Een wettelijke verplichting om een minimumloon te betalen aan werknemers die hun werkzaamheden in het kader van een aanbesteding verrichten in een andere lidstaat in dienst van een daar gevestigde onderaannemer, is in strijd met de vrijheid van dienstverrichting binnen de EU. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de zaak “Bundesdruckerei”.
Nieuwsbericht | 14-10-2014
Verordening 1049/2001, de zogenoemde “Eurowob” regelt de openbaarheid van documenten van de Europese Commissie, de Raad, het Europees Parlement en de met deze instellingen verbonden instanties. Sinds de inwerkingtreding van deze verordening hebben het EU-Hof en het Gerecht diverse arresten gewezen over de interpretatie van de weigeringsgronden van de Eurowob. In een gezamenlijke notitie hebben BZ en PVEU een overzicht geschetst van de belangrijkste jurisprudentie.
De Raad kan in een groot aantal gevallen niet instemmen met de voorstellen van de Commissie over het vervangen van de “regelgevingsprocedure met toetsing” door het toekennen van een bevoegdheid aan de Commissie om gedelegeerde handelingen of uitvoeringshandelingen vast te stellen. Dat blijkt uit een brief van de Minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. In deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rond de onderhandelingen over de drie zogenaamde “Omnibusvoorstellen” van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 13-10-2014
Lidstaten mogen steun ter bevordering van groene stroom beperken tot de productie van groene stroom op eigen grondgebied. Lidstaten zijn niet gehouden de in een andere lidstaat geproduceerde groene stroom te steunen. Een dergelijke territoriale beperking van een nationale steunregeling is niet in strijd met de richtlijn over hernieuwbare energie, of met het vrij verkeer van goederen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 06-10-2014
Op donderdag 6 november organiseert het ECER een seminar over de internationaalrechtelijke kaders van het extern optreden van de EU. Hierover heeft de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) onlangs een advies uitgebracht. Aan de orde komen onder meer de internationaalrechtelijke kwalificatie van de EU, de volkenrechtelijke implicaties van de bevoegdheidsverdeling binnen de EU en vertegenwoordiging en woordvoering in internationale organisaties. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 02-10-2014
Het aantal lopende inbreukzaken vertoont de laatste jaren een opmerkelijke daling. Het aantal zaken dat in een vroege fase wordt opgelost in de zogenaamde “EU-Pilot” stijgt. Nederland staat in de top drie van snelst implementerende landen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 over de toepassing van het EU-recht, dat de Commissie deze week publiceerde.
Nieuwsbericht | 01-10-2014
Deze week zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de beoogde leden van de nieuwe Europese Commissie van start gegaan. Alle 27 kandidaat-commissarissen worden gehoord door de parlementaire commissies die bevoegd zijn voor hun portefeuille. De Zweedse kandidaat Cecilia Malmström (Handel) beet op 29 september het spits af. De Nederlandse kandidaat Frans Timmermans wordt op dinsdag 7 oktober als laatste door het Europees Parlement gehoord.
Nieuwsbericht | 30-09-2014
Een in het geheim gegeven belofte van de ex-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam om garant te staan voor leningen van een bank aan derde partijen, kan onder bepaalde voorwaarden toch worden toegerekend aan de overheid. In dat geval betreft het illegale staatssteun. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 25-09-2014
De instellingen van de Europese Unie moeten meer openheid geven over de besluitvorming en over onderhandelingen over handelsovereenkomsten, maar vooral over de uitstroom van Unie-ambtenaren naar de private sector. Dat stelde EU-Ombudsman Emily O’Reilly onlangs bij de presentatie van het jaarrapport 2013.
De gegevens van een veroordeelde man hoeven niet uit de zoekresultaten van Google te worden gehaald, heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is ‘blijvend relevante informatie’.
Nieuwsbericht | 19-09-2014
Een verplichte tewerkstellingsvergunning voor werknemers uit derde landen in dienst van een uitzendbureau uit een andere EU-lidstaat is in strijd met het Unierecht over het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 18-09-2014
Sanctiemaatregelen van de EU moeten ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden toegepast. Dat staat in een voorstel voor een nieuwe Rijkssanctiewet. Het gaat om sancties tegen personen zoals bevriezing van tegoeden en reis- en visumrestricties, en sancties tegen landen, zoals handelsbeperkingen. Het kopiëren van EU-wetgeving naar deze landen is mogelijk, aldus de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-09-2014
Voor de achtste keer is een jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in EU Hofzaken waarin uitspraak is gedaan in 2013. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 15-09-2014
Lidstaten zijn verplicht om studenten uit derde landen toe te laten tot hun grondgebied, wanneer zij langer dan drie maanden op hun grondgebied wensen te verblijven, en wanneer zij voldoen aan de in het Unierecht uitputtend geregelde toelatingsvoorwaarden. Lidstaten mogen hierbij geen bijkomende regels opstellen, aldus het EU-Hof.
Het Kabinet staat positief tegenover de personele invulling, de portefeuilleverdeling en de interne organisatie van de nieuwe Europese Commissie. Ook is het kabinet verheugd over de voordracht van Frans Timmermans als eerste vicevoorzitter. Dit blijkt uit de appreciatie die Minister-President Rutte naar het parlement heeft gestuurd.
Commissievoorzitter Juncker heeft zijn team en de nieuwe structuur van de Europese Commissie bekendgemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is voorgedragen als eerste vicevoorzitter en Commissaris voor betere regelgeving.
Nieuwsbericht | 11-09-2014
Overeenkomsten die tot doel hebben de mededinging te beperken kunnen niet meer profiteren van de de-minimisregeling. Dat blijkt uit een nieuwe mededeling van de Europese Commissie over kartelovereenkomsten van geringe betekenis. Daarin wordt het beleid geactualiseerd en gestroomlijnd met andere regelingen.
Nieuwsbericht | 04-09-2014
De Europese Raad heeft in zijn vergadering van 30 augustus de Poolse premier Donald Tusk verkozen tot nieuwe voorzitter en de Italiaanse minister van BZ Federica Mogherini tot nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De samenstelling van de Europese Commissie volgt de komende weken, waarin het Europees Parlement de kandidaten kritisch zal toetsen. Het ECER zet de juridische teksten even op een rij.
De nieuwe EU-interne regeling voor de aanpak van geschillen in het kader van investeringsovereenkomsten van de EU met haar handelspartners is in het EU-Publicatieblad verschenen. Deze verordening regelt de procesvertegenwoordiging en de financiële verantwoordelijkheid van de EU en de lidstaten bij toekomstige arbitragegeschillen tussen investeerders en staten.
Nieuwsbericht | 29-08-2014
Besluiten van de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement kunnen geen voorwerp van rechterlijk toezicht vormen. Dit geldt voor ieder besluit dat een verzoekschrift niet-ontvankelijk verklaart. Met dit advies aan het EU-Hof gaat Advocaat-Generaal Jääskinen in tegen eerdere rechtspraak van het Gerecht.
Nieuwsbericht | 19-08-2014
Inbreukprocedures zouden voor de nationale rechters moeten worden gevoerd. De hoogste nationale rechters zouden een gele kaart moeten kunnen geven aan het EU-Hof voor uitspraken over de EU-grondrechten. En door vast te houden aan het Frans als voertaal lijken de Hof-uitspraken niet op elegante en perfecte Rijnlandse kastelen maar op de Lego-variant daarvan. Dat zijn enkele observaties van Hugo Brady van het Centre for European Reform in een bijzonder leesbare publicatie over het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 08-08-2014
Meer mensen bewust te maken en de kennis te vergroten over wetgeving en rechtspraak over de bescherming van persoonsgegevens. Dat is het doel van een nieuwe coproductie van het EU-Grondrechtenbureau, de Raad van Europa en de griffie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Nieuwsbericht | 01-08-2014
De Raad heeft besloten Litouwen toe te laten tot de eurozone. Dit wegens de gunstige economische prestaties en de langdurig stabiele economie van Litouwen. Vanaf 1 januari zal de euro in negentien EU-landen wettig betaalmidel zijn.
Nieuwsbericht | 31-07-2014
De Bankenunie wordt steeds meer werkelijkheid. Vandaag verschijnt in het Publicatieblad de verordening die een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme in het leven roept. In een honderdtal artikelen worden regels gegeven om desnoods binnen een weekend een omvallende bank te redden of gecontroleerd af te wikkelen. Het Duitse Constitutionele Hof moet zich binnenkort buigen over de verenigbaarheid van het bankentoezicht met de EU-verdragen.
Nieuwsbericht | 30-07-2014
Vreemdelingen mogen niet worden ondergebracht in gevangenissen in afwachting van hun uitzetting. De lidstaten moeten zorgen voor speciale inrichtingen voor bewaring van vreemdelingen in de zin van de Terugkeerrichtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald in twee Duitse zaken.
Nieuwsbericht | 21-07-2014
Nederland is niet verplicht inzage te verlenen in de juridische analyse waarop een besluit over de verblijfsstatus gebaseerd wordt. De EU-privacyrichtlijn is daarop niet van toepassing. Ook het EU-Handvest van de Grondrechten verplicht daar niet toe. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de rechtbank Middelburg en de Raad van State.
Nieuwsbericht | 18-07-2014
De richtlijn gezinshereniging laat toe dat verzoeken van echtgenoten die onderdaan zijn van een derde staat, mogen worden afgewezen als zij de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Oostenrijkse zaak.
Nieuwsbericht | 17-07-2014
De lidstaten hebben het recht om de geloofwaardigheid van de gestelde seksuele gerichtheid van een asielzoeker te verifiëren. Maar bepaalde verificatiemethodes, zoals medische en pseudo-medische onderzoeken, indringende ondervragingen en het verlangen dat bewijs wordt geleverd van seksuele activiteiten, zijn alle strijdig met het Handvest van de grondrechten. Dat adviseert advocaat-generaal Sharpston het EU-Hof in een Nederlandse zaak.
Een gezinslid van een erkende langdurig ingezetene heeft geen recht op de EU-status van langdurig ingezetene, als het niet zelf voldoet aan de voorwaarden. Zelfs als de nationale wet het gezinslid wel de rechten verleent die bij die status horen, dan nog kan zij tegenover andere lidstaten daarop geen beroep doen.
Vier Commissarissen verhuisden deze zomer van de Commissie naar het Parlement. Op woensdag stemde het EP in met de kandidatuur van hun vervangers. Na benoeming door de Raad bekleden zij deze functie gedurende de rest van de huidige termijn van de Commissie, die op 31 oktober 2014 afloopt.
Toont 1.861 - 1.890 van 3.275 resultaten.