Inloggen Account aanvragen
Op vrijdag 14 november a.s. houdt de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht haar Najaarsvergadering. Op de vergadering zal worden gediscussieerd over de verschillende manieren waarop (Europese) wetgeving, rechtspraak en bestuur met informatie omgaan. Het ECER beveelt deze bijeenkomst van harte aan.
Nieuwsbericht | 28-10-2008
Uitzendkrachten mogen in beginsel niet meer ongelijk behandeld worden ten opzichte van vaste werknemers. Bepaalde arbeidsvoorwaarden, waaronder zwangerschapsverlof en vakantiedagen, moeten gelijk zijn. Het is mogelijk af te wijken van deze hoofdregel, mits er een akkoord is tussen sociale partners. Dat staat in een zwaar bevochten richtlijn die deze week door het Europees Parlement is goedgekeurd. De lidstaten hebben drie jaar de tijd om de richtlijn te implementeren.
Nieuwsbericht | 23-10-2008
Op maandag 13 oktober 2008 gaf prof. mr. A.S. Hartkamp een interessante lezing over de horizontale werking van het Europese recht. In zijn rede stipte hij vele aspecten van dit leerstuk aan. Van deze bijeenkomst is een verslag gemaakt.
De implementatie en handhaving van Europese regelgeving vereisen maatwerk. Elk wetgevingstraject is anders. De redenen voor een te late implementatie liggen niet zelden buiten het wetgevingsproces. Toch steken de minister van Justitie en de staatsecretaris voor Europese Zaken ook de hand in eigen boezem, met name daar waar meerdere ministeries betrokken zijn bij wetgeving. De bewindslieden reageren in een brief aan de Tweede Kamer op de vragen naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer over dit onderwerp.
Nieuwsbericht | 22-10-2008
De nieuwe procedure die de Raad van de Europese Unie in het leven heeft geroepen voor de bevriezing van personen of groepen die in verband worden gebracht met terrorisme kan de goedkeuring wegdragen van het Gerecht van Eerste Aanleg. Het Gerecht heeft dit bepaald in een zaak die de Organisatie van Volksmudjahedeen van Iran (MKO) heeft ingesteld tegen een bevriezingsbesluit van de Raad. Volgens het Gerecht heeft de Raad de uitkomsten van het eerste MKO-arrest met de nieuwe procedure naar behoren gerespecteerd. Het Gerecht vernietigt echter een tweede besluit wegens onvoldoende motivering.
Bij de vraag of een Europarlementariër recht heeft op immuniteit dienen de nationale rechter en het EP loyaal met elkaar samen te werken. Uiteindelijk is het echter de nationale rechter die bepaalt of de parlementariër immuniteit geniet. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een zaak over voormalig Europarlementariër Alfonso Luigi Marra (IT, PPE). Het is de tweede keer in korte tijd dat de immuniteit van een EP-lid aan de orde is in Luxemburg. Het Gerecht van Eerste Aanleg boog zich over de immuniteit van een ander voormalig lid, Ashley Neil Mote (VK onafhankelijk). In die zaak heeft het Gerecht besloten dat Mote in het Verenigd Koninkrijk strafrechtelijk vervolgd worden voor fraude met overheidssteun.
De Europese Raad van 15 en 16 oktober 2008 werd vooral beheerst door de situatie op de financiële markten. Desalniettemin is een aantal andere belangrijke maatregelen aan de orde gekomen, zoals het immigratie- en asielpact en energiezekerheid. In december zal verder worden gesproken met de Ierse premier over de situatie rond het Verdrag van Lissabon. En de Rotterdamse architect Rem Koolhaas zal zitting nemen in een Reflectiegroep die is ingesteld om na te denken over de toekomst van Europa.
Nieuwsbericht | 19-10-2008
Steeds vaker slagen de instellingen van de Europese Unie er in klachten van burgers zelf af te doen. In zijn rapport over het jaar 2007 zwaait de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros de instellingen lof toe. Volgens hem ontstaat er een echte servicegerichte cultuur binnen de instellingen.
Het arrest van het EG-Hof van Justitie Auroux (C-220/05) heeft in Nederland onrust veroorzaakt bij partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling. Naar aanleiding hiervan heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) een analyse gemaakt van de praktische en juridische gevolgen van het arrest voor Nederland. Het ministerie van BZK heeft het rapport met een begeleidende brief verzonden naar alle gemeenten en provincies in Nederland, opdat alle Nederlandse overheden rekening houden met de conclusies van het rapport.
Nieuwsbericht | 15-10-2008
De hoven in Straatsburg en Luxemburg werken nauw samen. Zij houden over en weer nauwlettend in de gaten hoe de ander denkt, en bouwen zelf op hun beurt daarop voort. In een boeiend overzicht van deze “jurisprudentiële dialoog” geeft president Costa van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn visie op de interactie tussen het EVRM en het EU-recht.
Inschrijving in een andere EU-lidstaat mag niet belemmerd worden doordat daar iemands achternaam niet erkend wordt. Een weigering van de Duitse autoriteiten om een dubbele achternaam in te schrijven van een in Denemarken wonend kind is in strijd met het vrij verkeer van personen, aldus het EG-Hof van Justitie. Het kind van Stefan Grunkin en Dorothee Paul, inmiddels al 10 jaar oud, mag voortaan ook in Duitsland door het leven gaan als Leonhard Grunkin-Paul.
De Nederlandse belasting op vervuilende dieselmotoren is in strijd met het Europese recht. De zogenoemde fijnstoftax stuit af op de harmonisatie van voorschriften voor voertuigen binnen de EG. Het Gerechtshof ‘s-Gravenhage heeft dit bepaald in een geding dat belangenverenigingen RAI en BOVAG hebben aangespannen tegen de minister van Financiën.
Nieuwsbericht | 14-10-2008
Het betere is soms de vijand van het goede. Dat geldt ook bij de implementatie van EU-richtlijnen. Nederland mag de implementatie van de richtlijn over het Europese alarmnummer “112” niet langer uitstellen. Technische moeilijkheden of een streven naar grotere rendabiliteit zijn geen redenen om te laat aan de verplichtingen te voldoen. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een geding tegen Nederland, aangespannen door de Europese Commissie.
De Eerste en Tweede Kamer zijn vooralsnog niet overtuigd van de subsidiariteit en proportionaliteit van het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn betreffende grensoverschrijdende gezondheidszorg. In een brief aan de Commissie schrijven de voorzitters van de Kamers dat het subsidiariteits- en proportionaliteitsoordeel van het Parlement uitgesteld wordt. Er leven nog veel vragen die door de regering adequaat beantwoord moeten worden voordat er kan worden ingestemd.
Nieuwsbericht | 08-10-2008
Een makkelijk te lezen versie van het Verdrag van Lissabon. Dat is de gedachte achter de publieksversie van het Verdrag van Lissabon, uitgebracht door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De uitgave loopt thematisch door het Verdrag heen, zeer overzichtelijk en uiteraard zonder artikelverwijzingen. Een handig document, voor burger én overheid.
De Europese Commissie moet strenge regels stellen aan het eigendom van Europese voetbalclubs, zo vindt de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA Sepp Blatter. Zeker in het huidige financiële klimaat zijn met name investeerders van buiten de EU in zijn ogen een gevaar voor de stabiliteit van de Europese clubs. Hij dringt aan bij de Europese Commissie om in samenwerking met de FIFA en de UEFA de regels voor het financiële toezicht aan te scherpen.
Nieuwsbericht | 06-10-2008
Slovenië is door de Europese Commissie in gebreke gesteld wegens niet naleving van het verbod op discriminatie naar nationaliteit. In juli 2008 heeft Slovenië een wet ingevoerd die gebruikers van de Sloveense wegen verplicht elk jaar of half jaar een vignet aan te schaffen. Buitenlandse bestuurders, mogelijk slechts op doorreis in Slovenië, worden hierdoor onevenredig hard geraakt, zo vindt de Commissie.
Nieuwsbericht | 02-10-2008
De internationale kredietcrisis vraagt om meer regulering van kredietinstellingen, zo vindt de Europese Commissie. De ‘Capital Requirements Directives’ (CRD) moeten dusdanig worden aangepast dat het risico voor banken wordt beperkt en het toezicht wordt versterkt. De eerste reacties op het voorstel zijn gemengd. Tegenstanders zijn bang dat de sfeer van crisis zorgt voor een voorstel dat veel verder gaat dan nodig is.
Nieuwsbericht | 01-10-2008
Het plan van de Ierse regering om tot maximaal 400 miljard euro garant te staan voor leningen van zes Ierse banken valt in slechte aarde bij concurrerende banken. Zij hebben de noodklok geluid bij de Europese Commissie en beschuldigen de Ierse regering van het geven van verboden staatssteun. De Commissie heeft gezegd het plan te zullen toetsen aan de staatssteunregels, maar wil zich ook flexibel opstellen in het licht van de wereldwijde kredietcrisis.
Nieuwsbericht | 30-09-2008
Het verbod van discriminatie op grond van leeftijd sluit niet uit dat er een rechtvaardiging kan bestaan voor het gedwongen ontslag van oudere werknemers. Advocaat- Generaal bij het EG-Hof Jan Mazak heeft dit aan het Hof geadviseerd in een zaak die een Britse belangenvereniging voor oudere werknemers heeft aangespannen tegen de Britse regering over de gedwongen ontslagregeling voor werknemers boven de 65 jaar. ‘In een volmaakte wereld zou iedereen individueel en naar zijn verdiensten worden beoordeeld’, aldus Mazak. ‘Helaas ligt deze gerechtigheid buiten het recht van deze wereld’.
Nieuwsbericht | 29-09-2008
Nationale rechters moeten hulp krijgen bij de toepassing van de staatssteunregels, zo vindt de Europese Commissie. De rechtspraak in de lidstaten is een essentiële factor bij de naleving van het staatssteunverbod. De Europese Commissie is een consultatieronde begonnen voor het maken van richtlijnen voor de nationale rechters. Naast de richtlijnen wordt er een systeem opgezet waarin de rechters vragen kunnen stellen aan de Commissie over staatsteun. Reacties kunnen vóór 23 oktober 2008 naar de Commissie worden verzonden.
Nieuwsbericht | 28-09-2008
“De Volkswagenwet blijft”. Met deze ferme uitspraak heeft de Duitse bondskanselier Merkel de wettelijke bescherming van het bedrijf verdedigd. Weliswaar is de wet aangepast naar aanleiding van een uitspraak van het EG-Hof van Justitie in 2007, maar de mogelijkheid voor de deelstaat Niedersachsen om besluiten binnen het bedrijf te blokkeren blijft bestaan. Deze eis stond juist centraal in het arrest van het Hof.
Nieuwsbericht | 25-09-2008
De Europese werkgeversvereniging (Business Europe) heeft het EP in een openbrief opgeroepen om tegen een wijziging van de detacheringrichtlijn te stemmen. De Europese vakbonden lobbyen daarentegen al maanden voor een aanpassing van de richtlijn. De wijziging is een antwoord op uitspraken van het EG-Hof van Justitie, waarin de CAO beoordeeld wordt als een belemmering van het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 24-09-2008
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 november 2008 organiseert het Centre for Migration Law van de Radboud Universiteit Nijmegen een conferentie in Rotterdam ter markering van het 40-jarig bestaan van het vrij verkeer van personen binnen de EU. Naast een terugblik op de afgelopen 40 jaar zullen ook actuele en toekomstige ontwikkelingen worden behandeld. Deelname is gratis.
Nieuwsbericht | 23-09-2008
Het plan van de Europese Commissie om een Europees strafregister informatiesysteem (ECRIS) op te richten kan nog een stuk beter, zo vindt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Het ECRIS houdt zelf geen register bij , maar zorgt enkel voor de uitwisseling van informatie. De Commissie dient de verantwoordelijkheid te nemen voor het goed functioneren van het gemeenschappelijke systeem, aldus de toezichthouder.
Nieuwsbericht | 18-09-2008
De EG is niet aansprakelijk voor de schade van bedrijven die voortvloeit uit de zogenoemde bananenoorlog tussen de EU en de VS. Ter compensatie van de oneerlijke invoerheffingen op bananen in de EU mochten de VS extra heffen op accu’s en brillendozen uit Europa. De handelaren in deze producten, de Italiaanse firma FIAMM e.a., stelden de gemeenschap aansprakelijk voor de geleden schade. Het EG-Hof heeft bepaald dat de ‘bananenverordeningen’ niet getoetst kunnen worden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en dat FIAMM e.a. geen schadevergoeding kunnen krijgen als gevolg van ‘normale’ EG- wetgeving.
Nieuwsbericht | 15-09-2008
De Commissie wil de richtlijn uit 1992 over zwangerschaps- en bevallingsverlof wijzigen. Naar verluidt stuurt de Commissie aan op een periode voor betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van 18 weken. Dat is vier weken meer dan in de huidige richtlijn en twee weken meer dan in Nederland.
Volgens een mededeling in het Publicatieblad van de EU hebben de instellingen besloten in hun teksten niet langer te verwijzen naar de laatste wijziging van de aangehaalde besluiten. Tenzij anders vermeld, zijn de besluiten waarnaar in de in het Publicatieblad gepubliceerde teksten wordt verwezen, de besluiten “zoals die momenteel van kracht zijn”. Hoe je daar achter moet komen, wordt niet vermeld. Het ECER legt het u uit.
Het Verdrag van Lissabon is officieel door Nederland geratificeerd. De Nederlandse akte tot bekrachtiging van het Verdrag is neergelegd bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te Rome, waar in 1957 het EG-verdrag werd gesloten. De Italiaanse regering treedt op als depositaris. Nederland is de 18e lidstaat die volledig ratificeert. In 24 lidstaten is het parlement akkoord gegaan met het Verdrag. Inmiddels heeft de Ierse regering een onderzoek gepresenteerd over de verwerping van het Verdrag van Lissabon door de Ierse bevolking.
Nieuwsbericht | 14-09-2008
Op 1 oktober 2008 zal de 'STudiekring Europees Recht' (STER) nieuw leven worden ingeblazen. Deze kring richt zich in het bijzonder op jonge juristen, ook binnen de overheid, die geïnteresseerd zijn in het recht van de Europese Unie. De bijeenkomst bestaat uit een lezing door dr. Ton van den Brink (WRR, UU) en wordt gevolgd door een discussie. Het ECER beveelt deze bijeenkomst warm aan voor alle ‘jonge’ Europeesrechtelijke juristen.
Nieuwsbericht | 11-09-2008
Toont 2.821 - 2.850 van 3.202 resultaten.