingevuld. Een stage bij de afdeling Europees recht beslaat 3 maanden en is een geschikte manier voor studenten Europees recht - in de laatste fase van hun studie - om een representatief beeld te krijgen van de Europeesrechtelijke praktijk.
Nieuwsbericht | 21-06-2021
De Europese Commissie kan uitvoeringshandelingen vaststellen om ervoor te zorgen dat de uitvoering van EU-wetgeving in de EU-lidstaten eenvormig plaatsvindt. De Raad kan een toetsingsrecht uitoefenen wanneer zij van mening is dat de Commissie met de vaststelling van een ontwerp-uitvoeringshandeling de toegekende uitvoeringsbevoegdheden overschrijdt. De Raad heeft nu voor het eerst gebruik gemaakt van dit toetsingsrecht. De Commissie moet nu onderzoeken of zij de ontwerp-uitvoeringshandeling wil handhaven, wijzigen of intrekken.
Nieuwsbericht | 17-06-2021
In de jaarlijkse mededeling die de Europese Commissie publiceert over duurzame visserij worden de vorderingen met betrekking tot de toestand van de visbestanden geschetst. Ook wordt het startschot gegeven voor de brede openbare raadpleging over de vaststelling van de jaarlijkse vangstmogelijkheden voor het komende jaar. De mededeling bevat eveneens een beoordeling van de vooruitgang die is geboekt op weg naar een duurzame visserij in de EU, over het evenwicht tussen de vangstcapaciteit en de mogelijkheden, de sociaaleconomische prestaties van de visserijsector en de uitvoering van de aanlandingsverplichting. Ook wordt de grondgedachte voor vangstmogelijkheden voor 2022 toegelicht.
Nieuwsbericht | 16-06-2021
Toont 631 - 660 van 3.202 resultaten.