De onderhandelaars van de EU en het VK zijn het op 14 november eens geworden over een terugtrekkingsakkoord en een politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Deze overeenstemming is een beslissend moment in de onderhandelingen. Als er zich in de tussentijd geen uitzonderlijke gebeurtenissen voordoen, zal er op 25 november een bijeenkomst van de Europese Raad worden gehouden om het Brexit-akkoord af te ronden en te formaliseren.
Nieuwsbericht | 15-11-2018
De Commissie heeft gedetailleerde informatie gepubliceerd met voorbereidings- en noodmaatregelen voor een no deal-scenario in de Brexitonderhandelingen. Het betreft onder meer een mededeling met noodmaatregelen op voorrangsgebieden die kunnen worden uitgevoerd mocht er geen overeenkomst met het VK worden bereikt, als aanvulling op de eerste mededeling van 19 juli 2018.
Nieuwsbericht | 14-11-2018
Het EU-Hof kent voor het eerst en expliciet horizontale rechtstreekse werking toe aan een EU-Handvestbepaling. Ook een particulier kan zich op deze bepaling beroepen ten aanzien van een andere particulier. Dat is opmerkelijk omdat het EU-Handvest gericht is tot de instellingen en tot de lidstaten, uitsluitend wanneer zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Eerder heeft het EU-Hof wel horizontale werking toegekend aan algemene beginselen van EU-recht maar niet aan bepalingen van het EU-het Handvest zelf.
Nieuwsbericht | 09-11-2018
Een gezinshereniger heeft na vijf jaar in beginsel een recht is op een autonome verblijfstitel. De lidstaten mogen aan de verlening daarvan voorwaarden verbinden. Het kan dus niet worden uitgesloten dat een lidstaat de verlening van deze verblijfstitel afhankelijk stelt van een inburgeringsexamen. Deze voorwaarde mag echter niet verder gaan dan nodig is om het doel van vergemakkelijking van de integratie van de betrokken derdelanders te bereiken.
Nieuwsbericht | 08-11-2018
Een verzoek tot gezinshereniging mag worden afgewezen als het is ingediend na het verstrijken van de termijn van drie maanden, op voorwaarde dat de mogelijkheid bestaat om een nieuw verzoek in te dienen. Deze weigeringsgrond mag niet worden gehanteerd als de vertraging verschoonbaar is. De betrokkenen moeten ook volledig worden geïnformeerd over hoe zij hun recht op gezinshereniging doeltreffend kunnen laten gelden. Ook moet worden gewaarborgd dat vluchtelingen in aanmerking blijven komen voor gunstiger voorwaarden inzake gezinshereniging.
Op 31 oktober zijn de lidstaten het eens geworden over een ontwerplijst van tariefcontingenten die de EU zal toepassen na Brexit, totdat de nieuwe contingenten met de WTO partners zijn onderhandeld. Over deze lijst moet nu nog een akkoord met het Europees Parlement worden bereikt. Pas daarna wordt hij in het EU-recht opgenomen.
Nieuwsbericht | 31-10-2018
De Commissie heeft beroep wegens niet nakoming ingesteld tegen Polen wegens schending van het Unierecht met de wet inzake het Hooggerechtshof, die onder andere de pensioenleeftijd van de rechters verlaagd. Mocht dit beroep uiteindelijk worden toegewezen, dan worden volgens de vicepresident van het EU-Hof alle beslissingen van het Hooggerechtshof tot het moment waarop het EU-Hof op dat beroep heeft beslist, gegeven zonder de waarborgen van het recht op toegang tot een onafhankelijke rechter. De vicepresident wijst daarom het verzoek tot voorlopige maatregelen van de Commissie voorlopig toe. De beschikking van de vicepresident van het EU-Hof is met terugwerkende kracht van toepassing op de rechters van het Poolse hooggerechtshof die door de wet worden getroffen.
Nieuwsbericht | 22-10-2018
De elektronische communicatie via de IT applicatie e-Curia van de griffie van het EU-Hof en -Gerecht biedt de voordelen van snelheid en een beter beheer van de zaaklast. Daarom is besloten dat vanaf 1 december 2018 gerechtelijke documenten alleen nog via e-Curia tussen de vertegenwoordigers van de partijen en het EU-Gerecht worden uitgewisseld. Deze verplichting geldt voor alle partijen (verzoekers, verweerders en interveniënten) en alle soorten procedures, waaronder de spoedprocedures. Een enkele uitzondering zal gemaakt kunnen worden om het beginsel van de toegang tot de rechter in acht te nemen.
Nieuwsbericht | 18-10-2018
De Commissie had de formele onderzoeksprocedure moeten inleiden naar de Nederlandse regeling voor de verwerving of het gratis ter beschikking stellen van natuurgebied. Daartoe is de Commissie immers verplicht wanneer zij bij de beoordeling van de verenigbaarheid van een steunmaatregel met de interne markt op ‘ernstige moeilijkheden’ stuit. Zowel het tijdsverloop van meer dan zes jaar tussen aanmelding van de regeling en het besluit, als meerdere elementen in het besluit zelf zijn volgens het Gerecht aanwijzingen voor dergelijke moeilijkheden.
Nieuwsbericht | 12-10-2018
Van 20 tot en met 23 mei 2020 zal het negenentwintigste FIDE congres worden georganseerd door de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER). Het congres staat bekend als één van de belangrijkste en gezaghebbendste conferenties op het gebied van het recht van de Europese Unie. Ruim 500 deelnemers uit alle lidstaten – vanuit zowel de Europese instellingen en nationale overheden als de wetenschap en de praktijk – komen bij elkaar om ideeën uit te wisselen en de laatste ontwikkelingen door te nemen op het gebied van het recht van de Europese Unie. Alle activiteiten en seminars vinden plaats in Den Haag.
Nieuwsbericht | 08-10-2018
Het Europees Parlement is weliswaar verplicht zijn begrotingsbevoegdheden uit te oefenen tijdens een gewone plenaire vergadering in Straatsburg, maar dit belet hem niet dat de jaarlijkse begroting tijdens een extra plenaire vergadering in Brussel wordt besproken en in stemming gebracht, wanneer een goed verloop van de begrotingsprocedure dit vereist. Het Europees Parlement beschikt daartoe over een discretionaire bevoegdheid voortvloeiende uit de essentiële vereisten voor het goede verloop van de begrotingsprocedure. Het Parlement heeft in dit geval bij de uitoefening van een deel van zijn begrotingsbevoegdheden in de loop van een aanvullende plenaire vergadering geen beoordelingsfouten gemaakt en mocht de jaarlijkse EU-begroting voor 2017 in Brussel vaststellen.
Nieuwsbericht | 05-10-2018
Op vrijdag 21 september heeft de hoogste civiele rechtbank van Schotland het EU-Hof gevraagd of het VK zijn kennisgeving van het voornemen om de EU te verlaten voor het verstrijken van de tweejaarstermijn eind maart 2019, eenzijdig kan intrekken. De Schotse rechter verzoekt het ook om de zaak met spoed te behandelen.
Europarlementariërs ontvangen naast hun salaris een bedrag voor reiskosten, dag- en algemene onkostenvergoedingen. Het Gerecht heeft geoordeeld dat het Europees Parlement de documenten met betrekking tot de uitgaven van deze vergoedingen niet openbaar hoeft te maken. De door journalisten opgevraagde gegevens zijn te herleiden tot de individuele parlementariërs en hun medewerkers. Openbaarmaking van dergelijke persoonsgegevens kan bij wijze van uitzondering toch noodzakelijk zijn. Die noodzaak moet echter door de verzoekers concreet worden aangetoond.
Nieuwsbericht | 27-09-2018
Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om te voorzien in een rechtsgang in tweede aanleg in asielprocedures en voor terugkeerbesluiten. Het verplicht ook niet om te voorzien in een automatische schorsende werking bij een dergelijk hoger beroep. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 26-09-2018
De Europese Commissie heeft besloten Polen voor het EU-Hof te dagen. Polen schendt volgens de Commissie het beginsel van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht met zijn nieuwe wet inzake het Hooggerechtshof. De Commissie verzoekt het EU-Hof ook om voorlopige maatregelen voor de periode tot het een uitspraak in de zaak heeft gedaan. Ook verzoekt zij het EU-Hof om de versnelde procedure in deze zaak toe te passen.
Nieuwsbericht | 24-09-2018
Een EAB moet, gelet op het beginsel van wederzijds vertrouwen waarop het kaderbesluit EAB is gebaseerd, in de regel tenuitvoer worden gelegd. Dit kan alleen bij hoge uitzondering worden geweigerd. De kennisgeving om zich terug te trekken uit de EU heeft niet tot gevolg dat de toepassing van het Unierecht in die lidstaat wordt opgeschort. Deze kennisgeving is op zichzelf dus geen uitzonderlijke omstandigheid op grond waarvan de tenuitvoerlegging van een door die lidstaat uitgevaardigd EAB kan worden geweigerd.
Nieuwsbericht | 19-09-2018
De Raad heeft de verordening aangenomen tot instelling van een Europees reisinformatie- en machtigingssysteem (ETIAS). Onderdanen van derde landen die naar de EU willen reizen moeten eerst een reisvergunning aanvragen. De verordening maakt deel uit van de maatregelen om de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken.
Nieuwsbericht | 18-09-2018
De Ier Gerard Hogan is benoemd tot advocaat-generaal bij het EU-Hof. De benoeming maakt deel uit van de driejaarlijkse gedeeltelijke vervanging van de rechters en advocaten-generaal bij het EU-Hof, die begin oktober plaatsvindt.
Nieuwsbericht | 17-09-2018
In zijn State of the European Union-toespraak met de titel 'Het uur van de Europese soevereiniteit' heeft Voorzitter Juncker zijn plannen voor het laatste jaar van deze Commissie bekend gemaakt. Juncker wil onder meer versterking van het grensbeheer, striktere regels voor migratie en terugkeer, de euro als wereldwijde handelsmunt, efficiëntere besluitvorming in het buitenlands beleid, beter anti-witwas toezicht en eerlijke verkiezingen. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze de zomertijd willen blijven hanteren. Het ECER zet de plannen op een rij.
Nieuwsbericht | 13-09-2018
Documenten in het kader van effectboordelingen opgesteld met het oog op nieuwe wetsvoorstellen van de Commmissie, moet de Commissie meteen na ontvangst uit eigen beweging openbaar maken. Dan kunnen belanghebbenden ook al in de fase van de ontwikkeling van wetgevingsvoorstellen precies weten wat de voors en tegens zijn en hun standpunt kenbaar maken. In deze fase is geen sprake van een algemene aanname van vertrouwelijkheid voor effectbeoordelingsverslagen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
De Europese Commissie kan haar toezicht op de wijze waarop het EU-recht wordt toegepast in de lidstaten verder versterken. De Europese Rekenkamer heeft de toezichtactiviteiten van de Commissie onderzocht en de uitdagingen en kansen daarbij geïdentificeerd. Zij wijst daarbij op de noodzaak van transparantie, verantwoording en controle bij de toepassing van het EU-recht.
Nieuwsbericht | 11-09-2018
Touringcarondernemingen mogen niet worden verplicht om voorafgaand aan de grensoverschrijding binnen het Schengengebied te controleren of passagiers in het bezit zijn van het vereiste paspoort en de vereiste verblijfsvergunning voor de legale binnenkomst op het nationale grondgebied. De lidstaten beschikken binnen de Schengengrenscode over andere mogelijkheden voor de geoorloofde bestrijding van illegale immigratie. Dit is het advies van Advocaat-Generaal (AG) Bot aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 06-09-2018
Indien de Raad een namens de Unie in te nemen standpunt in een internationaal lichaam vaststelt en het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) een hoofddoel of -onderdeel is van het vast te stellen besluit, dient de GBVB-rechtsgrondslag gebruikt te worden. Het besluit moet dan met unanimiteit vastgesteld worden. In deze zaak heeft de Raad echter volgens het EU-hof onterecht artikel 31 VEU (GBVB) als rechtsgrondslag gebruikt, omdat dit niet het zwaartepunt van het besluit is.
Nieuwsbericht | 04-09-2018
In 2017 hebben het EU-Hof en het Gerecht 62 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 50 prejudiciële uitspraken, een Advies verzoek en 11 rechtstreekse zaken. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in ruime meerderheid overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de twaalfde rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 22-08-2018
Het Poolse Hooggerechtshof heeft prejudiciële vragen aan het EU-Hof gesteld over het beginsel van onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Aanleiding is de Poolse reorganisatie van het Hooggerechtshof die het ontslag van zijn voorzitter en een aantal rechters tot gevolg heeft. Tegelijk heeft de Europese Commissie Polen een zgn. 'met redenen omkleed advies' over de Poolse wet gestuurd. De Poolse autoriteiten hebben nu een maand de tijd om de nodige maatregelen te nemen om aan dit met redenen omkleed advies te voldoen. Als zij die maatregelen niet nemen, kan de Commissie besluiten om de zaak aan het EU-Hof voor te leggen.
Nieuwsbericht | 15-08-2018
De octrooibescherming van een medicijn dat bestaat uit meerdere werkzame stoffen, moet worden beoordeeld vanuit een oogpunt van de vakman naar de stand van de techniek op de datum van indiening of de prioriteitsdatum van dat octrooi. Het EU-Hof volgt met deze uitleg de opvatting van de Nederlandse regering in een Britse zaak over een middel ter bestrijding van HIV. Door deze uitleg zal het middel waarschijnlijk eerder rechtenvrij geproduceerd kunnen worden.
Nieuwsbericht | 08-08-2018
Het buiten-toepassing laten door de nationale rechter van een met een richtlijn strijdige bepaling van national recht - en een daarop gebaseerd beding in een verzekeringspolis - zou neerkomen op de rechtstreekse werking van een richtlijn. Dit is nog altijd niet toegestaan. Een particulier kan geen rechtstreeks beroep doen op een richtlijnbepaling met als doel een verplichting uit de richtlijn op te leggen aan een andere particulier. Een particulier die is benadeeld doordat het nationale recht strijdig is met een richtlijn kan in dat geval wel schadevergoeding eisen van de lidstaat.
Voor het plaatsen op een website van een foto die met toestemming van de auteur vrij toegankelijk was op een andere website is een nieuwe toestemming van de auteur vereist. Dit geldt zelfs voor foto’s met bronvermelding in een schoolpresentatie die door de school online wordt gezet. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nu de eerste reeks Amerikaanse sancties tegen Iran opnieuw van kracht wordt, is op 7 augustus de geactualiseerde blokkeringsverordening van de EU in werking getreden om de effecten te verminderen van die sancties op de belangen van EU-ondernemingen die legitiem zaken doen met Iran.
De Europese Commissie heeft de aansluiting van Nederland als 21e land bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM) goedgekeurd. Het EOM zal een sleutelrol spelen in de bestrijding van misdrijven tegen de EU-begroting zoals fraude, corruptie, witwaspraktijken en ernstige grensoverschrijdende btw-fraude. Het EOM wordt eind 2020 in alle deelnemende lidstaten operationeel.
Nieuwsbericht | 07-08-2018
Een rechter van een EU-land die over een overleveringsverzoek van een Poolse rechter moet beslissen, moet, bij twijfel over de onafhankelijkheid van Poolse rechters, de Poolse rechter vragen aan te tonen dat er geen reëel gevaar bestaat dat de verdachte geen eerlijk proces krijgt. Als uit het Poolse antwoord blijkt dat dit gevaar niet kan worden uitgesloten, moet de rechter overlevering weigeren. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 31-07-2018
Het weigeren van diensten aan personen met een handicap omdat zij in een andere lidstaat verblijven, vormt een beperking van het vrij verkeer van personen. Het volgen van een studie in een ander EU-land leidt niet automatisch tot verlies van de band met de gemeente en ook de uitkeringslast leidt niet tot verstoring van het financiële evenwicht. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 30-07-2018
Een onderneming die niet op tijd beroep heeft ingesteld bij de EU-rechter tegen een besluit van de Commissie kan over de geldigheid van dat besluit niet meer ruziën voor een nationale rechter. Die nationale rechter kan over de geldigheid ook geen vragen meer stellen aan het EU-Hof. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 27-07-2018
Organismen die door nieuwe vormen van mutagenese zijn verkregen, zijn genetisch gemodificeerde organismen die op grond van het voorzorgsbeginsel onderworpen zijn aan de verplichtingen van de GGO-richtlijn. Zij mogen niet zonder vergunning in het milieu worden geïntroduceerd of op de markt gebracht. Organismen die zijn verkregen met mutagenese technieken die traditioneel zijn gebruikt en die hun veiligheid reeds hebben bewezen, zijn van deze verplichtingen vrijgesteld. Het staat de lidstaten echter vrij ook deze, met inachtneming van het EU-recht, aan de in de GGO-richtlijn vastgestelde verplichtingen of aan andere verplichtingen te onderwerpen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Franse Raad van State.
Nieuwsbericht | 26-07-2018
Een Palestijnse met de vluchtelingenstatus van de UNRWA kan geen vluchtelingenstatus in de Unie krijgen zolang zij effectieve bescherming of bijstand van dat VN-orgaan geniet. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter. In dit arrest verduidelijkt het EU-Hof de specifieke criteria voor de behandeling van asielverzoeken van Palestijnen. Het EU-Hof bepaalt ook dat een rechter alle feiten en omstandigheden moet meewegen die zich na de aanvankelijke afwijzing van een verzoek om internationale bescherming hebben aangediend. Het Hof geeft verder aanwijzingen voor de inrichting van het nationale beslisproces op verzoeken om bescherming nadat een rechter zich over een afwijzing heeft gebogen.
Het eenzijdig vaststellen dat een detacheringsverklaring over de sociale zekerheid van een gedetacheerde werknemer niet van toepassing is in geval van fraude of misbruik, is strijdig met het Unierecht. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukprocedure tegen België .
Nieuwsbericht | 24-07-2018
Naar aanleiding van het verzoek dat de EU-leiders op de Europese Raad van juni hebben gedaan, gaat de Commissie nader in op het concept gecontroleerde centra en op de maatregelen die op korte termijn kunnen worden genomen om migranten die over zee naar de EU komen beter op te vangen. Zij schetst ook hoe de EU te werk zou kunnen gaan om samen met derde landen regionale ontschepingsregelingen op te zetten.
Een lidstaat waarvan een EU-burger de nationaliteit bezit, moet de afgifte van een verblijfsvergunning vergemakkelijken voor de uit een derde land afkomstige niet-geregistreerde partner met wie deze EU-burger een duurzame relatie heeft. Dit geldt als deze EU-burger gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer en verblijf binnen de EU, en samen met zijn partner terugkeert naar zijn eigen lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een rechter uit het Verenigd Koninkrijk.
De Commissie heeft richtsnoeren uitgebracht waarmee zij investeerders uit de EU wil helpen voor de nationale overheidsdiensten en rechtbanken hun rechten te doen gelden. Ook wil zij daarmee de lidstaten helpen het algemeen belang te beschermen in overeenstemming met het EU-recht.
Nieuwsbericht | 23-07-2018
In aanvulling op aanbevelingen uit 2012 herinnert het EU-Hof nationale rechters aan de vereiste vorm en inhoud van een verzoek om een prejudiciële beslissing. De verwijzende instantie moet daarbij zorgdragen voor de anonimisering van de persoonsgegevens van de natuurlijke personen in de prejudiciële verwijzingen.
Nieuwsbericht | 21-07-2018
Toont 1.281 - 1.320 van 3.272 resultaten.