Een asielzoeker heeft geen recht op behandeling van zijn asielverzoek door een bepaald EU-land. Leidend is de keuze die twee landen onderling maken in het kader van de Dublinverordening. Hiertegen opkomen kan slechts bij systematische fouten in de asielprocedure en opvang in een lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 10-01-2014
Banen, een groeiende economie, sterke banken in de eurozone en veiligheid aan de gemeenschappelijke buitengrenzen. Dat zijn de prioriteiten van Griekenland als nieuwe voorzitter van de EU. Griekenland moet wel een vliegende start maken, aldus Commissievoorzitter Barroso. Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur heeft Griekenland slechts drie maanden gelegenheid om zaken af te ronden.
Nieuwsbericht | 09-01-2014
Normaal moet een nationale staatssteunregeling worden goedgekeurd door de Commissie. Maar soms mag de Raad daarover een besluit nemen, als de Commissie nog niet tot een eindoordeel is gekomen. Dat geeft natuurlijk fricties met de Commissie. En soms komt het EU-Hof eraan te pas. Het EU-Hof heeft nu een nuttig overzicht gegeven van de bevoegdheidsverdeling tussen de Commissie en de Raad.
De Europese Raad hield, voor het eerst sinds 2008, een diepgaande discussie over het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Daarnaast sprak de ER over een aantal thema’s van sociaal en economisch beleid. Tenslotte is gesproken over een aantal onderwerpen van buitenlands beleid, zoals de situatie in de Centraal Afrikaanse republiek, het Oostelijk Partnerschap en het conflict in Syrië.
Nieuwsbericht | 02-01-2014
"De mensen moeten maar naar Luxemburg komen", aldus rechter Prechal in een interview op European Law Blog. Daarin geeft ze haar visie op een aantal aspecten van het reilen en zeilen van het EU-Hof. Voor wie onder de kerstboom of tijdens de blije vrije dagen meer wil lezen over de Europese rechtspraktijk.
Nieuwsbericht | 19-12-2013
Tussen al het geweld van de totstandkoming van het nieuwe afwikkelingsmechanisme voor omvallende banken ontving het ECER nog een ander geruststellend bericht. Het Liers vlaaike is voortaan beschermd. Fijne feestdagen en tot ziens in het nieuwe jaar!
De Commissie mag een besluit dat in een comitéprocedure is voorgelegd aan de lidstaten niet naderhand nog even wijzigen. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure die was aangespannen door Hongarije over een genetisch gemodificeerd aardappelproduct.
Nieuwsbericht | 13-12-2013
Nederland is niet verplicht inzage te verlenen in de juridische analyse waarop een besluit over de verblijfsstatus gebaseerd wordt. De EU-privacyrichtlijn is daarop niet van toepassing. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Sharpston aan het EU-Hof op vragen van de rechtbank Middelburg.
Nieuwsbericht | 12-12-2013
Voor het opvragen van persoonsgegevens bij de gemeentelijke basisadministratie mag de gemeente een vergoeding vragen. Maar die mag niet bovenmatig zijn, enkel kostendekkend. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Gerechtshof Den Bosch.
Derdelanders die familiebanden hebben met een EU-burger hebben recht op een afgeleid verblijfsrecht in de EU wanneer de EU-burger in een ander land van de EU heeft gewoond of gewerkt. Daarvoor is geen minimumperiode vereist. Dat is het advies van Advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof na vragen van de Nederlandse Raad van State.
De richtlijn betreffende de bewaring van gegevens is onverenigbaar met het grondrecht van burgers op eerbiediging van hun privéleven. Dat recht is vastgelegd in het Handvest van de grondrechten. Het Handvest eist dat iedere beperking op de uitoefening van een grondrecht bij wet moet zijn gesteld. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof op vragen van de Ierse High Court en het Oostenrijkse Verfassungsgerichtshof. Hij stelt evenwel voor om de gevolgen van de vaststelling van ongeldigheid open te laten zodat de wetgever van de Unie binnen een redelijke termijn de noodzakelijke maatregelen kan nemen om de vastgestelde ongeldigheid ongedaan te maken.
Hoe interpreteren de nationale en Europese rechter de bepalingen uit het EU-Handvest? Wat is de betekenis van het Handvest voor de Nederlandse rechtspraktijk? Hoe verhoudt het Handvest zich tot onze nationale grondrechten en het EVRM? Dit zijn slechts enkele vragen die aan bod komen tijdens een seminar op vrijdagmiddag 31 januari a.s. van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten.
Nieuwsbericht | 11-12-2013
Het kabinet kan zich op hoofdlijnen vinden in de kernprioriteiten van de Commissie, al is het op onderdelen kritisch. Voornaamste aandachtspunt van de Commissie blijft het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid. Het kabinet waardeert deze insteek. Het kabinet waardeert ook de uitdrukkelijke aandacht die in het werkprogramma wordt ingeruimd voor ‘gezonde en resultaatgerichte regelgeving’. Aangezien dit het laatste jaar is van de zittingstermijn van de huidige Commissie, bevat het werkprogramma 2014 relatief weinig nieuwe voorstellen.
Nieuwsbericht | 26-11-2013
Future Models of European Integration- betreft de toekomst van de Europese samenwerking, meer in het bijzonder de verschillende mogelijkheden van gedifferentieerde integratie zoals die nu worden toegepast –bijvoorbeeld- op het gebied van de Euro en de EU justitiesamenwerking.
Nieuwsbericht | 25-11-2013
In een volle Oude Perszaal op het Ministerie van Buitenlandse Zaken werden op 23 november tijdens dit seminar onder meer de verschillende wetgevingsprocedures, de keuze van een rechtsgrondslag en de splitsing van regelingen, en de keuze tussen delegatie en comitologie besproken. Bijzondere aandacht werd besteed aan alledaagse onderwerpen die niet geregeld zijn, zoals raadsconclusies, algemene oriëntaties, trilogen. Het seminar ging in op vele vragen uit de praktijk, zoals over de omgang met gelijkgezinden en het EP, de rol van ons eigen parlement en van het Voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 23-11-2013
Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid uitgesproken voorstander te zijn van één vergaderlocatie. In een rapport wordt het Europees Parlement opgeroepen om zijn bevoegdheden onder de EU-verdragen aan te wenden om een verdragswijzigingsprocedures in gang te zetten. Deze verdragswijziging moet het mogelijk maken dat het Europees Parlement voortaan zijn eigen vergaderlocatie bepaalt. Het rapport werd met 483 stemmen voor, 141 stemmen tegen en 34 onthoudingen gesteund.
Nieuwsbericht | 21-11-2013
Op dinsdagmiddag 3 december 2013 organiseert het ECER een seminar over het GBVB na vier jaar Lissabon. Tijdens het seminar zullen de uitgebreide Vuistregels inzake het externe optreden van de EU en de lidstaten worden gepresenteerd, dat is aangevuld met een gedeelte over het GBVB. Aan de hand van recente praktijksituaties zal onder meer worden ingegaan op de reikwijdte van het GBVB, de positie van de Hoge Vertegenwoordiger, het functioneren van de EDEO, de bepaling van internationale standpunten van de EU onder het GBVB en de rol van het EP.
Nieuwsbericht | 20-11-2013
Het EU-Hof heeft de Raad gelijk gegeven in zijn onenigheid met de Commissie over de jaarlijkse verhoging van de EU-ambtenarensalarissen. Het is alleen aan de Raad, en niet aan de Commissie, om conclusies te trekken over de sociaaleconomische situatie in de Europese Unie. Indien de Raad concludeert dat er een sociaaleconomische crisis is in de EU, is de uitzonderingsclausule in het EU-ambtenarenstatuut van toepassing. De Commissie moet dan een voorstel doen voor de jaarlijkse aanpassing van de EU-ambtenarensalarissen dat daarmee rekening houdt.
Nieuwsbericht | 19-11-2013
De Europese Commissie is niet verplicht om het onderzoeksdossier in een niet-nakomingsprocedure openbaar te maken. Dit geldt ook wanneer een klacht is geseponeerd en de Commissie geen formele inbreukprocedure bij het EU-Hof heeft ingesteld. Openbaarmaking zou in strijd zijn met het doel van de procedure en de aard en het verloop ervan kunnen wijzigen. Dat heeft het EU-Hof bevestigd in een beroep dat was ingesteld door een Portugese milieu-organisatie.
Nieuwsbericht | 15-11-2013
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat een gemeente niet rechtstreeks mag ingrijpen in de eindgebruikerstarieven voor de levering van een basispakket aan radio- en televisieprogramma’s via de kabel. Volgens het EU-Hof volgt daarnaast uit het beginsel van loyale samenwerking dat een gemeente zich niet kan beroepen op een contractueel tariefbeding dat is gesloten vóór de vaststelling van het op elektronische-communicatiediensten toepasselijke nieuwe regelingskader.
Nieuwsbericht | 11-11-2013
Homoseksuele asielzoekers hebben binnen de EU recht op asiel wanneer zij in hun land van herkomst gevaar lopen als groep te worden vervolgd. Dit kan blijken uit het bestaan van strafwetgeving die daadwerklijk wordt toegepast. Zij mogen niet worden teruggestuurd met de boodschap dat zij hun homoseksualiteit maar geheim moeten houden of zich terughoudend moeten opstellen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 08-11-2013
De ondertekening van het verdrag over rechtsbescherming van diensten valt hoofdzakelijk onder het gemeenschappelijk handelsbeleid en niet onder het beleid betreffende de interne markt, zoals de Raad meende. Harmonisatie van wetgeving is slechts een middel ter verwezenlijking van het hoofddoel van het verdrag. Weliswaar had de Unie haar bevoegdheid om confiscatoire maatregelen vast te stellen nog niet uitgeoefend. Maar dit had niet tot gevolg dat het verdrag van gemengde aard was. Dit onderdeel was slechts bijkomstig van aard en volgde daarom de exclusieve bevoegdheid van de Unie op handelspolitiek gebied. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die de Commissie had aangespannen tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 28-10-2013
Wanneer vormt een illegale vreemdeling een gevaar voor de openbare orde in de zin van de Terugkeerrichtlijn? Deze vraag heeft de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof in twee beroepszaken van vreemdelingen die volgens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie onmiddellijk moeten worden uitgezet wegens gevaar voor de openbare orde. Normaal biedt de Terugkeerrichtlijn een termijn van vier weken voor vrijwillig vertrek.
Nieuwsbericht | 24-10-2013
Het afnemen van vingerafdrukken en het bewaren hiervan in het paspoort vormen een aantasting het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Maar deze maatregelen zijn gerechtvaardigd om fraude met reisdocumenten te voorkomen. Het EU-recht biedt echter geen basis voor een centrale opslag van vingerafdrukken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 23-10-2013
Het privatiseringsverbod, het groepsverbod en het verbod op nevenactiviteiten voor elektriciteits- en gasbedrijven kunnen geoorloofd zijn om de consument te beschermen en de energievoorziening zeker te stellen. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van de Hoge Raad over de verenigbaarheid van de Splitsingswet met de vrijheid van kapitaalverkeer
Nieuwsbericht | 22-10-2013
Het ECER organiseert op 22 oktober wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar djz-ecer@minbuza.nl.
Nieuwsbericht | 15-10-2013
Op dinsdagmiddag 19 november 2013 organiseert het ECER een seminar over de praktijk van het EU-wetgevingsproces. Aan de orde komen de verschillende wetgevingsprocedures, de keuze van een rechtsgrondslag en de splitsing van regelingen, en de keuze tussen delegatie en comitologie. Bijzondere aandacht wordt besteed aan alledaagse onderwerpen die niet geregeld zijn, zoals raadsconclusies, algemene oriëntaties, trilogen. Het seminar is bedoeld voor beleidsmedewerkers van alle departementen die te maken hebben met het Brusselse besluitvormingsproces.
Om de onduidelijkheid over de aansprakelijkheid voor EU-missies weg te nemen, heeft de Europese Ombudsman een praktische klachtenregeling vastgesteld. Het gaat om klachten over civiele en militaire EU-missies in het kader van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid. De Ombudsman zal voor financieel-administratieve klachten over civiele missies de Commissie aanschrijven, en voor alle andere klachten de Hoge Vertegenwoordiger en haar ondersteunende dienst.
Nieuwsbericht | 09-10-2013
Op 14 en 15 november 2013 wordt door de Academie voor Europees Recht in Trier de jaarlijkse staatssteunconferentie gehouden. Hier worden de meeste recente ontwikkelingen in de jurisprudentie van het EU-Hof geanalyseerd. Aan de orde komen ook de laatste stand van zaken in de modernisering van het staatssteunregime en nieuw beleid voor regionale steun, dat op 1 juli 2014 in werking zal treden.
De Europese Commissie heeft in een Mededeling plannen gelanceerd voor een verdere verdieping van de sociale dimensie van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De Commissie stelt onder meer voor om in het kader van de macro-economisch onevenwichtigheidsprocedure een beperkt aantal additionele werkgelegenheid en sociale hulpindicatoren te integreren in het jaarlijkse ‘Alert Mechanism Report’ (AMR). Dit rapport vormt de basis voor de analyse door de Commissie van de economische situatie in de lidstaten.
Nieuwsbericht | 07-10-2013
Toont 1.981 - 2.010 van 3.280 resultaten.