Inloggen Account aanvragen
De Algemene Rekenkamer wil met een onderzoek duidelijkheid verschaffen over de mate waarin Nederland Europese regels correct toepast en uitvoert en wat de gevolgen zijn als het niet goed gaat. Op dit moment is daarover, afgezien van een aantal voorbeelden en informatie uit openbare bronnen, volgens de Algemene Rekenkamer nog niet voldoende bekend.
Nieuwsbericht | 22-02-2021
De Ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van de Wet Markt en Overheid. Overheden die een product of dienst vanwege het algemeen belang willen aanbieden onder de kostprijs, moeten ingevolge het wijzigingsvoorstel daarover eerst in gesprek gaan met ondernemers en de uiteindelijke keuze beter gaan motiveren. Daarmee bevordert het Nederlandse kabinet de eerlijke concurrentie tussen het bedrijfsleven en overheden.
De ministerraad is akkoord met het voorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om de rechtsbescherming van ondernemers bij aanbesteden te verbeteren. De staatssecretaris heeft een maatregelenpakket, dat ziet op verschillende manieren van verbetering van de rechtsbescherming, naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft eveneens het bijbehorend ontwerp voor een wijziging van het Aanbestedingsbesluit en de aangepaste Gids Proportionaliteit ontvangen.
Nieuwsbericht | 19-02-2021
Een inreis- en verblijfsverbod dat jegens een derdelander wordt uitgevaardigd wegens niet-migratiegerelateerde redenen, zoals een eerdere strafrechtelijke veroordeling, kan binnen de werkingssfeer van de EU-Terugkeerrichtlijn vallen. Daarnaast kan een inreis- en verblijfsverbod niet worden gehandhaafd nadat het terugkeerbesluit is ingetrokken. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 18-02-2021
De EU is momenteel niet in staat om internationale handelsovereenkomsten te handhaven wanneer een derde land de geschillenbeslechting blokkeert of anderszins onmogelijk maakt. Een nieuwe EU-verordening geeft de Commissie de bevoegdheid om douanetariefconcessies op te schorten in dergelijke gevallen. Ook kan de Commissie nieuwe douanerechten en kwantitatieve beperkingen op de invoer of uitvoer van goederen instellen.
Nieuwsbericht | 17-02-2021
Een lidstaat mag een volgend asielverzoek niet automatisch niet-ontvankelijk verklaren louter omdat de documentatie ter ondersteuning van dat verzoek niet is geauthentiseerd. Deze niet-geauthentiseerde documenten moeten in het kader van een individuele beoordeling nauwgezet en grondig worden onderzocht. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Nederlandse rechter.
De Algemene Rekenkamer start met een onderzoek naar hoe de uitvoering van projecten met EU-subsidiegelden over de periode 2014-2020 is verlopen en hoe de projecten hebben bijgedragen aan de beoogde subsidie- en programmadoelen. Ervaringen van subsidieontvangers over onder meer de resultaten van projecten en de vermeende meerwaarde van de Europese subsidies worden meegenomen in het onderzoek.
Nieuwsbericht | 16-02-2021
Ter ere van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse vereniging voor Europees recht (NVER) heeft de NVER een nieuwe podcast-serie uitgebracht over het Europees recht.
De rechtsgevolgen van een tegen een EU-burger genomen verwijderingsbesluit kunnen niet vervallen door het enkele feit dat de EU-burger het grondgebied van de gastlidstaat fysiek heeft verlaten. De autoriteiten van de gastlidstaat moeten op basis van een individueel onderzoek de werking in de tijd van het verwijderingsbesluit vaststellen. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Raad van State.
Een nationale rechter moet op grond van het nationale recht beoordelen of er een overeenkomst tussen een consument en een drinkwaterbedrijf tot stand is gekomen indien de consument niet expliciet heeft ingestemd met die overeenkomst. Onder voorwaarden vormt de instandhouding van een drinkwatervoorziening van een woning, zonder dat een consument daar expliciet om heeft verzocht, geen ‘ongevraagde levering’ in de zin van de EU-richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 09-02-2021
De Europese Commissie heeft inbreukprocedures ingeleid tegen Nederland en 23 andere lidstaten omdat zij de nieuwe EU-telecomregels niet (tijdig) hebben geïmplementeerd. De lidstaten hadden deze nieuwe EU-telecomregels voor eind december 2020 moeten omzetten in hun nationale wetgeving.
Wanneer een door een verzoeker opgevraagd document van een EU-instelling door een derde op een blog op internet is geplaatst, heeft dit niet tot gevolg dat er ook toegang tot dit document is verkregen in de zin van de Eurowob. Daarom moet het EU-Gerecht, wanneer zij daarom wordt verzocht, alsnog een oordeel vellen over de weigering van de EU-instelling om dit document openbaar te maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een eerder oordeel van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 08-02-2021
Een natuurlijk persoon tegen wie een administratief onderzoek is ingesteld heeft het recht om te zwijgen wanneer uit zijn antwoorden zou kunnen blijken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een inbreuk die met administratieve sancties van strafrechtelijke aard worden bestraft of tot zijn strafrechtelijke aansprakelijkheid kan leiden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Alle EU-lidstaten nemen inmiddels deel aan het Europees Strafregister Informatiesysteem (ECRIS), maar nog niet alle lidstaten wisselen informatie met elkaar uit binnen dat systeem. Daarnaast is er de laatste jaren sprake van een afname van het aantal kennisgevingen over strafrechtelijke veroordelingen. Wel neemt het aantal informatieverzoeken via het ECRIS toe, maar wordt een te hoog aantal van dit verzoeken te laat of in het geheel niet beantwoord.
Een lidstaat van de eurozone kan, ondanks de exclusieve bevoegdheid van de EU op het gebied van het monetair beleid, bepalen op welke wijze betalingsverplichtingen worden nagekomen, voor zover wordt gewaarborgd dat deze verplichtingen ook door contant gebruik van de euro kunnen worden voldaan. Onder bepaalde voorwaarden kan een lidstaat echter, mede om redenen van openbaar belang, bepalen dat bepaalde overheidsdiensten niet kunnen worden betaald in contanten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 05-02-2021
De Europese Commissie wil de uitoefening van het stemrecht van EU-burgers doeltreffender maker en de deelname van EU-burgers aan het democratische wetgevingsproces versterken. Daarnaast wil de Commissie het vrij verkeer binnen de EU vergemakkelijken en de EU-burgers ook buiten de EU beter beschermen. De Commissie benadrukt dat de coronacrisis het belang van een gemeenschappelijke EU-aanpak op al deze terreinen verder heeft aangetoond.
Het Nationaal Archief heeft een handreiking gepubliceerd die kan worden geraadpleegd in het kader van vernietiging van digitale overheidsinformatie. De handreiking geeft handvatten en is bedoeld voor bewustwording rondom de vernietiging van digitale overheidsinformatie. De handreiking beoogt niet om een blauwdruk met best practices te zijn en gaat ook niet expliciet in op wat er vernietigd moet worden.
De Europese Commissie heeft besloten de Tijdelijke kaderregeling staatssteun, die ondernemingen in lidstaten beoogt te ondersteunen bij het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis, te verlengen tot eind 2021 en tevens op onderdelen te wijzigen. Naast een verhoging van de steunplafonds is met het verlengingsbesluit ook voorzien in de mogelijkheid om terugbetaalbare instrumenten, die onder de tijdelijke kaderregeling zijn verleend, onder bepaalde voorwaarden staatssteunproof om te zetten in rechtstreekse subsidies.
Nieuwsbericht | 03-02-2021
Niet alle rechten uit de EU-richtlijn inzake het recht op informatie in strafprocedures gelden voor personen die worden aangehouden met het oog op de tenuitvoerlegging van een Europees aanhoudingsbevel (EAB). Dat gegeven leidt er niet toe dat het Kaderbesluit EAB ongeldig is in het licht van het EU-Handvest van de grondrechten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Het verbod van discriminatie op basis van een handicap is ook van toepassing op het gedrag van een werkgever die een onderscheid maakt tussen twee groepen gehandicapten op grond van een ogenschijnlijk neutrale maatstraf, namelijk de datum van overlegging van het attest van de erkenning van een handicap. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Een nationale rechter, die moet oordelen over een beroep tot nietigverklaring van een overdrachtsbesluit, hoeft geen rekening te houden met het feit dat de broer van een asielzoeker na de vaststelling van het overdrachtsbesluit is aangekomen in de lidstaat en aldaar een asielverzoek heeft ingediend. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Belgische rechter.
Het Europese burgerinitiatief Minority SafePack beoogt personen te beschermen die tot een nationale of taalkundige minderheid behoren. In reactie op dit burgerinitiatief heeft de Europese Commissie een mededeling uitgebracht waarin een aantal doelstellingen van het initiatief worden ondersteund.
Nieuwsbericht | 27-01-2021
Bij de vraag of de bescherming of bijstand aan een staatloze Palestijn door de VN-hulporganisatie UNRWA is opgehouden moet rekening worden gehouden met alle sectoren in het mandaatgebied van de UNRWA. Aan de hand van een individuele beoordeling moet worden onderzocht of de betrokkene daadwerkelijk toegang kan krijgen tot een sector of daar naartoe kan terugkeren indien hij die sector heeft verlaten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel dat het besluit van de Raad van de Europese Unie over het stelsel van de eigen middelen van de Europese Unie goedkeurt.
Het nieuwe Gemeenschappelijke Werkprogramma van de Benelux Unie biedt een solide basis om de Benelux-landen de komende vier jaar te ondersteunen bij de uitvoering van innovatieve grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten. Het werkprogramma moet bijdragen aan de versterking van de economische unie en de interne markt, de duurzame ontwikkeling en de samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.
De Europese Commissie heeft besloten om een nieuwe dienst op te richten die zich zal gaan bezighouden met de toepassing van en het toezicht op de overeenkomsten die tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn gesloten naar aanleiding van de uittreding van het VK uit de EU. De dienst moet per 1 maart 2021 operationeel zijn.
Nieuwsbericht | 26-01-2021
Het EU-Kaderbesluit inzake Europese aanhoudingsbevelen en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte vereisen niet dat een overgeleverde wordt vrijgelaten indien het tegen hem uitgevaardigde EAB ongeldig wordt verklaard. De nationale rechter moet overeenkomstig het nationale recht bepalen welke rechtsgevolgen de ongeldigverklaring van het EAB voor de voorlopige hechtenis van de overgeleverde persoon heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een ondernemer kan tijdens een aanbestedingsprocedure niet altijd worden verplicht om uit eigen initiatief bewijs te leveren van de corrigerende maatregelen die hij heeft genomen om aan te tonen dat hij betrouwbaar is. Een dergelijke verplichting kan slechts worden opgelegd indien deze verplichting duidelijk, eenduidig en nauwkeurig in een nationale regeling is opgenomen en via de aanbestedingsstukken ter kennis van de ondernemer is gebracht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Vredesfaciliteit zal de financiering van de kosten van militaire EU-missies en operaties in het kader van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) versterken. Daarnaast voorziet de Europese Vredesfaciliteit in uitgebreidere mogelijkheden om vredesoperaties en capaciteitsopbouw door derde landen en internationale organisaties te financieren. Het kabinet is van oordeel dat het politieke akkoord past binnen de Nederlandse inzet.
Nederland mag de toegang tot de rechter van belanghebbenden die willen opkomen tegen milieubesluiten waarop het Verdrag van Aarhus van toepassing is, niet beperken door de voorwaarde te stellen dat er een zienswijze is ingediend in de fase van de inspraak. Daarnaast moeten ook niet-belanghebbenden hun inspraakrechten op grond van het Verdrag van Aarhus kunnen afdwingen bij een rechter. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 25-01-2021
Toont 781 - 810 van 3.202 resultaten.